Kurir

09. oktobar 2003. 

JAVNI PROTEST ZAPOSLENIH U TELEKOMU

BEOGRAD - Rukovodstvo cetiri sindikata u "Telekomu Srbija" juce su doneli zajednicku odluku da 13. oktobra pocne generalni strajk u tom preduzecu, jer do sada nisu uspeli da se dogovore sa poslovodstvom oko povecanja zarada.
        Na protestnom mitingu ispred glavne filijale "Telekoma" u Beogradu, clanovi sindikata su i ponovili svoje zahteve da im se za septembar povecaju plate u proseku za 8,3 odsto, za oktobar 4,5, a za novembar i decembar po cetiri procenta.Dosadasnji jednocasovni strajkovi upozorenja u "Telekomu" nisu urodili plodom pa je odluceno da se oni nastave do generalne obustave rada koja je zakazana za ponedeljak.
        I na jucerasnjem protestu sindikalni celnici su kritikovali ministra finansija Bozidara Delica, predsednika upravnog odbora Dragora Hibera i trazili ostavku resornog ministra Marije Rasete-Vukosavljevic. 


DANAS

09.10.2003. 

Juce odrzan javni protest zaposlenih u Telekomu Srbija
Generalni strajk 13. oktobra

        Beograd - Rukovodstva cetiri sindikata u Telekomu Srbija odlucili su juce da 13. oktobra pocne generalni strajk u tom preduzecu, jer se poslovodstvo tog javnog preduzeca nije postignut dogovor o povecanju zarada.
        Na juce odrzanom protesnom mitingu ispred glavne filijale Telekoma u Beogradu, clanovi sindikata su ponovili svoje zahteve da im se za septembar povecaju plate u proseku za 8,3 odsto, za oktobar 4,5, a za novembar i decembar po cetiri procenta.
        Radnici su novinarima kazali da su nezadovoljni visinom zarada, koje se u proseku krecu oko 13.000 dinara i precizirali da zahtevaju da im zarade budu povecane na vise od 16.000 dinara.
        Sindikalni celnici su kritikovali ministra finansija Bozidara Delica, predsednika upravnog odbora Dragora Fibera i zatrazili ostavku resornog ministra Marije Raseta-Vukosavljevic. Najcesce je prozivan ministar Delic kome su sindikalci uputili pitanje kako ima para za sluzbena putovanja clanova vlade, organizovanje velikog broja savetovanja i skupova, a nema za zaposlene u Telekomu koji najvise i pune drzavni budzet. Sindikalni predstavnici su naveli da su slicni protestni skupovi juce organizovani u svim vecim mestima u Republici. 

N. D.


Glas javnosti

09.10.2003. godine


Protest sindikalaca "Telekoma Srbija"
Strajk ili vece plate

        BEOGRAD - Oko tri stotine zaposlenih u "Telekomu Srbija", clanova cetiri sindikata ovog preduzeca, protestovalo je juce ispred glavne filijale "Telekoma" u Beogradu izrazavajuci nezadovoljstvo visinom svojih zarada. Trazeci vece plate, strajkaci su jedan sat, od 10 do 11 casova, proveli na platou ispred glavne Poste, zahtevajuci ostavku resornog ministra Marije Rasete-Vukosavljevic, kritikujuci predsednika UO "Telekoma" Dragora Hibera i prozivajuci ministra finansija Bozidara Delica. Najvise kritika dobio je upravo ministar Delic kojeg su strajkaci pitali kako to da novca za sluzbena putovanja clanova Vlade i organizaciju brojnih skupova ima, a za zaposlene u "Telekomu", koji najvise i pune republicki budzet, nema. Sindikalci su najavili da nece raditi ni danas i da ce od 9 do 10 sati strajkovati clanovi "Sindikata " Telekom", a od 14 do 15 sati clanovi Sindikata "Telekom Srbija". Ukoliko se njihovi zahtevi pozitivno ne rese, u ponedeljak ce organizovati masovniji protest i proglasiti generalni strajk. Ipak, ima pozitivnog pomaka u razgovorima sa poslovodstvom kompanije i kako je rekao Zoran Mrvaljevic, predsednik Sindikata "Telekom Srbija", danas u 21 cas predstavnici sindikata trebalo bi da se sastanu sa ministrom Delicem, Hiberom i Draskom Petrovicem, generalnim direktorom "Telekoma Srbija".Zahtevi strajkaca su povecanje plate za septembar za 8,3 odsto, za oktobar 4,5 i za decembar jos cetiri odsto. Prosecne plate u "Telekomu", inace, za one koji su zavrsili srednju skolu iznose oko 13.000 dinara, a pocetna plata za one sa visokom strucnom spremom je oko 20.000 dinara.

A. Matic