СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

11.07.14.:


Одржан округли сто Министарства рада о изменама Закона о раду

НЕ НАДАЈТЕ СЕ МНОГО ОД МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РАДА
 

Аутор: Ружа Ћирковић

 

Београд - Министарство рада, запошљавања и социјалне политике организовало је јуче округли сто о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о раду коме нису присуствовали репрезентативни синдикати између осталог и зато што је истовремено трајао састанак радне групе за усаглашавање тог закона на којој су синдикати одбацили најновије предлоге премијера Александра Вучића и напустили преговоре уз претњу протестима.

 

Синдикати се нису сагласили са најновијим предлогом решења спора око проширеног дејства колективних уговора, а раније су још изјавили да са Унијом послодаваца, која, по њиховој процени, заступа један одсто послодаваца, више неће да преговарају. Пошто је и после састанка са премијером у среду увече у нацрту Закона остало умањење зараде по разним основама, што за синдикате од почетка није био ни предмет разговора, и то је био додатни разлог да синдикати јуче даље преговоре прекину.

 

Међународна организација рада ће следеће недеље, вероватно већ у понедељак, имати целовито мишљење о томе у којој мери су решења из Нацрта Закона о изменама и допунама Закона о раду Републике Србије у складу са међународним стандардима и конвенцијама, рекао је учествујући на округлом столу Министарства рада представник МОР-а у Србији Јован Протић и додао да су те конвенције углавном оквирне, а не строго обавезујуће. Он је подсетио да је МОР недавно на Палићу одржао дводневну техничку расправу са социјалним партнерима у Србији, да је том приликом разјашњено седам до осам тачака закона. Синдикати су, према информацијама Данаса, тај састанак напустили.

 

- Прелиминарно могу да кажем да је добар део онога о чему смо разговарали на Палићу укључен у Закон о раду - рекао је Протић и тако отприлике прејудицирао да мишљење МОР-а о законском предлогу у најмању руку неће бити негативно.

 

На округлом столу Министарства рада учествовали су представници синдиката, који нису заступљени у Социјално-економском савету, па се највећи део њихових излагања тицао спорног питања репрезентативности како синдиката тако и послодавачких удружења. Округлом столу је присуствовао и први постоктобарски министар рада Драган Миловановић, а његова колегиница из Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић је рекла да је тај синдикат једини 2001. године подржао тадашњи Закон о раду. „Да је тај Закон о раду остао, данас не бисмо имали овако катастрофалну економску ситуацију и оволико незапосленост“, мисли Ранка Савић.

 

Скупу је пренета порука Председништва Конфедерације слободних синдиката да њихов штрајкачки одбор редовно заседа и да су протести спремни пошто та Конфедерација не може да прихвати закон у коме нема интереса радника. Не ради се уопште о изменама закона, сматра ова Конфедерација, него, будући да се мења чак 150 чланова, о новом закону којим се правни режим мења драстично.

 

- Нама је Влада Србије 2012. године признала репрезентативност, а ми две и по године немамо прилику да причамо ни са ким. Послали смо влади 50 дописа, ни на један нисмо добили одговор, Влада не поштује вољу више од 200.000 наших чланова, скоро цео јавни сектор, а у име јавног сектора прича Бранислав Чанак, са 30.000 чланова, тврди се да нема више. Онда он напоље, а ми унутра - рекао је Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома, који је члан Конфедерације слободних синдиката, и затражио да се та Конфедерација укључи у преговоре о Закону о раду. „Чанак се није пребројао од 2005. године, Савез самосталних синдиката се није пребројао од 2010. године, а ми смо репрезентативност доказали 2012. И да ли вам је Унија послодаваца репрезентативна? Колико имају? Два посто“, љутио се Јоксимовић и питао: „Хоћемо ли сви да радимо у Јури, где радници потписују кад иду у WЦ? Хоћемо ли сви да радимо као у НИС-у, на привременим и повременим пословима за плату од 20.000 динара“.

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs