Politika, 09.10.2003. godine

ODRŽAN NAJAVLJENI PROTEST "TELEKOMA"
Zaposleni ne odustaju od zahteva
Stvorena pogresna slika o navodno visokim zaradama u preduzecu

        Kisa i pravi zimski dan u Beogradu pokvarili su jucerasnji masovni protest zaposlenih u "Telekomu". Clanovi cetiri sindikata "Telekom", "Telekom Srbija", sindikata "Nezavisnost" i "Novog sindikata Telekom", ponovili su svoje zahteve od kojih su resili da ovaj put ni po koju cenu ne odustanu. Pre svega, to je potpisivanje Protokola o uvecanju mase za osnovne zarade za drugu polovinu 2003. godine i to za septembar 8,33, oktobar 4,5 i decembar cetiri odsto. Zatim, normalizacija u radu i upravljanju preduzecem i saradnja sa sindikatima po tom pitanju, potpuno postovanje svih potpisanih protokola i ucesce sindikata u procesu privatizacije preduzeca. 
        Predsednici cetiri sindikata, Zivan Mandic, Zoran Mrvaljevic, Dragan Panic i Predrag Plamenac, pozvali su najodgovornije ljude da se prikljuce strajku i da zajednickim snagama isprave negativnu sliku u medijima o "Telekomu" zbog navodno visokih zarada u toj kuci, kazao je Zoran Mrvaljevic i dodao: - Dosta nam je prica o natprosecnim platama i o tome da pogledamo koliko imaju radnici u ostalim granama. Dosta nam je da delimo siromastvo. Zasto da se ne okrenemo malo prema onima sa vecim platama i da zivimo bolje? 
        Svi sindikati potpisali su juce i odluku o stupanju u generalni strajk u ponedeljak, 13. oktobra, ukoliko se sa stranama sa kojima zele da pregovaraju, do tada nista ne resi. 
        Na iznenadenje strajkaca, novinara i svih prisutnih, kroz masu okupljenih u jednom trenutku prosao je i predsednik Upravnog odbora "Telekoma" Dragor Hiber. Na pitanje novinara da li ce se mozda obratiti strajkacima, odgovorio je: "Ne, nikako", a na upadicu, da li ce primiti delegaciju sindikalaca, odgovor je bio: "Da, naravno", cime je potvrdio prethodnu izjavu koju smo culi i od rukovodilaca sindikata. Do njih je doprla informacija da ce "ministar Delic pogledati svoju satnicu..". sto mozda ukazuje na mogucnost da se i on prikljuci pregovorima sa predstavnicima sindikata "Telekoma"

S. Bogdanovic 


B92, internet, 9. oktobar 2003, engleski

Photo gallery
Protest of employees in Telekom Serbia in front of the main Post Office building in Belgrade (FoNet)