KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA
SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 3231-447, 32-10-348, faks 32-30-564
http:// www.sindikat-telekoma.co.yu e-mail: sintel@eunet.yu

Broj: 760/5
Datum: 15.07.2003.god.

Izvršnom odboru Sindikata 
Telekoma "Srbija"

Predmet : Izvestaj sa sastanka delegacije reprezentativnih sindikata sa predstavnicima poslovodstva Telekoma održanog 15.07.2003.god.

Sastanku su prisustvovali:
* Sa strane poslovodstva: gen. dir. Draško Petrović, Gordana Stamenković, Ljiljana Jovović i Goran Gnjidić
* Iz sindikata Telekoma "Srbija": Zoran Mrvaljević, Ljubomir Kovačev i Ljubomir Đoković
* Iz sindikata "Telekom": Živan Mandić i Slavoljub Kandić

        Sastanak je imao isti dnevni red kao i poslednji sastanak sa predsednikom UO Telekoma Dragorom Hiberom. Na ovom sastanku razjašnjene su pozicije Poslovodstva i reprezentativnih sindikata oko jednog broja spornih pitanja. Konstatujemo da oko nekih pitanja nismo postigli sporazum i potrebno je da se Izvršni odbor o tim pitanjima izjasni i preduzme potrebne korake.

Prva tačka - pitanja vezana za Kolektivni ugovor

    1.1. Status i naziv Komisije za praćenje sprovodenja KU: na zahtev oba sindikata poslodavac je prihvatio da u ingerencije ove Komisije bude uvršteno i tumačenje KU, jer ne postoji ni jedno drugo zajednicko telo oba sindikata i poslodavca koje bi to činilo. Zbog toga je neophodno da Izvršni odbor našeg sindikata, kao i Glavni odbor sindikata "Telekom", donese Odluku kojom ovlašćuje svoje članove Komisije da u ime sindikata tumače Kolektivni ugovor, i tu Odluku dostavi poslodavcu.
    1.2. Smenski rad - generalnom direktoru je predočeno da je Odluka o uvođenju smenskog rada, koju je on doneo, manjkava jer ne obuhvata sve organizacione celine preduzeća u kojima postoji smenski rad. Predstavnici direkcije za personal i organizaciju naveli su da su 3 puta tražili odgovarajuće podatke, ali da Direkcija za mrežu i Direkcija za rezidencijalne korisnike nisu odgovorile !?? na njihov zahtev, pa je zbog toga doneta ovakva nepotpuna Odluka !?? 
    1.3. Pasivno dežurstvo - poslovodstvo je misljenja da pasivno dežurstvo nema karakter rada i da zbog toga ne treba da se plaća. Po njihovom mišljenju, samom činjenicom da je neko zaposlen u Telekomu na određenoj vrsti poslova podrazumeva i to da se na svaki poziv na intervenciju izvan njegovog radnog vremena dotični mora odazvati. G-da Ljiljana Jovović nas je upoznala da se priprema i određeni broj službenih mobilnih telefona sa odgovarajućim službenim karticama koji će biti dodeljeni zaposlenima, kako bi oni bili uvek dostupni radi eventualne intervencije van redovnog radnog vremena.
    1.4. Prekovremeni rad - stav je poslovodstva da se prekovremeni rad isplaćuje u skladu sa zakonskim ograničenjima. Poslovodstvo je zatražilo od sindikata !?? da mu dostavi koje su to organizacione celine kod kojih po prirodi stvari ima mnogo prekovremenog rada, pa da se ostvareni prekovremeni sati koji prelaze zakonski maksimum (4 sata dnevno, 240 sati godišnje) isplate na drugi način (npr. kao stimulacija).
    1.5. Isplata troškova za ishranu samo kod putovanja daljih od 60 km. - bilo je zloupotreba (poslodavac će sindikatima dostaviti podatke o tome) i poslodavac smatra da se negde mora postaviti crta.

        Prošlo je 7 meseci od usvajanja KU, a mi još nismo uspeli da sa poslodavcem uredimo ova pitanja. Rezultati ovog sastanka pokazuju da će se problemi po ovim pitanjima u budućnosti još povećati i zaoštriti. Predlažem IO da se pronađe advokatska kancelarija specijalizovana za radne odnose i da se od nje potraži odgovor na pitanje šta dalje preduzeti.

Druga tačka - povećanje zarada u drugom delu godine

        Predlog Poslovodstva je: povećanje zarada od 3 % u septembru, jos 3 % u decembru i 13. plata po završnom računu. Na pitanje zašto smanjuju procente iz prve verzije Protokola (gde je bio predlog od 4.5 % u septembru i 4 % u decembru) nisu imali pravi odgovor. Dogovoreno je da reprezentativni sindikati međusobno usaglase zahteve za povećanje zarada, pa na svojim organima (IO i GO) donesu takvu odluku i upute zajednički zahtev Poslovodstvu i Vladi. Zato je potrebno da naš IO donese takvu odluku.

Treća tačka - restruktuiranje Preduzeća

    3.1. Rešenje za spremačice i portire se još uvek traži. Radi se o velikom i dugotrajnom poslu koji bi ipak trebao da bude završen do kraja godine.

    3.2. Pitanje nove organizacije Preduzeća - neki detalji nove organizacije se još uvek doraduju. Generalni direktor je obećao da ćemo za otprilike 2 nedelje dobiti Predlog nove organizacije Preduzeća.

Četvrta tačka - korišćenje službene odeće i obuće

        Generalni direktor je primetio da mnogi naši radnici na poslu ne nose propisanu radnu obuću i odeću. Budemo li iskreni, moramo priznati da je u svojoj tvrdnji u pravu. Preduzeće je, često i na veliki pritisak baš iz sindikata, potrošilo velika sredstva za ove svrhe. Zaista nema smisla da naša Komisija za zaštitu na radu uloži toliki trud u pripremu i donošenje određenih Pravilnika, učestvuje u procesu izbora zaštitne odeće i obuće, a da naši članovi to posle ne poštuju. Smatram da se IO mora obratiti članstvu sa zahtevom da se ovaj zahtev ispoštuje.

        Ne možemo samo insistirati na svojim pravima, treba ispoštovati i obaveze. U suprotnom nismo ozbiljan partner poslovodstvu i tako ćemo i biti tretirani, nezavisno od toga koji član sindikata ide na pregovore.