KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA


POSLANICIMA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

 

        Molimo Vas, da u ime Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije, a za dobrobit građana Srbije, kao poslanik Narodne Skupštine Republike Srbije, date na PREDLOG ZAKONA O ENERGETICI, SLEDEĆE A M A N D M A N E:

prvi Amandaman

        U članu 178. Predloga Zakona o energetici, stav 3. menja se i glasi:
'Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije nastavlja sa obavljanjem svih svojih registrovanih delatnosti, uključujući i delatnost proizvodnje energetskog uglja, i to kao jedinstveno, celovito i vertikalno organizovano preduzeće, sa trajnom dozvolom za rad.''

drugi Anandman

        Član 179. Predloga Zakona o energetici, menja se i glasi:
Delatnosti: operatora prenosnog sistema, operatora distributivne mreže, operatora tržišta električne energije će se obavljati u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije.

treći Amandman

        Posle člana 180. Predloga Zakona o energiji, dodati novi član 180(a), koji glasi:
Vlada Republike Srbije, na osnovu posebnog sporazuma sa Sindikatom Radnika Elektroprivrede Srbije, prenosi u vlasništvo i na upravljanje ovom sindikatu, sve objekte društvenog standarda, izgrađene iz sredstava zajedničke potrošnje i posebnih sredstava izdvajanih za ovu namernu iz zarada zaposlenih, a namenjenih za obnavljanje i poboljšavanje radne sposobnosti zaposlenih u Javnom preduzeću Elektriprivreda Srbije.

Predsednik Glavnog odbora
Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije
Milan Kovačević - dipl.ing.


O B R A Z L O Ž E NJ E

        Sindikat radnika Elektroprivrede Srije i dalje ostaje pri svom ranije iznetom stavu, da je pre usvajanja Zakona o energetici potrebno u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, USVOJITI: SREDNJOROČNU STRATEGIJU RAZVOJA ENERGETIKE U REPUBLICI SRBIJI, iz koje bi zatim proizašao Zakon o Energetici.

        Zakon o Energetici duboko zadire u ekonomske i socijalne interese svih građana u Srbiji, a posebno zaposlenih u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije i zato smatramo, da Vlada Republike Srbije i Narodna Skupština Republike Srbije, kao zakonodavni organ, treba najozbiljnije da razmotre sve primedbe Sindikata EPS-a, na ponuđeni tekst Predloga Zakona o Energetici.

        Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije se ne protivi procesima liberalizacije energetskog tržišta i u potpunosti shvata obavezu poštovanja donetih direktiva Evropske Unije u oblasti energetike, koje se odnose na oslobadanje tržišta električne energije.

        U tom smislu Sindikat radnika EPS-a, nema načelnih primedbi na liberalni koncept Predloga Zakona o Energetici, ali je potpuno neprihvatljivo, da se ni u jednom članu Predloga Zakona o energetici, ne pominje Elektroprivreda Srbije, kao postojeće državno preduzeće i jedno od najvećih u Evropskim razmerama.

        Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije insistira da JP Elektroprivreda Srbije, zadrži oblik JEDINSTVENOG, CELOVITOG I VERTIKALNO INTEGRISANOG PREDUZEĆA, čiji će vlasnik biti Republika Srbija, u kome se u skladu sa poznatim direktivama Evropske Unije, može sprovesti računovodstveno razdvajanje profitnih celina. Dalja liberalizacija energetskog tržišta se može obezbediti kroz obezbeđenje pristupa i izdavanje dozvola za rad drugim kompanijama iz ove oblasti, kao i izgradnju NOVIH PROIZVODNIH JEDINICA.

        Ovako organizovane, integrisane elektroprivredne kompanije već postoje u Evropi, (na pr.: Grčka, Francuska, Italija, Letonija ....) i što je najvažnije i poznato obezbeduju NAJNIŽE CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE. Kao pozitivan primer, navodimo grčki Zakon o energiji (koji možemo dostaviti svim zainteresovanim poslanicima), a koji je s naše strane ranije već dostavljen Ministarstvu rudarstva i energetike.
        Ovaj zakon takođe navodimo, kao primer Zakona u kojem je ratifikovan, odnosno preuzet tekst, SPORAZUMA POTPISANOG IZMEĐU GRČKOG SINDIKATA, VLADE I PREDUZEĆA, u vezi sa objektima društvenog standarda (hoteli, odmarališta, kantine, itd.. strana 39. grčkog Zakona o Energetici).

Predsednik Glavnog odbora
Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije
Milan Kovačević - dipl.inž.


Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije
11 000 BEOGRAD, Carice Milice 2
Tel. 011/629-418, faks:011/620-694. 011/628-622/329, 314
Žiro račun: 40806-678-3-3097159 - Vojvodanska banka