STATUT PRED USVAJANJEM

        Krajem juna održaće se Skupština Konfederacije slobodnih sindikata, nove sindikalne centrala, čije je formiranje u samom finišu. Na Skupštini se očekuje usvajanje Statuta, čiji je tekst prečišćen i usvoje u formi predloga (21. maja).
        Koordinaciono telo Konfederacije slobodnih sindikata pripremilo je radnu verziju Statuta, a svi osnivači su, posle razmatranja na svojim odborima, dali primedbe i sugestije. Od 21. maja, u roku od dve nedelje, svi osnivači Konfederacije slobodnih sindikata treba da usvoje statut KSS na svojim organima (skupštinama), posle čega će se pdržati i sama Skupština.
        Rešenja u predloženom statutu vode ka racionalnoj organizaciji, bez birokratije i suvišnih troškova. Ocenjeno je kao racionalno i rešenje da KSS radi u dva doma, od kojih je jefan organizovan na granskom, a drugi na regionalnom principu.
        Organi Konfederacije podeljeni su na opšte i izvršne. Opšti su Skupštiuna KSS, Izvršni odbor (Predsedništvo), predsednik KSS i nadzorni ogan. Izvršni organi su generalni sekretar, Sekretarijat, gransko povereništvo i regionalno povereništvo.
        S obzirom na to da su osnivači konfederacije najznačajnija javna preduzeća, Unija sindikata, kao i Sindikat finansijskih organizacija Srbije, sindikati koji imaju realno i brojno članstvo, sva je prilika da će uskoro biti promena na sindikalnoj sceni Srbije.