VELIKO INTERESOVANJE, ALI I NEDOUMICE OKO DOBROVOLJNOG NAPUŠTANJA „TELEKOMA“

        Predsednik Sindikata Telekoma „Srbija“ Zoran Mrvaljević, sa potpredsednicima Draganom Kovačevićem i Acom Stojanovićem održali su sastanke sa zaposlenima u Nišu, Prokuplju, Vranju i Leskovcu na temu: Učešće zaposlenih u restrukturiranju Preduzeća i Fond za dobrovoljno napuštanje „Telekoma“.

        Zaposleni su izrazili, kako brigu za svoj status u procesu restrukturiranja, tako i volju i želju da saznaju što više informacija, kako bi umeli da donesu ispravne odluke o svom ostanku ili odlasku iz Preduzeća.
        Na izuzetno dobro posećenim skupovima u sva četiri grada, član Fonda za dobrovoljno napuštanje „Telekoma“ ispred našeg sindikata Dragan Kovacević, pokušao je zaposlenima da dâ što više informacija. Osnovno je bilo da se objasni da sindikat nikome ne može da sugeriše da ode iz preduzeća. „Naše je, govorio je g. Kovačević, samo da vam damo što više detalja, kako biste znali šta je najbolje rešenje za vas. Mi, zapravo radimo posao vaših rukovodilaca, koji su upravo ti koji bi morali da vam daju sve neophodne i relevantne podatke o konkursu.“
        Doduše, zaposlenima nisu mogli da budu dati precizni podaci o vremenu raspisivanja konkursa i roku za prijavljivanje. Zaposlenima je prenet stav poslovodstva da se planiraju još dva ovakva konkursa tokom iduće godine. Uz ogradu našeg sindikalnog rukovodstva – ako ne dođe do nekakvih većih političkih pomaka, koji bi ugrozili plan aktivnosti i u našem Preduzeću. 
        G. Kovačević je naznačio da bi samo oni koji imaju precizan plan i ideju kako bi mogli konstruktivno i pametno da utroše novac – trebalo da ga i uzmu. 
        Veliko interesovanje zaposlenih bilo je i oko zapošljavanja njihove dece, ukoliko bi dobrovoljno otišli. Uz vajkanje, da sutra niko ne može da im garantuje da će dete i da im ostane u „Telekomu“ posle restrukturiranja i privatizacije. 
        Pomenuto je i da je logično da se u ovom prvom ciklusu na konkurs jave radnici koji će prvi biti na udaru: čistačice, portiri, invalidi... 
        Naglašeno je da će se sindikat zalagati da se za eventualne naredne cikluse izbori za isplatu bruto, a ne neto iznosa, kako je to sada predviđeno, imajući u vidu činjenicu da se radi o neoporezovanim sredstvima.
        Jedno od najčešćih pitanja, vezanih za restrukturiranje, bilo je vezano za besplatne akcije zaposlenima. Podatak da je „Telekom“ najuspešnija kompanija u Jugoistočnoj Evropi, pratilo je pitanje zaposlenih – zašto takav uspeh ne prate i zarade zaposlenih, koji su takvom statusu „Telekoma“ i doprineli. Opet se sve vrtelo oko famozne vladine Uredbe o ograničenju zarada.
        Bilo je zahteva sindikatu da krene u bitku oko pravog i adekvatnog valorizovanja rada, kvalitetnijeg izbora rukovodilaca. 
        Zaposleni su nezadovoljni nepostovanjem nekih odredbi Kolektivnog ugovora. Zanimljivo je da su sastanku u Leskovcu prisustvovali i zaposleni u Pošti, pa ih je zanimalo da li i naš osnivač ima ambiciju da krene u sličnu akciju.
        Ovo su samo neki karatkteristični primeri sa pomenuta četiri zbora. Akcija se nastavlja a detaljan izveštaj ćete prošitati u sledećem broju „TELEKOM VESTI“.

Informativna služba