ПИТАЊА ЗАПОСЛЕНИХ

питања постављена у периоду јун - новембар
неодговорена питања су овако обојена


  1. Свака част синдикатима . Прва јутарња обавештења су им о непримереним понудама за летовање. Све на кредит уз њихове дилове са агенцијама. Како вас није срамота да се бавите послом за који вас нисмо бирали.За кога ви радите: а раднике или за агенције и наше пословодство. Склапате поштене договоре, 3% повећење плата је срамно. Залазите ли ви у продавнице меса, и других трговина? Коме све овакви договори одговарају. Највише председницима којекаквих синдиката и све то да они имају све погодности. 
    - Запослени из Телекома су веома ретко ( у веома смањеном броју „додељених“ лежаја), могли да користе повољности за одмор у објектима Друштвеног стандарда ПТТ-а Србија. На захтев чланства синдикат се трудио и проналазио повољније могућности и услове за одмор и начин плаћања. Појединац је могао да користи ове могућности, али није морао. Када и други синдикати у Телекому буду престали да се баве посредовањем у организацији одмора својих чланова и када не буде више пријава, наш синдикат ће комплетан посао око организовања одмора својих чланова, препустити онима којима је то основна делатност.
    Синдикат Телекома „Србија“ ће се борити и даље за повећање зараде веће од 3% (јануар 2004.-3,5%, април 1,5 зарада, јун-3,5%, септембар-4%, октобар-18%, децембар-? колико буде преостало у буџету за 2004. годину, а све ово под Уредбом Владе Републике Србије, која дозвољава повећање зараде само за покривање инфлације ), тако да ће знатно веће зараде решити и друге проблеме, а не само „срамотно бављење послом за који нисмо бирани“. 
    * Погледајте коментар Драгана Ж. Ковачевића, потпредседника Синдиката Телекома "Србија"
      

  2. У Синдикатима су све фудбалери и играчи. Имају све погодности за лепу власт. Чије они паре троше? 
    - Чланство је на легалан и легитиман начин изабрало своје представнике у Синдикату Телекома „Србија“, па ако сматра да „фудбалери и играчи“ нису добри, смениће их на исти начин. Било би добро да свако са оваквим мишљењем окуси „све погодности за лепу власт“ у синдикату какав је наш. Сидикат у целини, као и свака синдикална организација подносе редовне извештаје о раду и матерјално финансијском пословању, који су доступни сваком члану. Значи, сваки члан има могућност да стави конкретну и аргументовану примедбу у вези трошења НАШИХ синдикалних пара.
       

  3. Да ли ће моћи да се по истеку рата за куповину мобилних телефона (август) купи следећи? Тако је речено када смо наручивали у августу 2003. године.
    - Питање је за пословодство.
      

  4. Драги наши заштитници радничке демократије, објасните нам шта то значи када добијемо картицу за вожњу у једном месецу, а у другом нам се одбију паре за онолико колико смо били одсутни са посла. Да ли то значи да ми треба да знамо када ћемо да се разболимо па да онда известимо да нам се не одбије следећег месеца то од ове бедне плате?!. Можда ви и нисте о овоме свему извештени. Много сте заузети играјући фудбал. Па ви се стварно забављате, а богами и нас забављате. Овај ваш сајт је стварно смешан. 
    - Због измене у Закону о порезу на зараде, све што не спада у стварне трошкове превоза (да је запослени долазио и враћао се са посла и да је за то имао трошкове), сматра се зарадом и на то морада се плати порез. Имајући у виду ограничени буџет за зараде због Уредбе Владе Републике Србије... послодавац није желео да прихвати додатни трошак који би угрозио основну зараду. Синдикати су морали да прихвате ову чињеницу, барем док наше зараде буду под Уредбом. Такође, закон потенцира чињеницу да запослени подноси дознаке за боловање (значи да није радио и није долазио и одлазио са посла), а захтева надокнаду за трошкове које није имао. Послодавац може да пристане и на ове трошкове, али у условима када маса за зараде није ограничена Уредбом. Ово практично значи да нас индиректно упућују на узимање новца за остварене трошкове превоза, а не месечне маркице или картице, које се плаћају унапред. 
    Оба репрезентативна синдиката су водила двомесечну безуспешну расправу са пословодством у вези овог проблема, али док смо под Уредбом и док је овакав Закон о раду и Закон о порезу на зараде, важиће оваква правила за надокнаду трошкова превоза. 
    Када овај наш сајт будете сматрли и Вашим, биће стварно мање смашан.
       

  5. Зашто нема правог штрајка за наше акције? 
    - После преваре из јуна месеца 1997. године, последње две године (ових дана сложније и конкретније) тражимо правни основ (имајући у виду постојеће законе) за који можемо да се „закачимо“, да би смо могли да кренемо у преговоре. После тога, ако затреба, биће прилике за ПРАВИ штрајк. До тада - већина запослених треба да се ослободи старих навика (неко други ће урадити оно што морам ја лично) и да схвати да су за ПРАВИ штрајк потребни ПРАВИ штрајкачи.
     

