Iz medija:

Blic, 2.10.2003. godine

Božidar Đelić: Bez povišica

BEOGRAD (FoNet) - Republicki ministar finansija Božidar Đelić izjavio je juče da radnicima u javnim preduzećima neće biti povećane plate jer se zbog toga građani ne mogu opterećivati dodatnim porezima.
"Oni ne žive na Marsu, već u Srbiji 2003. godine i Vlada se pita da li oni koji žive od poreza koji plaćaju građani imaju standard koji je primeren, naročito u odnosu na standard većine građana", rekao je Đelić novinarima povodom najava štrajka farmaceuta, kao i Sindikata "Telekoma". On je istakao da niko nije privilegovan i naglasio da povećanja plata u javnim preduzećima neće biti, jer su im realne plate povećane znatno više nego što je slučaj u privredi i da su iznad prosečnih u Srbiji.
"Ja tu vidim deo socijalnog ceremonijala. Žao mi je što ću mnoge morati da razočaram. Prema onome što sam čuo, nikakva povećanja ne dolaze u obzir. Moramo biti svesni da rast cena nije prešao pet odsto, a plate u svim tim kolektivima su već povećane za nekih 12 odsto", rekao je on.

KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA
SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 3231-447, 32-10-348, faks 32-30-564
http:// www.sindikat-telekoma.co.yu e-mail: sintel@eunet.yu

Broj: 1025/7
Datum: 02.10.2003. godine
B E O G R A D

Vlada Republike Srbije
Ministarstvo finansija i ekonomije
ministru g. Božidaru Đeliću

Medijima

OTVORENO PISMO MINISTRU
G. BOŽIDARU ĐELIĆA

Poštovani gospodine ministre,

Posle vaše izjave, date agenciji FONET 1. oktobra 2003. godine, imamo nekoliko pitanja za Vas.
    - Ko opterećuje građane porezom (logična bila jednina, ali Vi uvedoste množinu od poreza)?
    - Ko živi od poreza?
    - Odakle se finansira enormna potrošnja, čak luksuz, državne administracije?
    - Ko vam kupuje luksuzna kola, besne džipove, "Armanijeva" i ostala firmirana odela, ko plaća putešestvija i turneje državnih službenika i 37 stranaca - savetnika u Vladi Srbije?
    - Ko plaća silna i brojna obezbeđenja, bilo privatna ili policijska, državnim službenicima, čak i na letovanju?
    - Ko plaća i odakle pare za povećanje plata psolanicima Skupštine Srbije od 15 odsto? Ko im subvencioniše prevoz, hranu, kolače, pačak i frizera?
    - Ko otpušta radnike?
    - Ko je dotukao od ranije urnisanu privredu?
    - Ko od radnika pravi socijalne slučajeve?
    - Preko 5.000 zaposlenih u "Telekomu Srbija" ima 12.500 dinara platu! Da li je to dovoljno za elementarno preživljavanje?
    - Ti, koji traže povećanje plata vam pune pudžet i omogućavaju napred navedeno! A i oni plaćaju porez of 20 odsto na svaku uslugu i svaku robu!
    - Da li ste svesni u kakvu zabludu, zamenom teza, dovodite javnost?
    - Da li će iko u Srbiji da ostane živ posle Vaših reformi?
    - Na kraju, na kom Marsu živite Vi, gospodine Đeliću?

Predsednik
Sindikata Telekoma "Srbija"