Zasedao Izvrsni odbor
ZAKAZANA SKUPSTINA ZA 29. DECEMBAR

        Na vanrednoj sednici Izvrsnog odbora naseg sindikata, odrzanoj 19.11.2003. godine na inicijativu TD Beograd, odluceno je da se pomeri datum odrzavanja Skupstine Sindikata Telekoma „Srbija“ sa 06.12.2003. na 29.12.2003. godine. Na redovnoj ovogodisnjoj sednici Skupstine Sindikata Telekoma „Srbija“ pocece se sa neminovnim, u prvom trenutku – tehnickim izmenama statuta i odrediti rok za potpunu izmenu osnovnog akta. 
        Naceta je i ova rasprava. Uz neminovnost reorganizacije naseg sindikata, osnovna nit u raspravi bila je – stvaranje modernog evropskog sindikata.
        Na ovu tacku dnevnog reda – logicno se naslonila sledeca: određivanje IO naseg sindikata prema poslednjim nekolegijalnim postupcima Sindikata „Telekom“ koji je, manipulisuci cinjenicom da je promena naziva ovog sindikata u Jedinstveni sindikat Telekoma Srbija, izazvala zabunu kod clanstva, a koju su oni namerno potpirivali, pa je deo clanstva naseg sindikata, misleci da su se oba reprezentativna sindikata ujedinila, pristupio tom „jedinstvenom“. Clanovi IO su, kao zakljucak, usvojili saopstenje TD Beograd, uz dodatak da se podnesu tuzbe protiv drugog sindikata u cilju zastite imena naseg sindikata. U dodatku objavljujemo autenticni tekst usvojenog saopstenja. 
        Na kraju je imenovan Dragan Kovacevic, potpredsednik naseg sindikata, koji ce ucestvovati u radu Fonda za podsticanje dobrovoljnog odlaska iz Preduzeca. Upravo ovaj dokument bice tema 40 broja TELEKOM VESTI. 


reagovanje

SO Gradski telefon „Beograd“
NOVA MANIPULACIJA DRUGOG SINDIKATA

        Na zalost, prinuđeni smo da reagujemo na vazno saopstenje predsednika Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbija, od 12.11.2003. godine.
        U pomenutom obavestenju se ne vidi cinjenica da je jedan sindikat, i to Sindikat „Telekom“ promenio naziv, vec se stice utisak da su se oba reprezentativna sindikata ujedinila u jedan jedinstveni. 
        Napominjemo da je Sindikat „Telekom“ Uverenjem Ministarstva za rad i zaposljavanje, samo promenio naziv i ujedinio se sa „Jedinstvenim“ Sindikatom Telekoma Srbija iz Nisa, koji ima oko 100 clanova!
        O navedenim cinjenicama obavesteni su svi sindikati u „Telekomu“, dopisom v.d. direktora Direkcije za personal i organizaciju Preduzeca br. 7899/3 od 04.11.2003. godine.
        Gospodin Zivan Mandic ovim potezom zeli samo da preotme clanstvo Sindikatu Telekoma „Srbija“ na jedan vrlo nekorektan nacin.
        Pomenuti gospodin dobro zna da, ako zeli ujedinjenje, prvo treba da se ugase postojeca dva reprezentativna sindikata, da se registruje novi i da se odrade izbori na celoj teritoriji Srbije.
        Ako se ujedinjenje sprovede na ovaj nacin tj. na silu i uz opravdane sumnje da se to radi u sprezi sa politikom, desice se vrlo brzo da se od ovog velikog jedinstvenog sindikata formira nekoliko otcepljenih malih sindikata, kao sto vec imamo slucaj u Kompaniji („Nezavisnost“, Novi Sindikat Telekoma, ASNS).
        Podsecam vas da su 1997. godine kod prodaje „Telekoma“, radnici bili prevareni na slican nacin kakav se priprema i sada. Ostali smo bez prava na akcije i obecane plate u visini od 500 DEM. A i tada smo imali jedan sindikat.
        Da li ovakvo stanje odgovara zaposlenima ili poslovodstvu i drzavi – zakljucite sami!
Krajem 2004. ili pocetkom 2005. godine doci ce do privatizacije „Telekoma“ (sto je i najavio ministar za privatizaciju g-din Vlahovic). Da li je sada vreme za ovakve lomove unutar nas samih?         Zajednicki cilj oba reprezentativna sindikata je da vec sada zapocnemo pregovore sa poslovodstvom i Vladom po pitanju besplatnih akcija i pristojnim otpremninama u slucaju tehnoloskog viska. 
        Dva jaka reprezentativna sindikata, koja imaju isti cilj i dobro sarađuju, mnogo su bolje resenje od jedinstvenog sindikata koji se pravi bez dogovora, otimanjem clanstva u cilju lakseg manipulisanja clanstvom u korist drzave (koja ne da ni akcije ni pristojne otpremnine u slucaju tehnoloskog viska). Kada postoje dva sindikata, oni se ipak uzajamno kontrolisu i podsticu na vecu efikasnost.
        Kada zajedno nastupamo, vise nas postuju, sto se pokazalo i na poslednjim pregovorima sa poslovodstvom i ministarstvima, i zaista ne znam zasto i ubuduce ne bismo tako sarađivali?
Kada bismo imali jedan sindikat, i ako vi ne biste zeleli da budete u njemu, da li biste imali alternativu?!

Predsednik SO Gradski telefon „Beograd“
Miroslav JOKSIMOVIC