  6. Шта се десило са обећањем да ћете тужити предузеће уколико не будемо могли да остваримо своје право да примамо зараду преко неке банке, а не само преко Штедионице? Тресла се гора, родио де миш, баш као и за 99% ваших обећања (ту пре свега мислим на „повећања“ плате, накнаду за превоз... ) Предузеће нам одбија све шта стигне, бирократија нам седи на глави, а ви „ажурно“ попуњавате свој сајт копирајући између осталог, сајт персонала, хвалите се неким састанцима после којих нема скоро никакве промене, исл. 
    - Почели смо априла 2003. године да захтевамо и инсистирамо на решавању овог проблема. Коначно смо пред непосредним решењем (пратите ћоше, које није смешно, на сајту Синдиката Телекома„Србија“), тако да можемо реализовати и спасити макар 1% наших обећања. 
       

  7. Најзад сте се сетили да тражите оно што би по логици ствари требало омогућити запосленима много раније. Немојте одустати од захтева за повећањем зарада и надам се да се поменутих 9% односи на повећање нето зарада, а не на повећање у маси. 
    - Догађаји су претекли закаснели одговор, тако да смо „угрозили“ реализацију наших обећања од 1%.
      

  8. Када ће да се врши провера података које су запослени у Телекому давали да би регулисали наплату превоза? 
    - Провера је извршена, а вршиће се и даље. Резултати провере су и натерали послодавца да се строго држи закона (видите одговор под 4.).
      

  9. Зашто се они радници Телекома, којима је адреса пребивалишта у другој општини у односу на адресу радног места, не распореде на радна места у или најближе општини пребивалишта? Тако ћете смањити нереалне трошкове превоза, а они радници који су дали лажне податке ће се сами открити. 
    - Питање је за пословодство, које ће се решити са новом организацијом и систематизацијом.
      

  10. Очигледно су велике малверзације са превозом и коришћењем службених возила у приватне сврхе у Телекому. Велики је број и оних који добијају велике суме новца на име превоза ( и до 50 % личног доходка ), а за превоз на посао и са посла свакодневно користе службена возила. Срамно! Хоће ли неко да стане томе на пут ? 
    - Одговор као под 4. и 8.
      

  11. Да ли ви видите ово расуло у Предузећу? Шта предузимате? 
    - Питање је за пословодство, а синдикат веома инсистира на коначном редовном раду Управног одбора Предузећа и Скупштине акционара, највише због нове организације и систематизације.
      

  12. Докле ће се у Службу 988 да запошљавају куварице, продавачице и.т.д., а ми са бољом школом ћемо да наставимо да портиришемо и чистимо по пет и више година на одређено време?!
    - Послодавац одлучује о томе кога ће запослити на одређеним пословима. Синдикат штити права запослених који су његови чланови. Нове технологије све мање захтевају чак и оне „са бољом школом“. Синдикат се залаже за такав темпо увођења нових технологија и дигитализације, који би пратио природни одлив (пензија) кадрова на старијим технологијама.
      

  13. Сви запослени у Телекому су, пре потписивања Изјаве са подацима о месту становања, релацијама и превозницима које користе за долазак и одлазак са посла, били упознати са чињеницом да давање нетачних података може проузроковати раскид уговора о раду. И хоће ли неко бити кажњен или стварно мислите да су сви радници дали тачне податке? Хоће ли се ово стварно примењивати у пракси или сте Изјаве прикупљали формално? . Да ли ћете да проверите податке у Изјавама и казните оне који су дали лажне податке? Па, хоће ли неко то и да уради? Велики број радника је, и поред овог јасног упозорења дало погрешне податке и на тај начин незаконито увећали своја месечна примања и до 50%. Хоће ли их неко открити и казнити? 
    - Одговор као под 4. и 8.
     

  14. Како увећати своја месечна примања у Телекому? Неки то раде овако: пријаве се да станују код свог рођака чија је кућа (стан) удаљена више десетина километара од радног места, попуне Изјаву ради наплате трошкова превоза и доставе је Дирекцији за персонал и организацију. Наравно, наставе да станују у кући (стану) у близини радног места. Или: уз одобравање свог предпостављеног користе службана возила за долазак и одлазак са посла свакодневно. 
    - Практична корист од овог питања би била када би ово биле чињенице са именима и презименима, достављене (макар и анономно) Дирекцији за персонал и организацију.
       

  15. Под којим условима може да се добије неплаћено одсуство у трајању од годину дана? И шта све треба доставити од документације осим захтева непосредном руководиоцу? 
    - Изузетно, запосленоме се може одобрити неплаћено одсуство до годину дана због теже болести у породици које захтева негу, путовање и боравак у другом месту у земљи и иностранству.
    Уз свој захтев за неплаћено одсуство запослени је дужан да приложи документацију која потврђује разлоге за коришћење неплаћеног одсуства.
    За време неплаћеног одсуства запосленоме мирују права из радног односа, осим права на здравствено осигурање (К.У. члан 32. ставови 3,4,5). 
      

  16. Када ће синдикат почети да се бави запосленима и најновијим одлукама Дирекције за персонал, уместо што сајт синдиката изгледа као презентација неке туристичке агенције? 
    - Питање није конкретно, а није ни објективно.
     

