СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

11.11.20.:

 

5 ГОДИНА ОД ПОСЛЕДЊЕГ ПРОТЕСТА

ПРОТИВ ПРОДАЈЕ „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ А.Д.

 

Пре пет година на данашњи дан, 11. новембра 2015. године, одржан је велики протест СТОП ПРОДАЈИ ТЕЛЕКОМА у организацији репрезентативних синдиката у „Телеком Србија“ а.д., Синдиката Телекома „Србија“ и Јединственог синдиката Телекома Србије. Протест је почео у 12 часова окупљањем запослених и грађана на платоу испред цркве Светог Марка у Београду. Након окупљања учесници протеста кренули су у протесну шетњу до зграде Владе и седишта председника Републике Србије, где је предато Отворено писмо за премијера и председника Републике.

 

Протесту је присуствовало преко 10.000 запослених и грађана, углавном радника „Телеком Србија“ а.д., али било је и чланова многих странака на власти и у опозицији, учествовали су и академици, професори (из Академије наука, Инжињера и техничара), многи запослени из јавног сектора, медицинске сестре, запослени у просвети, ЕПС-у, ПТТ-у, аеродрому „Никола Тесла“, железници, рудари и многи други.

 

Ово је био трећи по реду Протест против продаје „Телеком Србија“ а.д., три различите власти су покушале продају Телекома три пута (свака по једном). Власт за време ДСС-а је то пробала 2003. године, додуше, не већински део већ само “мобилну телефонију”, затим 2011.године за време власти ДС-а (више од 51%) и 2015.године то је покушала и власт СНС-а (више од 51%). Ми смо увек били против и Телеком још увек није продат ником, надамо се и да никадa неће, за разлику од свих осталих телекомуникационих компанија из Југоисточне Европе. Сви су на крају продати Дојче Телекому, посредно или непосредно. У тим земљама синдикати нису пружали никакав отпор, за разлику од нас и ми једини нисмо продати. Коментатори који кажу да је наша власт сама одустала од продаје (три различите власти), и да ми нисмо допринели томе, јако греше. Да је имала намеру да одустане, било која од три поменуте власти, не би свим силама покушала да га прода, а за то су потрошена и озбиљна новчана средства (за проценитељску, консултантску кућу) и вишемесечни труд, тендер, многе пропратне активности, сваки пут по скоро годину дана. Труд им је пропао ипак због наше одлучности и организованости да продају спречимо, вероватно смо својим ангажовањем и аргументима, које смо износили, успели да убедимо људе на власти и све оне који су били за продају „Телеком Србија“ а.д. да то није добро за државу Србију, грађане Србије и све раднике и пензионере и да је боље развијати „Телеком Србија“ а.д. од чега ће сви наведени имати само користи, а не штету. Ипак, хвала им што су уважили наше аргументе и одустали од своје намере, јер најважније од свега је да је „Телеком Србија“ а.д. и даље у нашем власништву. Да су истрајали у намери да Телеком продају и поред нашег отпора, а потрудили смо се да буде узбуњена и цела јавност, то би по нашем мишљењу, имало велике последице на целокупно друштво.

 

Важно је да се сетимо тих догађаја и захвалимо свим учесницима Протеста.

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs