СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

07.07.20.:

 

Обавештење о начину поступања у случају оболевања од вируса COVID-19

 

Драге колегинице и колеге,

 

Као што вам је познато, услед погоршања епидемиолошке ситуације изазване вирусом COVID-19, до овог тренутка проглашена је ванредна ситуација у Београду, Крагујевцу, Новом Пазару, Тутину, Врању, Шапцу, Чачку, Ивањици, Ариљу, Врању, Пожеги и Краљеву. Осим тога, и у осталим градовима на територији Републике Србије свакодневно се региструју нови случајеви оболевања.

 

Наша компанија је од избијања епидемије предузела све мере у циљу заштите запослених, у складу са препорукама стручног тима епидемиолога и одлукама усвојеним од стране надлежних државних органа. У истом циљу, увели смо и додатне мере заштите и превенције ширења вируса, путем обавезног мерења телесне температуре запосленима и посетиоцима на свим објектима на територији Друштва са већим бројем запослених и то: на локацијама у Београду (Булевар уметности, Таковска, Катићева, Дубровачка), у седиштима бивших регија и извршних јединица.

 

Подсећамо да је, у складу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразних болести COVID-19, прописано ношење заштитних маски и обавезна физичка дистанца у местима у којима је проглашена ванредна ситуација од 2 m, док у Београду износи 1,5 m.

 

Такође, у наставку вам достављамо инструкције за поступање у могућим ситуацијама:

 

  • Уколико приметите симптоме изазване вирусом COVID-19, у обавези сте да се обратите лекару и о томе одмах обавестите свог непосредног руководиоца, а да одговарајућу документацију (потврда о привременој спречености за рад, дознака, решење о изолацији и др.) доставите надлежној служби у Дирекцији за људске ресурсе.

  • Уколико приметите симптоме друге болести, који укључују повишену температуру и сличне симптоме, у обавези сте да се обратите лекару. Ово подразумева да, ни у ком случају, није дозвољено да са повишеном температуром боравите у просторијама послодавца. Одговарајућу документацију о томе (потврда о привременој спречености за рад, дознака, решење о изолацији и др.), достављате надлежној служби у Дирекцији за људске ресурсе.

  • Уколико вам је приликом доласка на посао измерена повишена телесна температура, одмах се упућујете код лекара и у обавези сте да о томе обавестите непосредног руководиоца. Такође, и у овом случају је потребно да одговарајућу документацију (потврда о привременој спречености за рад, дознака, решење о изолацији и др.) доставите надлежној служби у Дирекцији за људске ресурсе.

  • Уколико вам је издат документ надлежног државног органа о изолацији у одређеном временском трајању, исти сте у обавези да доставите непосредном руководиоцу.

  • Уколико сте били у контакту са оболелим запосленим од COVID-19, упућујете се на рад од куће, уз обавезу да се обратите лекару ради прегледа и евентуалног тестирања. У случају да је тест позитиван, одсуствовање се евидентира као боловање, уз одговарајућу лекарску документацију. У случају да је тест негативан, враћате се на локацију рада. У случају да нисте тестирани и да сте враћени кући са информацијом да пратите своје здравствено стање и да се поново обратите, у случају појаве симптома, потребно је да одсуствујете са рада из превентивних разлога наредних 7 дана.

  • Уколико сте били у контакту са оболелим од COVID-19 ван просторија послодавца, о томе обавештавате непосредног руководиоца који вас упућује у самоизолацију у трајању од 7 дана и на рад од куће.

Напомињемо да се под контактом подразумева боравак у истој просторији са инфицираним лицем дуже од 15 минута без коришћења заштитне маске и неодржавања физичке дистанце од најмање 1,5 m, док се под контактима не подразумева пролазак поред инфицираног лица нити боравак у просторијама у којима је био инфицирани али не истовремено.

 

Молимо вас да се придржавате прописаних мера заштите, како бисмо сви заједно остали одговорни и помогли себи и другима да сачувамо здравље!

 

Дирекција за људске ресурсе
    

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs