СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

11.12.18.:


САСТАНАК ЧЛАНИЦА ЕУРОФЕДОПА СА ЈОХАНЕСОМ ХАНОМ У БЕЧУ

 

Еурофедоп, европска синдикална централа запослених у јавном сектору, организовао је састанак представника синдиката са простора Балкана са Johannes Hahn, европским комесаром за политику суседства и проширење Европске уније, који је одржан у Бечу 06.12.2018. године. Представници Синдиката Телекома „Србија“ су присуствовали састанку. Поред нашег синдиката, састанку су присуствовали представници осталих синдиката чланица из Србије, затим синдикати из Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Албаније. Састанку је присуствовао и представник синдиката Пошта и телекомуникације (ПТК) са подручја Косова и Метохије. Од представника Еуирофедопа били су присутни председник Еурофедопа гдин Fritz Neugebauer и генерални секретар Bert Van Calemberg. Такође, састанку су присуствовали и заменик амбасадора Србије и амбасадор Босне и Херцеговине у Аустрији.

 

Припремни састанак одржан је дан радније, 05.12.2018. године, и на њему су се разматрале теме које су припремљене за састанак са Johannes Hahn.

 

Имајући у виду да је наш синдикат могао да покрене три теме, председник Синдиката Мирослав Јоксимовић је на припремном састанку изнео три највећа проблема, и то: репрезентативност синдикалне централе Конфедерације слободних синдиката (КСС), чија смо чланица, затим немогућност да лица ангажована ван радног односа буду чланови синдиката код послодавца и положај запослених у „Телеком Србија“ а.д. на Косову и Метохији.

 

Образлажући прву тему председник синдиката је упознао присутне да Конфедерација слободних синдиката има решење о утврђивању репрезентативности на нивоу државе, али да и поред тога ова централа није члан Социјално економског савета, у који улазе репрезентативни синдикати и удружење послодаваца, иако заступа скоро цео јавни сектор и има око 230.000 чланова. Чланови Социјално економског савета су две републичке централе од којих једна има далеко мањи број чланова од КСС-а. Истакао је да репрезентативна централа која представља јавни сектор није укључена у социјални дијалог и поред тога што се највише реформи спроводи баш у јавном сектору. Имајући у виду да је председник Синдиката Телекома „Србија“ и да заступа запослене у „Телеком Србија“ а.д. напоменуо је да када су у питању права ових запослених постоји социјални дијалог са Владом Републике Србије, који је на задовољавајућем нивоу. Међутим, наш синдикат је и чланица КСС и један од оснивача ове централе и у том смислу је битно питање учествовања КСС у социјалном дијалогу. Због тога се наш синдикат по овом питању обраћао Еурофедопу, који је реаговао и упутио Влади Републике Србије, на које је надлежно министарство одговорило да КСС јесте репрезентативна, али да друга два репрезентативна синдиката неће да сарађују и буду у истим телима са КСС.

 

Када је у питању чланство у синдикатима, навео је да чланови синдиката код послодавца не могу да буду лица која су ангажована ван радног односа, што није случај у земљама чланицама ЕУ. Имајући у виду да је тренд повећање броја ангажованих ван радног односа, самим тим онемогућавањем њиховог учлањења у синдикат код послодавца који их је ангажовао, долази до смањења броја чланова у синдикатима. Истовремено ова лица имају мања права од запослених, па су заинтересована да буду чланови синдиката и да тако штите своја права. Сматра да је неопходно изменити прописе и дати право свим лицима која су ангажована код послодавца по било ком основу да буду чланови синдиката.

 

На тему положаја запослених у „Телеком Србија“ а.д. на Косову и Метохији истакао је да је положај ових запослених благо речено ужасан, да имају проблема са здравственим, социјалним и пензионим осигурањем. Ови запослени су радили у Србији, а како Србија није признала тзв. Републику Косово, они припадају Србији и по Уставу Републике Србије и Косово и Метохија је део Србије, тј наша покрајина. Ово питање још није рашчишћено на међународном нивоу, јер и пет држава чланица Европске уније нису признале тзв. Републику Косово. Навео је да се прича да треба да се нађе неко компромисно решење и рекао да он није против тога да се нађе компромисно решење ако може, међутим видимо сада заоштравање и увођење такси од 100 %, на шта Европска унија не реагује на прави начин, а да је Србија то урадила сматра да би била кажњена за два минута и да смо то већ имали када су нам биле уведене санкције. Не види никакве последице по другу страну због тога што се догађа. Срби који живе тамо се осећају одбачени од Србије, а нису ни на Косову, они су негде у вакууму и немају никаква права. Они имају проблема у неким местима да оду и до продавнице, а не нешто друго. Кажу да је тамо боље стање, међутим није се побољшало ништа и не види разлог зашто се другој страни пушта толико. На пример имамо Бриселски споразум из кога је Србија, колико он зна, а видели смо да је и Johannes Hahn то потврдио, испунила много тога и да смо на добром путу, а не видимо ни једну обавезу коју је испунила друга страна. Ово није политички говор него цела ова ситуација директно утиче на запослене тамо, који су ни на небу ни на земљи. Према Косовском закону, мада они нису држављани тзв. Републике Косово, пензионо имају регулисано на неки чудан начин који не постоји нигде у свету и не знају да ли ће и колике имати пензије, затим немају здравствено осигурање и немају здравствене књижице, па не могу да се лече. Када имају здравствених проблема иду у Србију код родбине да се лече. Дакле ништа није решено годинама уназад за Србе који живе тамо и зато су сада у току мирни протести, јер нема ни лекова ни хране. Иста је ситуација и за „Телеком Србија“ а.д., који је чак и основао фирму на Косову и Метохији, где смо исто попустили, али и поред тога ситуација је лоша и није ништа боља због тога.

 

Председник Синдиката је на припремном састанку покренуо и питање чланства синдиката Пошта и телекомуникације (ПТК) са подручја Косова и Метохије у Еурофедопу и навео да нисмо били обавештени о томе унапред нити смо дали сагласност, а нисмо добили ни записник са седнице на којој су примљени у чланство, иако смо га тражили више пута. Према правилима Еурофедопа постојећи чланови дају сагласност за приступање нових чланова из њихове државе, а у овом случају ни наш синдикат ни синдикат Управе нису дали сагласност, иако је Косово и Метохија део Републике Србије. Кад је наш синдикат постајао члан Еурофедопа сви су морали да се сложе са тим и на чланство смо чекали три године. Када је у питању ПТК не знамо ни како су послали члан ни на којој седници. Ту су у питању два аршина. Када је други синдиката са подручја Косова и Метохије хтео да се учлани у Еурофедоп, ПТК је ставио вето на то, а ми нисмо имали право вета за учлањење ПТК, па поставља питање да ли то значи да ми имамо мање права од њих, јер ми уопште нисмо питани када су они требали да се приме у чланство, а показало се да они могу да спрече учлањење неког другог синдиката. То је питање које треба да се реши у оквиру Еурофедопа.

 

На састанку са Johannes Hahn председник Синдиката Мирослав Јоксимовић је изнео наведене три теме и укратко је сваку образложио. Том приликом је Johannes Hahn предао и документацију коју поседујемо у вези укључивања Конфедерације слободних синдиката у социјални дијалог.

 

Johannes Hahn је рекао да су теме које је отворио наш синдикат, као и неки од присутних синдиката, корисне и важне за државе које желе да приступе Европској Унији, као и да Европска унија (ЕУ) има највише утицаја управо на државе које су поступку приступања. Посебно је истакао да је питање репрезентативности и чланства у синдикатима на националном нивоу и социјално осигурање запослених оно што свака од ових држава треба да регулише на начин на који је то регулисано у државама чланицама ЕУ, као и да су то питања на које ЕУ може да утиче и постави као услов за приступање у оквиру области социјалних права. Напоменуо је да ЕУ не може да утиче на појединачна питања, као што су колективни уговори, и да за то морају да се изборе сами синдикати на националном нивоу, јер су неки учесници постављали питања из ове области.

 

 

 

 

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs