СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

25.06.18.:

 

ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ У ПОШТАНСКОМ И ТЕЛЕКОМ СЕКТОРУ

 

У склопу редовних активности синдиката чланица ЕУРОФЕДОП-а, 22.Јуна 2018. године у Бечу, у просторијама канцеларије за везу, одржан је семинар на тему „Јачање капацитета за социјални дијалог у поштанском и Телеком сектору“. Током трајања семинара, председавајући радне групе Јадранко Вехар поднео је извештај са састанка одржаног у Подгорици на тему „Шта је то нарочито важно за социјални дијалог у вашој земљи и у вашем сектору“.

 

Првог дана семинара одржано је предавање г-дина Филипа Банковића, Извршног директора Дирекције за Технику и члана Извршног Одбора Предузећа на тему „Активности на терену Телеком компанија на Западном Балкану“. Модератор ове теме г-дин Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома „Србија“, на почетку се обратио организатору и учесницима семинара и навео да увођење нових технологија иде јако брзим темпом и да морамо заједнички радити на томе да се запослени припреме и едукују за нове технологије како би могли спремни да их дочекамо. Након одржане презентације учесници су постављали питања г-дину Банковићу који је врло искрено одговарао и на крају рекао да нове технологије рапидно надолазе и да ће само они који се буду на време припремили моћи да опстану и да сматра да је Телеком Србија на том путу. Навео је да ће до краја 2018. године оптика до куће (FTTH, FTTB) стићи до 500.000 домаћинстава, а да је циљ да до краја 2019. године 1.000.000 домаћинстава буде повезано на оптику.

 

Након завршене презентације и дискусије, модератор г-дин Мирослав Јоксимовић се захвалио г-дину Банковићу што се одазвао његовом позиву да буде предавач на овом семинару и навео да рапидно надолазеће нове технологије са једне стране омогућавају пружање нових сервиса и повећање прихода што је добро за Предузеће, док са друге стране представљају реалну опасност по запослене, јер смо сведоци да нове технологије у многим областима живота већ увелико замењују човека. Навео је да константан квалитетан дијалог представља једино право решење, што до сада није био баш чест случај. Сматра да поред очувања прихода, послодавцу на првом месту морају да буду запослени и очување запослења. Такође, наводи да запослени морају да буду свесни опасности коју доносе нове технологије и да морају томе да се прилагођавају константним усавршавањима и едукацијама. Навео је пример једног истраживања где ће се за 10 година број запослених у одређеним сегментима рада у Европи смањити за чак 53% што је врло забрињавајуће и наводи да ће и у будућности бити посла, само што још увек не знамо како тај посао изгледа.

 

Током трајања семинара обрађене су и теме „Законодавство по питању функционисања синдиката“, предавач на ову тему је био Frankie Watters, виши предавач права из Ирске, као и теме „Од традиционалних поштанских оператера до мултинационалних компанија“ и „Успешне праксе социјалног дијалога у Источној Европи и Западном Балкану“.
 

 

 

 

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs