broj:____________
datum: 30.06.2003.god.
Beograd

        Na vanrednoj sednici Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a, održanoj 30.06.2003.godine, donete su sledeće 

O D L U K E

        1. Zahteva se od Sindikalnih organizacija po JP, koje su samoinicijativno donele odluku o prekidu štrajka u svojim JP, kao i onih koje nisu ispostovale ni prvu fazu Algoritma štrajka, da u roku od dva dana zakažu sednice svojih najviših organa, na kojima će preispitati svoje odluke o izlasku, ili ne sprovođenju štrajka prema usvojenom Algoritmu, a koje su u suprotnosti sa članom 70. Statuta Sindikata radnika EPS-a i članom 8. Zakona o štrajku.
        Na ovim sednicama je obavezno prisustvo predsednika Glavnog odbora i odredenih članova Izvršnog odbora.

        2. Potvrđuje se odluka Centralnog štrajkackog odbora o proglašenju Generalnog štrajka u Elektroprivredi Srbije, sve dok Ustavni sud Republike Srbije ne odluči o inicijativi Sindikata radnika EPS-a za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o formiranju JP za podzemnu eksploataciju uglja van Elektroprivrede Srbije.

        3. Nalaže se predsednicima Sindikalnih organizacija po JP, da u roku od dva dana dostave Centrali Sindikata radnika EPS-a, imena svih odgovornih ovlašćenih lica u JP Elektroprivreda Srbije, koja su za vreme sprovodenja štrajkackih aktivnosti vršili razne vidove pritisaka na zaposlene, učesnike u štrajku, kako bi sprečili organizovanje i sprovođenje štrajka u ovim delovima EPS-a, uskracujući im na ovaj način zakonsko pravo na štrajk.
        Protiv ovih lica, Centrala Sindikata radnika EPS-a ce podneti krivične prijave u skladu sa članom 86.g. Krivičnog zakona Republike Srbije.

        4. Podržavaju se sve štrajkacke aktivnosti Sindikalne organizacije JP PEU i sve ostale sindikalne organizacije se obavezuju, da uzmu učešće u njima shodno svojim trenutnim mogućnostima.

        5. Formira se Centralni štrajkacki fond Sindikata radnika EPS-a. Sindikalne organizacije po JP su dužne, da u roku od dva dana donesu odluku o uplati najmanje 100 dinara po članu sindikata i ukupna sredstva uplate do 04.07.2003. godine na žiro račun, otvoren isključivo za ovu namenu. Glavni odbor Sindikata radnika EPS-a će na sledećoj sednici usvojiti Pravilnik o načinu korišćenja ovih sredstava.

        6. Ovlašćuje se pregovarački tim Sindikata radnika EPS-a, koji se formira od predstavnika Sindikalnih organizacija koje su trenutno u štrajku, da u ime svih članova ovog Sindikata, nastavi dalje pregovore sa Ministarstvom rudarstva i energetike, uzimajući za polaznu osnovu ponudu pregovaračkog tima Sindikata radnika EPS-a od 26.06.2003.godine., osim tačke II. u kojoj se briše prvi pasus i tačke IV. koja se briše.

Predsednik Glavnog Odbora 
Milan Kovacevic - dipl.ing.