  17. Када ће бити опет конкурс за добровољни одлазак из предузећа и какви су услови за то? 
    - Конкурса ће бити и у 2005. години, а према садашњим сазнањима, услови ће бити исти (али са бољим зарадама као основицом - надамо се).
       

  18. У „Лоли“, стари део Дирекције за набавку је узела 3-5 спрат. Обзиром да смо почели (више нас) да осећамо извесне здравствене тегобе(главобољу, кашаљ, колега са алергијском астмом после 10 сати више не може да дише, понуђачи који проведу по пар сати се жале) позвали смо надлежне из Дирекције за логистику да се преконтролише масна боја којом су окречени зидови и евентуално очисти клима и вентилација. Рекли су да они не могу да реагују док неко не донесе потврду лекара да је узрок болести баш у овој згради!? Можете ли да помогнете? 
    - Питањеје за Дирекцију за логистику, али ће се овим позабавити и председник наше Комисије за заштиту на раду Иванко Мандић.
      

  19. Изгледа да се цео пословни центар Београда сели на Нови Београд, само Телеком скупо плаћа центар. Места за паркирање нема, свакодневно губимо око 2 часа на саобраћајне гужве, гушимо се у смогу, клијенти и понуђачи немају где да се паркирају...Мисли ли неко о томе? 
    - Питање за пословодство -Дирекцију за логистику.
       

  20. Не чини ли се руководству Синдиката да је смешно да се воде преговори за повећања плате 3-4% па највише до 17-18% !? Плате су толико мале у односу на приходе фирме да је неминовно да се тражи бар 100%! И докле ће Синдикат да се брине да ли фирма има или нема пара за плате. О томе нека размишља пословодство! Зна ли се уопште колко посто прихода одлази на плате? Треба то утврдити и упоредити са другим телекомима из окружења. Ако је мање онда смо ми експлоатисани!
    - Пословодство је размислило више пута (синдикат није био задовољан резултатима почетних размишљања) и казало да према средствима из буџета одобреног од Владе Србије, може толико и толико. Недавне преговоре почели смо са захтевом за повећање масе за зараде од 28%, али могло је бити (из горе наведених разлога) 18%. Молимо особу која је поставила питање да се јави секретаријату синдиката да би је уврстили у екипу за преговоре за 2005. годуну, са пословодством и Министарсвом за финансије, па да касније, ако не остваримо повећање зарада од 100%, одговара на оваква питања.
      

  21. Када ћемо моћи да примамо зараду преко неке банке, а не преко Поштанске шедионице. Многе банке дају далеко повољније услове тако да би то било значајно као да сте се изборили за повецање плате од, рецимо, 25% уместо тих ваших срамотних и увредљивих повећања од 1,5%! 
    - Одговор као под 6.
      

  22. Зашто нам је плата сваког месеца све мања и мања? 
    - Та није башшш тако!
      

  23. После ког 15. и које године ћете објавити одговоре за јуни, јули и август? 
     

  24. Шта би са вашим ултиматумом? Мислите изгледа да смо ми дебили и да верујемо да се ви борите за наша права и за наш бољитак. Борите се ВИ, ГОСПОДО синдикалци, само за себе и да задржите своје позиције, да ВАМА буде добро! Остали могу и да цркну. Знате ли колике су плате у Врању? У каквим условима радимо? Најјужније је изгледа и најтужније!!! Изгледа да се плашите да дођете у Врање, па оно је ако нисте знали у Србији. Својим животима бранићемо ваше присуство! Ионако нам је једино то и остало.
    - Алал вера, јуначе. У Врању смо били више пута и без потребе да наше присуство браните својим животима. Заборављате шта је некада било са коефицијентима зарада, а шта са коефицијентом зараде задње две године. За послове које обавља дипломирани инжењер у Врању није иста зарада као за послови које обавља пети степен стручности у Београду или Нишу, како је било за време ДРУГОВА синдикалаца.
    А новинар дописује следеће: у лето 2003. године овај новинар био је у Прешеву и и Бујановцу са Свавољубом Станковићем и Славенком Златановић, а у јесен са целокупним руководством у Враљу, Лесковцу, Прокупљу... И у Трновцу (сликао споменик команданту Лешију) и после написа у Телеком вестима сви запослени у ова два града, и у Медвеђи, добише повећање од 50 одсто сваког месеца! Због југа, туге и услова рада! Толико, драги колега! Г.Ј.П.
     
     

  25. Запослени у Мобтелу имају два пута веће плате од нас. Престаните са летаргијом и учините нешто на реалном побољшању положаја запослених. 
    - За време преговора са министром Динкићем у вези најновијег повећања зарада, разговарали смо и о проблему који наводите. Захтевали смо да се зараде у Телекому, током првих пет месеци у 2005. години доведу на ниво да конкуреција не може тако лако да нам одводи најбоље људе из основне делатности. Такође смо захтевали да зараде у Телекому буду контролисане на други начин, а не преко фамозне Уредбе.
    Добили смо обећање да ће се оба захтева озбиљно размортити и решити позитивно, само да не захтевамо повећање цене импулса до краја 2004. године. Ускоро почињу преговори у вези висине и динамике повећања зарада за 2005. годину, када ћемо инсистирати на реализацији датих обећања.
      

