VLADA MORA DA USKLADI ZAKON O ŠTRAJKU SA EVROPSKIM ZAKONODAVSTVOM

Međunarodna konferencija sindikata spremna je da pruži svu pravnu i ostalu pomoć Konfederaciji slobodnih sindikata, izjavila je g-đa Zorica Zec, sekretar Sindikata PTT Srbije na današnjoj redovnoj sednici Izvršnog odbora KSS-a. Dodala je da će KSS dostaviti Međunarodnoj konferenciji sindikata set zakona, prvenstveno restriktivni Predlog zakona o štrajku, kako bi se isti uskladili sa propisima Evropske unije. Najavljeno je da će ovim povodom u septembru u Beograd doputovati i generalni sekretar Međunarodne konferencije sindikata g. Jap Vinen.
        Rasprava o predloženom Zakonu o štraku, bila je centralna tema poslednjeg sastanka Izvršnog odbora KSS. Osnovna primedba je da Predlog krajnje restriktivan. Zlurado je prokomentarisano da će Vlada morati da reterira, jer će, ako ne milom, onda pritiskom međunarodne zajednice da i ovaj zakon uskladi sa evropskom regulativom. Predlog zakona se već nalazi kod nekolikih eksperata na inicijativu KSS. Usaglašeno je da se, čim primedbe budu koncipirane, organizuje okrugli sto na kome će eksperti i sindikalci upoznati širu javnost sa onim što Vlada predlaže.
        Predsednik IO Zoran Mrvaljević je obavestio članove da je adaptacija iznajmljenog prostora KSS u Francuskoj br. 6 gotova, da su uvedene telefonske linije i da će već u drugoj polovini meseca Konfederacija početi da funkcionise na pravi način.
        Gospodin Živan Mandić je insistirao na skoro svakodnevnom cirkulisanju informacija o dešavanjima u svim sindikatima - članicama, kako bismo bili spremni na pomoć svakoj, na bilo koji način, eventualno ugroženoj članici.
        Dragoljub Stošic je insistirao na ubrzavanju priprema za održavanje Skupštine, a Milan Alempijević je upoznao prisutne sa poslom oko izrade biznis plana za Kreditno-štednu zadrugu koja će funkcionisati unutar KSS. Nekoliko članica Međunarodne asocijacije sindikata finansijskih organizacija spremno je da donacijama obezbedi početni kapital.
        Članove IO je naročito zanimalo šta se dešava sa Elektroprivredom Srbije. Predsednik Sindikata EPS-a Milan Kovačević obavestio je prisutne da je do sada 9.400 radnika ostalo van EPS-a, da se to priprema za jos 3.900 radnika. Uz ovoliko "oslobađanje" od radnika, EPS je čak povećao cenu struje, zbog čega su pala u vodu silna obrazloženja o racionalizaciji.