РЕГИЈА "ЈУГ" СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

03.10.14.:

ИЗЛЕТ ДО СТАРЕ ПЛАНИНЕ

Синдикат телекома „Србија“ СО Ниш организовао је излет до Старе планине. У суботу 27.09.2014. године 57 чланова синдиката обишли су прелепе пределе Питотског краја. Кратак опис и фотографије можете погледати на наредним страницама.

Манастир Поганово смештен је на левој обали реке Јерме у близини села Поганово. Основао га је властелин Константин Дејановић Драгаш, сестрић цара Душана непосредно пре губитка државне независности и посветио га Св. Јовану Богослову. Манастир је подигнут крајем 14. века (1395. године) а осликан, богатим тематским програмом, тек 100 година касније, тачније 1499. године, од стране уметника из предела северне Грчке. Због саме локације манастира, приступачност све до 1927. године је била незамислива, јер је кланац реке Јерме био у потпуности непроходан. Захваљујући томе, манастир је остао такорећи неоштећен кроз векове. У манастиру Поганово је чувана такозвана „двострука икона“- двострана икона, са чудом у Латомском манастиру са једне стране и ликовима Богородице и Св. Јована Богослова са друге. Била је поклон манастиру Поганово од стране царице Јелене, ћерке Константина Дејановића, а жене византијског цара Манојла II Палеолога. Данас се ова икона налази у Музеју икона у Софији као и изврстан иконостас из 17. века који су Бугари однели за време I Светског рата.

Росомачки лонци је један од назива за кањон Росомаче, реке која се налази у источној Србији, на Старој планини, недалеко од села Славиња, око 30 км од Пирота. Росомача прави необичан кањон слојевитих ивица, у коме се налази више проширења са вировима који подсећају на котлове и лонце по чему је кањон и добио име.