СО "НИШ", СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

05.10.15.:

 

ИЗЛЕТ

 

Синдикат телекома „Србија“ СО Ниш је у суботу 03.10.2015. године организовао је излет до Лазареве пећине и врела Грзе. На излету је учествовало 45 члана који су обишли прелепе пределе источне Србије. Кратак опис и фотографије можете погледати на наредним страницама.

 

 

Лазарева пећина налази се у источној подгорини Кучаја: од Злота је удаљена 3 км док од Бора та раздаљина износи 21 км. Улаз у пећину је са леве стране Лазареве реке, на изласку из њеног јединственог кањона. Богата је пећинским накитом: сталагмитима, сталактитима и пећинским стубовима и састоји се из више дворана.

 

По легенди која живи у Злоту пећина је добила име по кнезу Лазару. После косовског боја, остаци војске бежећи пред Турцима, склонили су се у пећину. Ту су живели неко време и хранили се, о чему сведоче и кости домаћих животиња којих има свуда по пећини. Такође се прича да се пећина зове по неком Лазару који се крио од Татара и Турака. У турско време, пећина је била зазидана да се не би могли склањати хајдуци и збегови.

 

Због повољног положаја и осталих карактеристика (сува пећина, затворена, текућа вода и др.), човек је од давнина користио Лазареву пећину као станиште.

 

Прва истраживања потичу од Ф. Хофмана , који је пронашао оруђе и комаде посудја и то у хоризонту у коме се налазе кости пећинског медведа. Сличне остатке материјалне културе открио је Јован Цвијић .

  

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs