zasedao Izvršni odbor

MNOGO PROBLEMA SA POSLOVODSTVOM

U prelepom ambijentu Banje Vrujci, valjevska ekspozitura Sindikata Telekoma "Srbija" ugostila je članove Izvršnog odbora. Ni sunčano vreme, ni bazen, ni lep ambijent, nisu uticali na ozbiljnost i dužinu zasedanja.
        Potpredsednik Sindikata Telekoma "Srbija i član Komisije za sprovođenje Kolektivnog ugovora Aca Stojanović, iscrpno je obavestio kolege o aktivnostima između dve sednice IO (vidi VESTI). Još je naglasio da se dosta tačaka KU ne poštuje, da poslovodstvo ne shvata dovoljno ozbiljno ono što je potpisalo i na šta se obavezalo; da nema konstruktivnog i kvalitetnog biznis-plana kojim bi se Preduzeće pripremilo za žestoku tržišnu utakmicu, koja predstoji već 2005.
        Predsednik Sindikata Telekoma "Srbija" Zoran Mrvaljević obavestio je IO da je ministar finansija Božidar Đelić potpisao odluku io uvećanja zarada za 3 odsto i da očekuje sastanak sa predsednikom Upravnog odbora dr Dragorom Hiberom. Vidno iznerviran odugovlačenjem sa potpisivanjem odluke o povećanju zarada, g. Mrvaljević je naglasio da se protiv ovakvog odnosa poslovodstva prema radnicima, mora reagovati.

Neophodan sastanak sa poslovodstvom

Doneta je odluka da se uputi zahtev Vladi Srbije oko vraćanja tzv. "kosovskog dodatka" (vidi Zahtev Vladi).
        Predsednk Skupštine Sindikata Telekoma "Srbija" Ljubomir Kovačev, dosta oštrim tonom, izvestio je IO o brojnim problemima izazvanim činjenicom da nije jasno definisana regulativa oko rada u smenama i pasivnog dežurstva. Bez ovih odluka nije moguće sprovesti u život odredbe KU, koje se odnose na smenski rad i pasivno dežurstvo, naglašavajući da je prošlo već šest meseci od stupanja KU na snagu. G. Kovačev je insistirao da se isprave greške u pojedinačnim ugovorima kod zaposlenih sa IV stepenom SSS, iz osnovne delatnosti, koji su raspoređeni u IX nivo.
        Advokat našeg sindikata Biljana Jarčov Budimir izvestila je IO o brojnim radnicima koji je mole da pokrene pitanje plaćanja nadoknade za dežurstva u vreme vanrednog stanja, koja još nisu isplaćena.
        Dogovoreno je da se pristupi ozbiljnoj pripremi za jedan sastanak sa poslovodstvom, jer je tema, koje traže hitan odgovor i delanje - mnogo.
        IO je odlućio da upuri malu donaciju Specijalnoj školi za decu ometenu u razvoju "Anton Skala" u Beogradu.
        IO nije raspolagao konkretnim podacima oko dodele jubilarnih nagrada, jer poslovodstvo još nije preciziralo na koji način i kada bi trebalo dodeliti ove nagrade. Ostavljeno je sindikalnim organizacijama da one same odluče na koji način će obeležiti jubileje svojih članova.
        Na kraju, doneta je odluka o angažovanju novof šefa Informativne službe Sindikata Telekoma "Srbija" i glavnog i odgovornog urednika "Telekom vesti" Gordane Janićijević - Potpara, koja i potpisuje ovaj izveštaj.

Goradana Janićijević - Potpara
šef Informativne službe Sindikata Telekoma "Srbija"