  26. Шта подразумева термин „диференцирана расподела“ и за чије се потребе то сада ради? 
    - Исправљање неправилности у односима између постојећих нивоа зарада, настојање да се поступи по захтевима ресорних министарстава за бољим награђивањем послова из основне делатности Телекома, а уједно и једини начин да се осетније повећају зараде. Модел диференциране расподеле још није дефинитиван. Модел је уведен Одлуком генералног директора, а измена и допуна Колективног уговора је у току. Уочавамо недостатке које модел има и тражићемо оптималнија решења са тачно дефинисаним правилима и мањом могућношћу за произвољну процену и погрешну оцену, приликом разврставања у нивое и поднивое. У овоме треба да нам помогне нова организација рада и системизација послова у Предузећу.
       

  27. Шта је са АКЦИЈАМА? Има ли их на видику ?! 
    - Нада постоји. Настављамо акцију за АКЦИЈЕ органнизованије и јединственије него раније. Пратите информације на нашем сајту.
      

  28. Шта је учињено по питању захтева многих колегиница да се женама исплаћује јубиларна награда за „СТАЛНОСТ“ са навршених 35 година радног стажа. Ако ово не занима баш никог, од оних који би требало да прихвате сугестије, онда радите на томе да радни стаж за жене буде 40 година. Можда ће се на овај начин лакше доћи до РАВНОПРАВНОСТИ. Најозбиљније схватите овај проблем па тако и радите на његовом решавању. 
    - Послодавац је прихватио овај захтев синдиката и ова измена ће ући у Колективни уговор, надамо се до јубиларног месеца априла.
      

  29. Многи су добили акције, а ми у Телекому? 
    - Одговор као под 27.
     

  30. Објасните чланству за какво диференцирано повећање зарада се залажете! 
    - Одговор као под 26, али се синдикат не залаже, већ настоји да наметнуту неминовност што боље уобличи за већину запослених.
      

  31. Када ће бити примењен Закон о забрани пушења на јавним местима, односно у службеним просторијама, јер пушачи спроводе прави терор пушећи по 2-3 кутије за време радног времена. 
    - „Иако Закон о забрани пушења у затвореним просторијама код нас постоји још од 1995. године, права борба против пушења могла би тек сада да почне. Национална комисија за превенцију пушења предложила је недавно да се повећају казне за пушење у затвореним просторијама и свим недозвољеним местима. 
    Тако ће они који запале цигарету, на пример, на радном месту, морати да плате, уместо садашњих 50 динара, највећу прописану мандатну казну од 50.000 динара за појединца, односно милион динара за предузеће. Додуше, овакав предлог тима Министарства здравља тек је ушао у процедуру и очекује се да га размотре народни посланици.“ (Глас јавности 05.10.2004. год.)
    Тако ће, можда, бити по закону, а сама примена ће зависити од савести пушача, јединства и упорности непушача, као и од примене ефикасног механизма за кажњавање оних који не буду поштовали закон.
      

  32. Ко је потписао уговор о сарадњи са Сосијете Женерал банком и зашто радници са подручја Новог Сада не могу да добију кредит у овој банци док не пребаце плату код њих, а радници са подручја Београда могу. Проверено у банци. Реч је о готовинским кредитима без жираната. 
    - Молимо Вас да се обратите Биљани Јанковић (011 344 58 60) после 17. јануара.
      

  33. После 10 година рада коначно сам доживео да неко поткачи миле нам „демократски изабраних представника народне власти“. Захваљујем Вам на упућеном протесту, мада нисам сигуран да су господа посланици довољно писмени и способни да препознају значајну дозу ироније у вашем писму. Питам се, да се не огрешисмо ми о Турке, Аустријанце, Бугаре, Немце, јер нам Срби испадоше највећи душмани, а ми их пуштамо да слободно и некажњено раде то што раде. Хвала још једном што сте бар послали писмо протеста. 
    - Хвала и Вама на подршци.
      

  34. Да ли ће радници Телекома моћи да добију књигу свога колеге плаћањем на рате или уз неки попуст, јер са својом платом не могу да купим ни џепно издање, а камоли овакву књигу, коју треба да има сваки Србин да би видео ко су и шта су Шумадинци и колико смо изневерили намучене претке (можда не би толико гинули да су знали какви ће им потомци бити).
    - Секретаријат није у могућности да преузме на себе дистрибуцију књиге, али је у тексту дат број мобилног телефона, па се директно обратите аутору.
      

