KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA
tel.3249-049, 3234-085
broj: 05/1
datum: 28.05.2003.god.

VLADA REPUBLEKE SRBIJE
Beograd, Nemanjina 11

OTVORENO PISMO

PREDMET
    1. POTPUNO NEPOSTOVANJE POSTIGNUTIH DOGOVORA IZMEŠU CLANICA KONFEDERACIJE SLOBODNIH SINDIKATA I VLADE SRBIJE;
    2. POTPUNO IGNORISANJE SINDIKATA U DONOSENJU VITALNIH ODLUKA VEZANIH ZA RESTRUKTURIRANJE I PRIVATIZACIJU JAVNIH PREDUZECA I RESURSA OD VITALNOG NACIONALNOG ZNACAJA (ENERGETSKI I VODNI RESURSI);
    3. NAJAVA GENERALNOG STRAJKA U JAVNOM PREDUZECU ELEKTROPRIVREDI SRBIJE.

    Postovana gospodo,

    ZAHTEVAMO da Vlada Republike Srbije stavi van snage svoju odluku o osnivanju javnog preduzeca za podzemnu eksploataciju uglja (Sl.Gl.RS br. 54/2003.), sve dok se prethodno ne donesu:
    a) Strategija razvoja energetike u Republici Srbiji i
    b) Zakon o energetici. 
        Na osnovu ove vase odluke, bez ikakvog socijalnog programa, bez ikakvog plana o restrukturiranju, bez postovanja aneksa Kolektivnog ugovora, kojim se regulisu prava zaposlenih koji ce se pojaviti kao tehnoloski visak i bez potpisanog pojedinacnog kolektivnog ugovora, 5.400 radnika iz Podzemne eksploatacije uglja i 7.800 radnika sa Kosova i Metohije ce biti obaspravljeno po raznim osnovama. 
        Posledicae mogu biti i zatvaranje 5-6 rudnika koji se nalaze uglavnom u pasivnim krajevima. Najcesce su oni nosioci kakvog-takvog razvoja u tim sredinama. Sta ce biti sa tim ljudima i celim oblastima?
        Svesni da ovakva perspektiva ocekuje skoro sva nasa preduzeca, Konfederacija slobodnih sindikata jos jednom naglasava da zeli da bude aktivan ucesnik a ne pasivni posmatrac u procesu restrukturiranja i eventualne privatizacije javnih i preduzeca od opsteg znacaja. Zato: 
    TRAZIMO da suspendujete Odluku Vlade Srbije Republike Srbije o osnivanju Javnog preduzeca za podzemnu eksploataciju uglja, koja je osnovni uzrok najave generalnog strajka EPS-a.
    TRAZIMO da se ispostuje odluka, o aktivnom ucescu sindikata u tim procesima.
    TRAZIMO da se sve ovakve odluke donose u skladu sa NACIONALNIM INTERESIMA!
    TRAZIMO da se ozbiljno, strucno i u opstem interesu donese Zakon o energetici.
    TRAZIMO HITAN SASTANAK PREDSTAVNIKA KONFEDERACIJE SA PREMIJEROM ZORANOM ZIVKOVICEM I PREDSTAVNICIMA VLADE. U PROTIVNOM, SVI CLANOVI KONFEDERACIJE, SOLIDARISACE SE SA NASIM KOLEGAMA IZ SINDIKATA RADNIKA EPS-a. NE BI BILO DOBRO IGNORISATI 130.000 CLANOVA KONFEDERACIJE SLOBODNIH SINDIKATA!

Konfederacija slobodnih sindikata
Zoran Mrvaljevic