S P O R A Z U M

Dogovoren i potpisan dana __________ 2003. godine, u Beogradu, od strane:
predstavnika Preduzeca
    - prof. dr Dragor Hiber, predsednik Upravnog odbora "Telekom Srbija" a.d.
    - mr Drasko Petrovic, generalni direktor "Telekom Srbija" a.d. i
predstavnika reprezentativnih sindikata i zajednickog strajkackog odbora:
    - Zoran Mrvaljevic, predsednik Sindikata Telekoma "Srbija"
    - Zivan Mandic, predsednik Sindikata "Telekom"

Potpisnici Sporazuma potvrduju da ce zahtevi zajednickog strajkackog odbora biti resavani na nacin i prema dinamici kako sledi:

I

1. Masu sredstava za isplatu zarada zaposlenih za mesec septembar 2003. godine formirati tako sto ce se masa za zarade u odnosu na mesec avgust 2003. godine uvecati za 8,33%. Isplata ce se izvrsiti 15.10.2003. godine, a najkasnije 20.10.2003. godine.

2. Ovako utvrdena masa sredstava za zarade za mesec septembar 2003. godine bice isplacena za mesec oktobar, novembar i decembar 2003. godine

3. Po utvrdivanju poslovnih rezultata Preduzeca "Telekom Srbija" a.d. za 2003. godinu u martu 2004. godine bide isplacena zarada iz dobiti u visini 1,5 mase sredstava za zarade isplacene za mesec septembar 2003. godine.
    Nacin raspodele ovako utvrdene mase sredstava za zarade iz dobiti, iz
    predhodnog stava, utvrdice se sporazumno izmedu poslovodstva i sindikata.

4. Potpisnici Sporazuma utvrduju politiku rasta zarada za narednih godinu dana. Na iznos mase sredstava za zarade za mesec decembar 2003. godine u 2004. godini primeniti sledeca lancana povecanja:
    - januar 3,5%
    - jun 3,5%
    - septembar 4,0%

II

Potpisnici ovog sporazuma se obavezuju da ce nastaviti aktivnosti na regulisanju statusa tercijalnih delatnosti u cilju racionalizacije troskova poslovanja, na nacin koji doprinosi efikasnosti poslovanja, a istovremeno stiti interese zaposlenih u skladu sa propisima i drustvenom praksom, uz usaglasavanje poslovodstva i reprezentativnih Sindikata.

III

Potpisnici se obavezuju da ce do pocetka novembra 2003. godine aktivirati rad Komisije za pracenje primene i tumacenje Kolektivnog ugovora Preduzeca za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. i da ce nastojati da rese, u dobroj veri, sva pitanja koja su izneli predstavnici reprezentativnih Sindikata.
        Takode, omoguciti Sindikatima nesmetan pristup bitnim podacima neophodnim za njihov efikasan rad uz postovanje poslovne tajne.

IV

Potpisnici su saglasni da ce uprava Preduzeca pojacati napore u razgovoru sa stranim akcionarom o normalnom funkcionisanju kompanije, kompanijskih organa i izmenama organizacione strukture preduzeca.
        Uprava ce o tome redovno obavestavati reprezentativne Sindikate.

V

Potpisnici konstatuju da precesi koji se odvijaju u Telekomu, u skladu sa strategijom restruktuiranja javnih preduzeca u Republici Srbiji, ne diraju prava zaposlenih, kao i ne znace gubitak prava zaposlenih na besplatne akcije, predvidene Zakonom o privatizaciji.

VI

Ovaj sporazum je sacinjen u sedam (7) istovetnih primeraka od kojih potpisnici sporazuma i nadlezni ministri zadrzavaju po jedan (1) primerak.

Zoran Mrvaljevic
predsednik Sindikata Telekoma "Srbija"

prof. dr Dragor Hiber
predsednik Upravnog odbora