  35. Предлажем да се инсистира код Поштанске штедионице да дозвољен минус буде фиксан (од 20-30 хиљада) и да се не мења свака три месеца јер онда можемо унапред да планирамо, а не као до сада (/прошли дозвољен минус је био 20 хиљада а сада је смањен на 13 хиљада тако да одједном имаш 7 хиљада мање на рачуну). Ово говорим због тога што се за дозвољен минус плаћа камата па према тома нека се одреди сума за цео Телеком на годишњем нивоу 
    - Сачекајте избор банака које имају дозвољени минус у висини две зараде, па ћемо видети да ли да реализијемо Ваш захтев. Пироћанци кажу: „Ћерамида масло не пушта“, а Немци:„... ако нешто пада, пусти га да падне“. 
      

  36. Људи, па јел’ видите шта раде ови из ЈАТ-а! Имају добре плате, а опет се буне за разлику од нас, који имамо никакве плате а ћутимо!? Они су НОН-СТОП у свим вестима, а ми смо се једва чули!? Под хитно треба сменити целокупно руководство синдиката и изабрати нови кадар! Људи, па ми имамо само два захтева : 1. пристојна плата и 2. подела акција! За то треба да се бори синдикат! А не за полутке и којекакве друге ђаконије којима се мажу очи! 
    - ЈАТ има пилоте и ПРАВЕ штрајкаче. Ми имамо „вози Мишко“ и мало другачије штрајкаче.
       

  37. Можемо ми да одемо и у неку Швајцерску банку ал’ џаба кад нема пара на рачуну! 
    - ?
      

  38. Да ли деонице следују раднику који превремено напушта ,,Телеком,,? питање поставио:Диспечер у Т.К.Центру Бошко Јерковић 
    - Питање је за пословодство.
     

  39. О Спортским играма радника (Лепенски Вир, 4 дана и квалификације) не могу другачије да мислим него да се неко баш лепо проводи на мој рачун. И то трчеци за лоптом или бацајући пикадо. Зашто већина колектива да плаћа нешто што неће никада да користи? Ако већ има новаца за провод и дружење, онда нека то иде постено: нека се запослени по списку шаљу на плаћени боравак у туристичке центре па да се сви дружимо! 
    - Учешће на спортским играма радника било је омогућено сваком запосленом, ко је то желео, макар у првом кругу такмичења. Најбољи су ишли даље и стигли до финалног такмичења. У једном периоду, када спортске игре радника нису одржаване, добар део запослених је тражио да се поново организују. Запослени који не желе да учествују на спортским играма радника могу да имају негативан став према њима, али то не треба да угрози њихово одржавање, све док постоји довољна масовност.
    Плаћени или делимично плаћени боравак у туристичким центрима, организован је преко програма рехабилитације и рекреације запослених.
       

  40. Који је став синдиката у вези са технолошким вишком у основној делатности? Колика ће бити надокнада по години радног стажа проведеног у Телекому приликом отказа? Предлози Г-ђ Ђуровић, по мом мишљењу, су замазивање очију, само да фирма не би платила надокнаду за технолошки вишак –удворавање могућем новом стратешком партнеру АКЦИОНАРУ. Нови понуђени посао може бити и понижавајући за радника, па шта онда чинити? Што се не остави могућност да сам радник бира између понуђеног посла у тој фирми која ће се основати и.... (нема наставка, опаска, Гоца)
    - Према важећем Колективном уговору, надокнада по години радног стажа за евентуални технолошки вишак је 200 €. 
    Синдикат је у захтеве за измену и допуну КУ уврстио међу најважније и захтев за значајно повећање надокнаде за евентуални технолошки вишак. Сагласност на овај и још пет важних захтева, треба да дâ Управни одбор Предузећа, после чега ћемо знати износ надокнаде.
      

  41. Шта се дешава са радничким стамбеним кредитом за 2004. годину? Кад ће бити подељен? Што нисмо бржи у подели кредита као и руководиоци са њиховим кадровским кредитима? 
    - Активности су у закашњењу због чекања да Управни одбор Предузећа усвоји нови Правилник. Пошто се то није десило још увек, а 2004. је већ прошла, реализације иде по важећем Правилнику. 
     

  42. Надам се да сте бар нешто научили из штрајка авио механичара и инжењера у ЈАТ-у. Људи се боре за боље, а имају много више од нас. Срамота је да нас замајавате са некаквим повећањима од 10 и мање посто. 100% је минимум! Не треба ви да се бринете за то одакле ће паре. Ви треба да се постарате да Телеком блокира земљу као што су то урадили људи из ЈАТ-а, па да видите како ће пара бити. Влада не да наше паре!? Па то је смешно! А што се тиче оволиких инвестиција, па зар радници треба да граде фирму!? 
    - Ми смо нешто научили. У синдикату не треба да се делимо на Ми и Ви, поготово ако је штрајк у питању. Наставак одговора као под 36.
       

  43. Докле ће бре синдикат да штити руководство од радника? Може ли да неко јавно објави колики је у процентима платни фонд фирме у односу на приходе и колики је он у рецимо у Телекому Словеније или Мађарске. Трошкови фирме су нереално велики. Па колико је само лап топова купљено, а да служе само за гледање филмова код куће у кревету! 
    - Питање је за пословодство. Инсистирати на одговору за све фазе повећања зараде у 2004. години.
     

