INFORMACIJA
sa sastanka predstavnika reperezentativnih sindikata sa predsednikom UO Telekoma

        Dana 02.07.2003. predsednik UO "Telekom Srbija" g. Dragor Hiber primio je predstavnike reprezentativnih sindikata preduzeca.
        Iz sindikata Telekoma "Srbija" bili su prisutni: Zoran Mrvaljević, Dragan Kovačević i Ljubomir Kovačev.
        Iz sindikata "Telekom" bili su prisutni: Živan Mandić, Slavoljub Kandić i Titomir Maksimović. 
        Razgovori su vodjeni o pitanjima koja su prethodno medjusobno usaglasili predstavnici reprezentativnih sindikata i dostavili ih predsedniku UO, kako bi on mogao da se pripremi za razgovor.

        Pitanja su bila podeljena u 3 grupe. Prva grupa se odnosila na poštovanje Kolektivnog Ugovora i Protokola potpisanog početkom marta ove godine. Po ovim pitanjima stav poslovodstva kompanije je sledeci:
    * Smenski rad - pripremljen je Predlog Odluke generalnog direktora koja precizira u kojim organizacionim delovima Preduzeca postoji potreba za smenskim radom. Taj Predlog će dobiti sindikati na uvid i komentar, a zatim će generalni direktor doneti Odluku. Na osnovu Odluke biće isplaćen smenski rad zaposlenima, retroaktivno za protekli period, kao i ubuduće.
    * Pasivno dežurstvo - Poslovodstvo stoji na stanovištu da to nije radno angažovanje i neće da ga plati. Potrebno je da sindikati zauzmu zajednički stav oko ovoga, jer je u pitanju jednostrana izmena KU.
    * Prekovremeni rad - g. Hiber tvrdi da se prekovremeni rad isplaćuje u celosti, eventualno prerasporedjen u više meseci zbog zakonskog ograničenja. Prihvatio je sugestiju sindikata Telekoma "Srbija" da se od Vlade zatraži povećanje mase za zarade da bi se mogao isplatiti prekovremeni rad, koji će nastati kad bude počelo prebacivanje pretplatnika sa starih na nove digitalne centrale. Po njegovim rečima, ove godine je ugovoreno 380.000 digitalnih priključaka, i sasvim je realno očekivati da se svi oni neće moći aktivirati samo u toku radnog vremena.
    * Dopuna uputstva za primenu pojedinih odredbi KU br. 38090/1 od 03.juna (dokument kojim se zabranjuje isplata troškova ishrane za zaposlene koji idu na službeni put kraći od 60 km od mesta zaposlenja) - dogovorili smo se da se ova dopuna ne primenjuje, nego da se traži odobrenje za isplatu troškova za svaki pojedinačni slučaj. Ovo jeste izmena KU, ali su konstatovane brojne zloupotrebe ovog prava (na teritoriji TD Centralna Srbija troškovi po ovom vidu su povećani za 300%) i zbog toga je potrebno pooštriti kontrolu nad ovim troškovima.
    * Isplata svih dogovorenih povećanja zarada za ovu godinu da bude linearna, tj, da svaki zaposleni dobije pun iznos dogovorenih procenata povećanja zarade.

        Druga grupa pitanja odnosila se na pregovore o povećanju zarade za drugu polovinu ove godine. Predsednik UO je izneo podatke o poslovanju preduzeća iz kojih se vidi da je Telekom maksimalno opterećen kupovinom deonica od italijanskih akcionara, kao i potrebom da se digitalizuje što veci broj priključaka do momenta isteka monopola na fiksnu telefoniju (juni 2005.). Zbog toga se sada Preduzeće nalazi u situaciji da moguće povećanje zarada ne ograničava samo Uredba, nego i stvarne mogućnosti Telekoma. Predlog Poslovodstva, o kojem treba sindikati da se izjasne, je povećanje zarade u skladu sa inflacijom (dakle, očuvanje realne vrednosti zarada u ovoj godini), i isplata zarade iz dobiti (13. plata) odmah po završnom računu za 2003. godinu, dakle februara 2004.

        Sindikati su tražili od Poslovodstva da pronadje unutrašnje rezerve da se započne proces izmene KU u domenu osnovnih zarada (povećanje broja nivoa, uskladjivanje odnosa izmedju nivoa, povećanje raspona izmedju najniže i najviše zarade). Poslovodstvo stoji na stanovištu da takvih rezervi nema, i da se proces može započeti samo ako se od odobrenih povećanja za ovu godinu odvoje potrebna sredstva, sa čime se sindikati nisu složili. Ostaje da se o ovom pitanju ponovo pregovara u septembru, kada bude počeo proces restruktuiranja Preduzeća.

        Treća grupa pitanja odnosila se na proces restruktuiranja Preduzeća.
    * Prevodjenje spremačica i portira u druge firme - g. Hiber nas je obavestio da Poslovodstvo Telekoma intenzivno radi na ovom pitanju, i da želi da ga reši do septembra ove godine. U opticaju su bile 3 ideje :
    1. Da ove radnike preuzme PTT
    2. Da PTT i Telekom naprave zajedničku firmu koja bi preuzela sve poslove obezbedjenja i održavanje higijene, kao i sve radnike koji na ovim poslovima rade, i u Telekomu i u PTT.
        Na žalost, na ove dve dobre ideje iz PTT-a, osim načelne saglasnosti, nije stigla nikakva druga reakcija. Zbog toga će poslovodstvo Telekoma aktivirati treću varijantu, a to je raspisivanje javnog tendera za obavljanje ovih poslova za Telekom. Firme koje na tenderu budu sklopile ugovor sa Telekomom morace da se obavežu da preuzmu radnike Telekoma, da im neće smanjiti platu koju imaju u Telekomu, i da ih neće otpustiti sledećih 10 godina. U ceo ovaj proces biće uključeni i sindikati.
    * Kroz nekoliko dana PTT će ući u posed italijanskih deonica, jer je suma od 120 miliona eura konačno isplaćena. Do septembra će biti formiran novi Upravni odbor Telekoma, kao i nova Skupština akcionara, a tada će započeti i reorganizacija i restruktuiranje preduzeća. Dobli smo čvrsta uveravanja od strane predsednika UO da Telekom neće biti ponovo prodat "preko noći" i u tajnosti, nego da će prvo biti angažovana nezavisna medjunarodna specijalizovana agencija sa zadatkom da snimi stanje u srpskim telekomunikacijama i predloži Strategiju daljeg razvoja. U realizaciju takve strategije biće uključeni i reprezentativni sindikati, čime ce zaposleni dobiti mogućnosti da zastupaju svoje interese na pravom mestu i u pravo vreme. Time bismo mi zaposleni dobili mogućnost da se istovremeno borimo protiv takve vrste restruktuiranja koja podrazumeva otpuštanje viška zaposlenih (kao što je Vlada pokušala sa rudarima u EPS-u), a i istovremeno da kad bude došlo do ponovne prodaje Telekoma nekom strateškom partneru, na vreme (tj, pre prodaje) u dogovoru sa Vladom obezbedimo besplatne deonice Preduzeća, koje nam pripadaju.
    * Predsednik UO je obećao da će u roku od najviše nedelju dana reprezentativnim sindikatima dostaviti Predlog nove organizacije Preduzeća.

        Sastanak je trajao 3 sata i dogovoreno je da bude samo prvi u nizu sličnih, na kojima će sindikati i poslovodstvo dogovorno rešavati probleme koji postoje, odnosno one koji se budu pojavili.

Ljubomir Kovačev