SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 3231-447, 32-10-348, faks 32-30-564
http:// www.sindikat-telekoma.co.yu e-mail: sintel@eunet.yu
Broj: 542/4 Datum:12.05.2003. godine 

Vesti sa sastanka sindikata sa rukovodstvom

        Na sastanku predstavnika sindikata, koji su odredeni na vanrednoj sednici Izvrsnog odbora u Krusevcu, sa predstavnicima poslovodstva "Telekoma Srbija" dogovoreno je nekoliko stvari o kojima izvestavamo clanstvo. 

RESEN PROBLEM SPREMACICA I OBEZBEĐENJA

        Generalni direktor g. Drasko Petrovic obavestio je predstavnike sindikata da ce zaposleni na poslovima obezbedenja i odrzavanja higijene preci u JP PTT saobracaja "Srbija". Smatramo da ce na taj nacin najbolje biti resen ovaj veliki problem a da niko ne bude otpusten.
        Ovim povodom, predsednik Sindikata Telekoma "Srbija" je najostrije protestovao zbog pritisaka, pretnji i ucena gubljenjem posla uz poturanje pristupnica nekakvom fantomskom sindikatu (vidi ). 

O POVECANJU ZARADA - 15. MAJA

        Razgovori o povecanju zarada za drugu polovinu godine, trebalo bi da pocnu 15. maja, kako je ranije dogovoreno.
        Na pitanje da li ce aprilska zarada biti veca za 3 odsto, kako je to Protokolom predvideno, generalni direktor nije mogao da odgovori bez predsednika Upravnog odbora g. Hibera. Odgovor se ocekuje za nekoliko dana.

KOMISIJA ZA ZLOUPOTREBE, STANOVE I KADROVSKE KREDITE

        Predstavnici sindikata ukazali su na cinjenicu da se nista nije uradilo povodom nezakonite dodele stanova i kadrovskih kredita.
        Dogovoreno je da pravna sluzba Preduzeca dostavi sindikatu detaljnu informaciju o kriterijumima po kojima su dodeljivani stanovi i kadrovski krediti. 
        Generalni direktor je trazio da se dokumentacija o ostalim zloupotrebama, koju su predstavnici sindikata doneli, preda zvanicno preko arhive, kao i da se dostavi predsedniku Upravnog odbora g. Hiberu. 
        Dogovoreno je da se u vezi zloupotreba, dodele stanova i kadrovskih kredita obrazuje zajednicka komisija.

JASNI I STROGI KRITERIJUMI ZA ZA RAD DIREKTORA

        Predstavnici sindikata su zahtevali da svi direktori podnesu izvestaje o radu ili neradu i da se na osnovu toga izvrsi smena neuspesnih. 
        Sindikalni predstavnici su skrenuli paznju na izuzetnu vaznost pravilne strategije razvoja i vodenja kadrovske politike. Prema novom Zakonu o telekomunikacijama ocekuje se pojava konkurencije u svim delatnostima Preduzeca i veoma je vazno kako ce se Telekom odrzati u buducoj trzisnoj utakmici.
        Generalni direktor smatra, pak, da nije obavezan da svoje kadrovske poteze obrazlaze predstavnicima sindikata ili zaposlenima. Ukoliko sindikat nije zadovoljan njegovim radom, neka trazi njegovu smenu, porucio je generalni direktor.

(NE)STIMULATIVNE STIMULACIJE

        Predstavnici sindikata skrenuli su paznju generalnom direktoru da dodeljuje stimulacije koje ostaju trajne i ne menjaju se. Na taj nacin uvode se neki nivoi zarada, nepredvideni kolektivnim ugovorom. Time se stvaraju vidljive razlike i medu direkcijama. Zato su predstavnici sindikata trazili preispitivanje opravdanosti fiksnih stimulacija i njihovu reviziju. 

KASNI KOMPLETNA PRIMENA KOLEKTIVNOG UGOVORA

        Sindikat, nezadovoljan kasnjenjem kompletne primene kolektivnog ugovora, kao i radom na donosenju pratecih akata koji slede KU, ugovorio je sastanak sa generalnim direktorom, koji ce se odrzati ove nedelje. 


FLEŠ VESTI

        - Tekst nove organizacije "Telekom Srbija" ad bice zavrsen za mesec dana.

        - Ocekuje se izmena tarifnog sistema.

        - Na ime otkupa 29 odsto deonica od Italijana, "Telekom Srbija" isplatio je prvu transu od 60 miliona evra. Do 03.07. 2003. godine treba uplatiti i drugu transu od 60 miliona evra.