  44. Не интересују нас ни Кандић ни Мандић, већ повећање плате које сте обећали . Не обавештавате нас шта је са новим предлогом Закона о раду ? Докле ћете млатити празну сламу и радити све сем оно што треба да радите? 
    - Завршетак послова око измене и допуне КУ, поред почетка рада УО, одлаже и доношење Новог закона о раду, како би наш КУ одмах ускладили са њиме. На овим просторима Ђекна је још увек актуелна.
      

  45. Хоће ли неко да одговори на ова питања или су ово само монолози? 
    - Хоће.
     

  46. Шта се дешава са – Правилником о решавању самбених потреба у Предузећу за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д.- од 20.11.2003. године, а који правно важи и обавезује фирму и данас јер се правно зна како се мења већ законски донет правилник. Зашто о томе ћути . Објашњење о његовој не примени (да је грешком штампан) је смешно.Цитирам синдикат: : пет, 28.11.: НОВИНЕ У ДОБИЈАЊУ СТАМБЕНИХ КРЕДИТА: Протеком осам дана од објављивања у Службеном ПТТ гласнику, бр.317 12.новембра 2003. године, ступио је... 
    - Одговор као под 41.
     

  47. Да ли после 30 год радног стажа на једном радном месту морамо и да се школујемо јер немамо адекватну школску спрему. Шта ћемо ново да научимо? Зашто нас не заштитите од претњи да ће нас спустити на нижа радна места без обзира што смо толике године верно служили послу. Како то да сада не знамо да радимо, па ће нас скидати са тих радних места за која имамо решења од пре толико година? Да ли су та решења сада недемократска? Шта ћете ви предузети у вези прецизног излагања новог концепта пословања у овој фирми? 
    - Према Зaкону о раду и члану 10. Колективног уговора Предузећа:
    Уговор о раду може се изменити у случајевима:
         - неопходне потребе процеса и организације рада;
         - на захтев запосленог из породичних и других оправданих разлога;
         - када се у току радног века запосленог смањи његова радна способност због година старости, повреде на раду, радног и ратног инвалидитета, професионалних и осталих болести и слично.
            У случају из алинеје 3. претходног става Предузеће је у обавези да запосленом осигура повољније услове рада на тај начин што ће запослени бити распоређен на послове сходно преосталој радној способности. У том случају запослени задржава право на зараду у висини коју је имао пре распоређивања на те послове. Овај став се односи и на запослене који су без своје кривице распоређени да обављају послове за које је предвиђена нижа зарада.
            Уколико запослени својим радом не остварује предвиђене резултате утврђене нормативима, односно не остварује стандардни учинак може се покренути поступак измене уговора о раду у делу врсте послова које запослени обавља. У том случају запослени ће се распоредити на другу врсту послова који одговарају његовој стручној спреми, занимању и способностима.
            Запосленом се може понудити закључење уговора о раду под измењеним условима у случају потребе процеса рада. Закључење уговора о раду под измењеним условима може се понудити запосленом само из оправданих разлога који се обавезно наводе у образложењу решења. Закључењем уговора о раду под измењеним условима запослени се не може довести у неповољнији положај у погледу услова утврђених законом и овим Колективним уговором.
            У случају да запослени одбије да закључи уговор о раду из претходног става, отказаће му се уговор о раду. 
     

  48. Шта сте као наши представници ви рекли у „отвореном“ разговору са гђом Ђуровић? Можете ли ви нешто предузети да нас заштитите од капитализма који нам нуди неограничене могућности? 
    - Редовно обавештавамо чланство где смо шта рекли или захтевали и шта је од тога остварено.
    У вези заштите од капитализма могло би нешто да се проба, али на Куби.
      

  49. Протествујете о томе какви се закони доносе у Српском парламенту - БРАВО ! Али шта радите за нас потписујући Колективни уговор ? 
    - ?  
     

  50. Објавите како су уситњене подгрупе послова и њихове кофицијенте за обрачун личног доходка по нивоима . Шта се променило у „Правилнику о систематизацији врста послова у Предузећу за телекомуникације „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА “ а.д.“ ? По ком критеријуму и по којим кофицијентима ће бити обрачуната плата за месец октобар 2004. године, а затим и за месеце који долазе? 
    - Постојећи Правилник о систематизацији врста послова у Предузећу (пречишћени текст) важи од марта месеца 2004. године. Нови Правилник се очекује после Усвајања нове организације Предузећа (једна од тачака у дневном реду Управног одбора... Ђекна...). 
      

  51. Када ће се проверавати подаци које су запослени у Телекому давали да би регулисали наплату превоза? 
    - Провере су извршене и врше се по потреби. Наведите конкретан случај!
      

  52. Зашто се они радници Телекома којима је адреса пребивалишта у другој општини у односу на адресу радног места, не распореде на радна места у или најближе општини пребивалишта? Тако ћете смањити нереалне трошкове превоза, а они радници који су дали лажне податке ће се сами открити. 
    - Питање и одговор као под 9.
      

  53. Коришћење службених возила за превоз од куће (стана) до радног места и обрнуто, од стране појединаца, и поред тога што на име трошкова превоза добијају и до 50% од плате, се наставља. Нико ништа не предузима, а имовина се арчи. Зашто? 
     

