aktuelno

NOVINE U DOBIJANJU STAMBENIH KREDITA

        Protekom osam dana od objavljivanja u Sluzbenom PTT glasniku, br.317 od 12.novembra 2003. godine, stupio je na snagu Pravilnik o resavanju stambenih potreba u Preduzecu za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d.. 
        Mi, predstavnici sindikata smatramo da smo uspeli da se izborimo za određena poboljsanja u odnosu na stari Pravilnik.

Koja su najvaznija poboljsanja?

  1. Obezbeđena je veca kolicina novca. Raniji kredit je bio 35 odsto od vrednosti stana a novim Pravilnikom je predviđeno da kredit pokriva 50 odsto vrednosti stana. 
  2. Postojace vise stambenih rang-lista. Za pocetak su predviđene dve: 
    a) prva rang-lista: za resavanje stambenih potreba zaposlenih bez ikakvog stana (u ovu kategoriju spadaju i zaposleni koji zive kod roditelja).
    Ovde valja dodati da je novim Pravilnikom predviđeno da se podstanari rangiraju prema godinama podstanarskog staza.
    b) druga rang-lista: za one zaposlene koji vec imaju na neki nacin 
    reseno stambeno pitanje, ali im je neophodan kredit za
    adaptaciju, renoviranje, dogradnju...
  3. U ukupnom zbiru bodova zaposlenog, koji konkurise za dobijanje stambenog kredita, ukoliko mu i supruznik radi u nasem Preduzecu, dobijace bodove na osnovu polovine broja bodova radnog doprinosa i radnog staza zaposlenog supruznika. 
  4. Predviđeno je pracenje kretanja u drustvu, pa ce i po tom osnovu biti obezbeđivan deo sredstava. Recimo, ove godine je aktuelna legalizacija (te toplifikacija, gasifikacija i sl.)
  5. Novi Pravilnik predviđa da se zaposlenom, koji menja prebivaliste i u mestu odakle odlazi ima resen stambeni problem, ali bi da isti resi u mestu u koje dolazi, ima da isplati samo razlika u ceni stana.
  6. U novom Pravilniku vodice se posebno racuna o zaposlenima, ili clanovima porodicnog domacinstva koji boluju od teskih, neizlecivih bolesti. 
    Sredstva za stambene kredite daju se bez kamate. U trenutku dobijanja sredstava -dinarski iznos se pretvara u evro, pa se taj iznos podeli sa 300 meseci (25 godina). Usklađivanje mesecnih rata radice se dva puta godisnje, zbog plivajuceg kursa evra.

Predsednik Stambene komisije
Sindikata Telekoma „Srbija“
Božica TERZIĆ