Konfederacija slobodnih sindikata

mr Draško Petrović, generalni direktor

Predmet: Preuzimanje soremačica i portira od strane PTT-a

Poštovani g. predsedniče/direktore,

Dana 22.05.2003. godine obratili smo Vam se dopisom br. 594/4 sa istom ovom temetikom. Na dopis nismo do sada dobili nikakav odgovor. Smatramo da je reč o veoma važnoj temi za sve zaposlene, jer ne verujemo da će se proces restruktuiranja kompanije završiti sa spremačicama i portirima. Ukoliko se preuzimanje ovih radnika Telekoma od strane drugog preduzeća sada odradi kvalitetno, izbeći ćemo potencijalne strahove i nervozu kod drugih zaposlenih, koji će možda u dogledno vreme takođe doći na "transfer listu".
        Shodno članu 86. (st. 1. i 7.) Kolektivnog ugovora našeg Preduzeća, ovaj veoma neugodan posao ne sme se uraditi bez aktivnog učešća Sindikata.
        Na sastanku sa g. Draškom Petrovićem, odrćanom dana 07.05.2003. godine, obavešteni smo da je gen. direktor JP PTT "Srbija" pozitivno odgovorio na predlog poslovodstva Telekoma o preuzimanju gore pomenutih radnika Telekoma.

Ukoliko je već došlo do nekog čvršćeg dogovora Telekoma i PTT-a, molimo Vas da nas obavestite o sledećem:
- Koliko zaposlenih treba da napusti Telekom?
- Pod kojim uslovima će ih preuzeti PTT
(podsećamo na izjavu profesora Hibera da će poslodavac koji preuzme radnike Telekoma dobiti ekskluzivan ugovor na 10 godina, ali preuzima i obavezu da u tom periodu ne može da otpusti preuzete radnike)?
- Šta će biti sa radnicima koji obavljaju posao spremačica i portira, a imaju ugovor o radu na godinu dana, ili im se on produžava svaka 3 meseca?

Takvih radnika nije malo, a najveći broj njih već godinama radi na tim poslovima i za njihovim radom postoji potreba. Smatramo da je sada prilika da se njihov status konačno reši.

Predstavnici Vlade su nam u toku prolećnih pregovora navodili seprembar 2003. kao mesec u kojem treba da se izvrši prevođenje gorepomenutih radnika Telekoma. Pošto su godišnji odmori na pragu, molimo Vas da odmah uključite i predstavnike Sindikata u sve pregovore koji se po ovoj temi vode, ili će se voditi. Smatramo da bi bilo dobro i za kompaniju i za zaposlene da se konačan dogovor postigne pre početka sezone godišnjih odmora.

S poštovanjem,

Predsednik