Beograd, 11.08.2003. godine

ZAJEDNICKO SAOPSTENJE ZAPOSLENIMA
POSTE I TELEKOMA

        Poštovane kolege, 

        U četvrtak, 07.08.2003. godine, u Beogradu održan je sastanak sa resornim ministrom, gospođom Marijom Rašetom-Vukosavljević, predstavnicima poslovodstva JP PTT saobraćaja "Srbija", Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d., a na jedinstven zahtev svih sindikata oba preduzeća.
        Motiv i suština razgovora bila je definisanje pozicije sindikata kao ravnopravnog partnera u pregovorima. Ubuduće sindikati će biti adekvatno i blagovremeno informisani i konsultovani o svim važnim pitanjima od strane poslovodstva i Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija, uz otvorenost u planovima i radu oba preduzeća, što do sada nije bio slučaj.
        Tema za razgovor bilo je dosta, ali se pre svega raspravljalo o operativnim i funkcionalnim posledicama nastalim posle kupovine 29% akcija Telekoma od italijanskog akcionara i o strateškim pitanjima restrukturiranja i moguće privatizacije PTT-a i Telekoma. Promena vlasničke strukture, neizostavno podrazumeva i promenu akcionarskog ugovora, kao i sastav Skupštine akcionara i Upravnog odbora. Takođe, neophodno je sinhronizovati aktivnosti i interese PTT-a i Telekoma, odnosno, primeniti znatno efikasniju organizaciju u Telekomu. 
        Razgovaralo se o primeni Zakona o telekomunikacijama i usvajanju zakona o pošti, koji su verovatno priprema za buduće restruktuiranje i privatizaciju oba preduzeća. Razlog za veliki interes sindikata za ove veoma bitne procese, svakako je dalji razvoj i perspektive formiranih preduzeća, kao i ostvarivanje prava zaposlenih na akcije i ostale pogodnosti. 
        Dogovoreno je da se ovakvi sastanci ubuduće održavaju redovno, kao i da će sindikatima u pisanoj formi biti blagovremeno dostavljani planovi o bitnim pitanjima, na analizu i neophodno usaglašavanje.
        Za maksimalan odziv i veoma uspešan sastanak, zaslužne su svakako sve zainteresovane strane. Razloga za optimizam (ili bar manju brigu) svakako ima, jer su svih pet sindikata rešeni da istraju u opravdanim zahtevima i zajedničkoj zaštiti interesa zaposlenih oba preduzeća. 

        Budite uz nas, kada nam vaša pomoć i podrška budu neophodni.

        Sindikatima je pruzena šansa koju ne smemo propustiti. 

Sindikat "Telekom"
Sindikat PTT "Srbije" 
Sindikat Telekoma "Srbija" 
Sindikat "Telekom Srbija" a.d. Nezavisnost!
Sindikat JP PTT saobraćaja "Srbija" Nezavisnost!