  54. У Изјави коју су запослени у Телекому потписивали ради регулисања наплате превоза пише да сваки запослени својим потписом морално и материјално одговара за тачност података, као и да је сваки запослени упознат са чињеницом да пружање нетачних података може проузроковати и раскид уговора о раду. Лепо замишљено, али у пракси не спроведено. Да ли ће неко почети да проверава дате податке и оне који су се, и поред јасног упозорења, дрзнули да дају погрешне (лажне) податке у своју корист, ригорозно казне? 
     

  55. Донели сте одлуку да запослени има право на накнаду трошкова превоза уколико је место становања удаљено од места рада најмање један километар или најмање једну међустаницу.У преводу, сада ће скоро сви имати право на накнаду трошкова превоза. Али, и даље се питамо шта ћете са онима којима је кућа(стан)удаљена од радног места и мање од једног километра, а на основу лажне Изјаве остварује право на накнаду трошкова превоза као да му је кућа(стан)удаљена од радног места и по више десетина километара? Шта ћете са онима који за превоз од куће(стана)до радног места свакодневно користе службена возила, а плус добијају и накнаду за превоз ? 
     

  56. Зашто не објављујете сва питања? 
    - Вебмастер и уредник имају право да не објаве питања увредљивог или клеветничког садржаја, а притом су анонимна. С друге стране, и поред молбе да се не постављају иста или слична питања, таквих је сијасет (везаних за превоз, рецимо). Због свега наведеног, као и других злоупотреба, одлучили смо да убудуће одговарамо само на питања чији се аутор потпише! (Г.Ј.Потпара)
     
    57. Покажите посланицима да је у Телекому здравија средина него у Скупштини тако што ћете укинути исплату трошкова превоза на начин како сте то до сада радили, непроверавајући податке које су запослени давали у Изјави и исплаћивањем трошкова превоза на основу лажних изјава појединих радника Телекома ! Казните оне раднике Телекома који службена возила користе за свакодневни превоз од куће(стана) до радног места о обрнуто, а на име трошкова превоза добијају и по више хиљада динара (не треба штедети ни њихове руководиоце који им све то дозвољавају)! 

  57. Ко може да ми одговори на једно сасвим логично питање: ко је био „заслужан“ за нову систематизацију и пребацивање радника у поднивое, јер мој претпостављени не зна о чему се ради и одговорно тврди да њега (директора ТД-а) нико није питао!!! Ко ће да нам одговори у ком смо нивоу, поднивоу, разреду, а да буде одговоран за то?
    - Министарство финансија није дозволило линеарно повећање зарада као до сада. Ово не мора да буде коначан модел броја нивоа и поднивоа. Од нечега је морало да се почне, а уочене грешке ћемо исправљати током примене.
     

  58. Да ли је могуће исправити грешку која је настала анексом уговора о раду када је директор „заборавио“ да раднику додели ниво према стручној спреми?
    - Запослени се распоређује у одређени ниво зараде према врсти посла који обавља и који је назначен у Уговору о раду или Анексу Уговора о раду. Пошаљите допис у Секретаријат синдиката (Комисији за КУ) са објашњењем Вашег случаја и шта сте до сада предузели. Учинићемо све што је у нашој моћи да се грешка исправи.
      

  59. Зашто и не покушавате да спречите ове малверзације са исплатом трошкова превоза онима који су у Изјави давали лажне податке, као и онима који свакодневно користе службена возила за превоз од куће (стана) до радног места и обратно, а добијају новац на име трошкова превоза?" 
    - За покретање било каквог поступка у циљу спречавања или кажњавања малверзација, потребно је да наведите конкретан случај са неопходним подацима (ово, изузетно, може и анонимно).
      

  60. Радимо у међународној Дирекцији, у дежурству 12+12. Наводно је, по закону, забрањено да радимо 24 часа, иако је у питању пасивно дежурство, посао сигурно не би трпео, а ми смо заинтересовани. Питање је да ли постоји могућност да ипак радимо 24сата, односно, да ли по неком члану закона постоји забрана и ако не, коме да се обратимо обзиром да наше руководство тврди да је рад од 24 часа непрекидно забрањен? 
    - Молимо Вас да се обратите нашем правнику госпођици Александри Хаџи Костић.
       

  61. Опет сте почели да форсирате Тику Живановића...Ви лако заборављате, срећа што Вас он подсети какав је лик...Чим понестане Мобтела, врати се на Телеком...Када ћете коначно схватити о каквом се човеку ради... Па друг Живановиц цео живот млати празну сламу и "закувава",али никада ништа није урадио...Једино што је одавно, а не пре неки дан, схватио да је импулс скуп у Телекому, па беспризорно телефонира на ваш, наш рачун. Докле ћете га више толерисати? Пазите да Вам се поново не "ували" преко својих партијских другова? 
     

