PRESS CLIPING

Tanjug, 30.09.2003. 

Zahtev za povecanje plata 

14:35 BEOGRAD , 30. septembra (Tanjug) - Članovi svih sindikata Telekoma "Srbija" zahtevaju od poslovodstva da do 2. oktobra potpiše Protokol o povećanju zarada i, ukoliko to ne učini, najavljuje da će odmah stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja, a od 9. oktobra organizovaće i generalnu obustavu rada u tom telekomunikacinom preduzeću. 
        Prema rečima predsednika Sindikata Telekoma "Srbija" Zorana Mrvaljevića na konferenciji za štampu u Medjunarodnom pres centru Tanjuga, glavni odbori sva tri sindikata u tom preduzeću doneli su odluku da traže uvećanje mase za osnovne zarade za drugu polovinu ove godine i to za septembar 8,33 odsto, oktobar 4,50 i novembar četiri odsto. "Ukoliko se poslovodstvo ogluši o naše zahteve, već 2. oktobra biće organizovan jednočasovni štrajk upozorenja od 12 do 13 casova", precizirao je Mrvaljević i dodao da je doneta i odluka da se pet dana kasnije pozovu svi zaposleni na masovni protest ispred glavne zgrade "PTT Srbija" u Takovskoj ulici. 


B92,  30. 09. 2003.

SINDIKATI TELEKOMA I SINDIKAT ZDRAVSTVENIH RADNIKA NAJAVLJUJU ŠTRAJK

| 18:54 | Izvor: B92

        Sva tri sindikata Telekoma Srbije najavila su u utorak za 2. oktobar jednočasovni štrajk upozorenja i zapretila generalnim trajkom od 9. oktobra, ako do tada masa plata u tom preduzeću ne bude povećana za 8,3 odsto, dok su, posle današnjih razgovora s predstavnicima Ministarstva zdravlja, iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije najavljuju da će u četvrtak održati ranije najavljeni štrajk čiji je glavni zahtev da raspon u platama, umesto sada njih 1:2,9 bude 1:4.
        Iako su sindikalci rekli da je trenutni socijalni status lekara neodrživ, predstavnici Ministarstva zdravlja saopštili su da nemaju mandat za pregovore o ispunjenju štrajkačkih zahteva i obavezali se da će o sadržaju razgovora hitno obavestiti Vladu Srbije. Predstavnik lekara i farmaceuta Ruben Fuks izjavio je za Radio B92 da Vlada ima vremena da do 2. oktobra pozove Sindikat na pregovore, ali da ne očekuje da će to ići tako brzo. On je kazao je da Sindikat lekara i farmaceuta okuplja preko 50 odsto zaposlenih u zdravstvenim ustanovama Srbije. "Smatram da će dovoljan broj ljudi u Srbiji da štrajkuje i da će se štrajk itekako osetiti", rekao je on. 
        I premijer i ministar finansija već više puta su saopštavali da u budžetu nema novca za bilo kakve korekcije plata, kao i da u zdravstvu postoji višak zaposlenih koji će morati da budu otpušteni.
        Na pitanje Radija B92 kako će se sindikat postaviti prema ovom stavu, Ruben Fuks je odgovorio: "Njihova kompetencija je da odrede koliko i za šta novca imaju, odnosno mogu li ga pronaći ili ne mogu u datim okolnostima. Naše je da se borimo za naš interes".