  62. Немојте да цензуришете питања...Не видим сврху ове стране ако то наставите да радите... Боље онда укинуте питања...Него јел’ сте описменили уредника стране посвећене заштити на раду...Ако га већ штитите, бар га описмените или узмите лектора. 
    - Упоредите питања директно са сајта и после лекторске обраде! Можда би описмењавање или лекторисање могло да иде и у супротном смеру! Шта кажете на ту идеју? Узгред, ако би питање било конструктивно и квалитетно, а са граматичком грешкама или обрнуто: испразно и фразерско, беспрекорно граматички исправно, коме бисте посветили више пажње? Не чини ли Вам се да замењујете тезе? (Г.Ј.Потпара)
     

  63. Да ли постоји акт о напредовању у Предузећу по чл.50 КУ и где се може погледати? Питам по ко зна који пут,а одговора нема. 
    - Постоји Правилник који није усвојен од Комисије за КУ. Првобитна верзија је претрпела измене, а потребно је унети и измене и допуне које би пратиле измене и допуне КУ (које су у току) и новонасталу ситуацију са поднивоима. Коначна верзија би требало да прати нову организацију и систематизацију у Предузећу. Међутим, за напредовања према Правилнику који још није усвојен, или било којем следећем Правилнику, потребно је да се прво ослободимо Уредбе Владе РС о ограничењу зарада у јавним делатностима и да имамо могућности за флексибилније коришћење масе за зараде.
      

  64. Хоће ли радници, који су годинама уплаћивали у стамбени фонд предузећа, одакле су се куповали и делили станови, а да сами нису стигли на ред да добију стан, бити обештећени? То смо углавном ми. који немамо времена за дугорочне стамбене кредите који се нуде млађим радницима. Решење мора да се пронађе, поготово што је наш министар нагласио да ни један радник не сме да оде у пензију без решеног стамбеног питања. 
    - Питање је за пословодство.
      

  65. Ево, поскупео превоз и сви они који су дали лажне податке у Изјави и они којима је дозвољено да службена возила користе за превоз од куће (стана) до радног места и обратно, а добијају накнаду за трошкове превоза, задовољно трљају руке. А, зашто и не? Пословодство ћути, а они себи сами повећали плате. Ваљда ће и у Телекому неко вршити проверу као у ЈАТ-у!?


        Није одговорено на питања која се понављају или су врло слична. Као и на – коментаре а не питања. Питања за пословодство ћемо да проследимо. 

        Молимо вас, поштоване колеге, да се убудуће потписујете испод постављених питања, јер се ова, сматрали смо – добра идеја, изродила у своју супротност. Да бисмо задржали пристојан ниво комуникације, молимо вас да се потписујете. Ништа анонимно више нећемо да објавимо. Изузетно, неки битан податак, анонимно достављен, можемо да проверимо.

С поштовањем,

Аца Стојановић, 
потпредседник Синдиката Телекома „Србија“


ДОБРОНАМЕРНИ КОМЕНТАР

        Прво се обраћам колеги или колегиници који је поставио (ла) прво питање.

        Поштовани колега или колегинице,

        много сте негативног на малом простору рекли о Синдикатима. Ваше речи као да проваљују из Вас и одају утисак мржње и непријатељства. Ипак, хвала Вам што сте се јавили. Најгоре је ако се не јављамо једни другима или чак и не знамо једни за друге. Ваша прва реченица «Свака част синдикатима» ми говори да су се негативне оцене о синдикатима акумулирале па провалиле из Вас у облику сарказма. Онда у следећим реченицама говорите и зашто сте огорчени. 
        Што се понуда за летовање тиче одмах да Вам кажем да се слажем са Вама. Детаљније о томе погледајте у тексту „Синдикат и туризам - има ли шта прече“. 
        Што се зарада тиче нисте у праву када кажете да је повећање плате 3%.
        Повећање је било много веће и онолико је колико је у датим околностима било могуће. Можда сте Ви могли више да постигнете. Радо ћу вам уступити своје место у синдикату.
        Својим радом у синдикату крадем време од посла на свом радном месту. Крадем време од породице. Сви ме разумеју, али ја више не разумем себе. Ја сам инжењер телекомуникација и јако волим своју струку. Почео сам да се бавим синдикалним активностима јер сам видео да је то једини начин да себи и осталима прибавим достојанство човека и да не будем само најамна радна снага коју послодавац по Закону о раду може да „шутира у задњицу“ кад год му се прохте под изговором да је то пословни интерес предузећа. Позивам Вас да се и Ви опробате на синдикалном плану. Постаните и Ви партнер пословодству. Погледајте како ствари изгледају изблиза. Ја ћу вам свакао стајати на услузи да вам пренесем сва своја искуства. Можда су Ваше речи упућене неком другом, а не мени. Али ево само Вам ја пишем. Осетио сам потребу да разговарамо као људи који деле исту судбину, а не као противници који се мрзе. Осећам потребу да са Вама и директно попричам. Уз кафу. Немам чега да се стидим, а имам још пуно тога да Вам кажем. Ако имате исту жељу - дођите у наш заједнички Синдикат у улици Радивоја Кораћа 4.

Поздравља Вас и жели све најбоље у Новој 2005. години 

Драган Ж.Ковачевић,
потпреседник Синдиката Телекома „Србија“
(064-1440-821)