Актуелно
Колективни уговор

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О ПРИПРЕМАМА ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КУ

На седници 20.01.2004. год. чланови Комисије за праћење примене и тумачење спорних одредби КУ репрезентативних сидиката изнели су примедбу да је између две седнице Комисије протекло недопустиво много времена (скоро три месеца).
        Имајући у виду да је Предузеће једнострано донело неколико пратећих аката који су у супротности са Колективни уговором и са чијом применом се већ почело, чланови Комисије репрезентативних сидиката захтевали су стављање тих аката ван снаге и хитан састанак са директором Дирекције за персонал и организацију.
        Такође је изнета примедба да Предузеће не доставља синдикатима детаљније податке о економским показатељима по допису бр. 221 од 24.10.2003. године.
        Сва спорна питања у погледу обима примене одредби КУ, настала због тога што је Предузеће једнострано донело пратећа акта у супротности са Колективни уговором, разматраће се у поступку измене и допуне КУ, када уговорне стране буду то предложиле и прихватиле.
        Комисија је прихватила разматрање и тумачење свих спорних питања у погледу обима примене одредби КУ, насталих због измене прописа и, уколико је то потребно, уврстиће их у редован поступак измене и допуне КУ.

У том смислу Комисија је разматрала следећа спорна питања:

1. Накнада трошкова за долазак и одлазак са рада Чл. 76 КУ

У овај члан се уводи критеријум да запослени има право на накнаду трошкова превоза ако се испуне следећи услови:
- да је долазио на посао;
- да је за долазак на посао имао трошак.

То значи да се губи право на накнаду трошкова превоза за време годишњег одмора или боловања, односно у случајевима када трошкова нема. У исто време, право на накнаду трошкова превоза за долазак и одлазак са рада, у случају организованог превоза, неће бити ограничен бројем станица (до сада је било најмање три).

2. Самовоз Чл. 61/4

У овом члану биће додатно наведено:

Право запосленог примењује се само када су у питању возила на моторни погон са радном запремином мотора већом од 50 кубних сантиметара (по закону то се назива моторним возилом)

Под појмом „одржавање телекомуникационих капацитета“ подразумева се:
- Одржавање свих капацитета приступне мреже (ваздушна, кабловска, оптички каблови, спојни путеви);
- Одржавање свих капацитета мреже (ВФ системи, РР системи, ММ каблови и комутациони системи);
- Одржавање базних станица;
- Одржавање уређаја који непосредно утичу на несметан рад телекомуникационих капацитета (напајање и клима уређаји);
- Одржавање рачунарске мреже која је у функцији телекомуникационог саобраћаја.

3. Увећање зараде Чл. 61 КУ

Чланови Комисије репрезентативних сидиката захтевају да се овај члан поштује у целости и стално, без обзира на ограничења због Уредбе Владе Републике Србије, поготову што су баш овакав КУ потписали и неки чланови Владе Републике Србије. Стога је нормално да сви потписници КУ обезбеде могућности за његову примену.
        Захтевани састанак са директором Дирекције за персонал и организацију одржан је 28.01.2004. године у 10,00 часова, у Дирекцији за персонал и организацију на коме су присуствовали: За Предузеће – мр Милица Ђуровић, вд директор Дирекције за персонал и организацију и Владимир Ђелић, члан Комисије за праћење примене и тумачење спорних одредби Колективног уговора;
        За Синдикат Телекома „Србија“ – Аца Стојановић, члан Комисије за праћење примене и тумачење спорних одредби Колективног уговора;
        За Јединствени Синдикат Телекома Србије – Славољуб Кандић, члан Комисије за праћење примене и тумачење спорних одредби Колективног уговора.
        Састанак је одржан је у складу са предлогом чланова Комисије за праћење примене и тумачење спoрних одредби Колективног уговора испред репрезентативних синдиката, са седнице Комисије одржане дана 20.01.2004. године, а у вези договора око евентуалних измена и допуна Колективног уговора.
Директор Дирекције истакла је спремност Предузећа да заједнички са репрезентативним синдикатима приступи разматрању евентуалних измена и допуна Колективног уговора у циљу његовог унапређења.

У том смислу, договорена је следећа динамика рада на изменама и допунама Колективног уговора:

а) Представници репрезентативних синдиката и Дирекције за персонал и организацију ће до 17. фебруара 2004. године припремити одвојене писмене материјале са прецизираним одредбама Колективног уговора које је потребно изменити или допунити, и предлогом на који начин би то требало урадити. Радне материјале Дирекција за персонал и организацију и репрезентативни синдикати ће међусобно разменити у циљу припреме за предстојећи састанак;

б) 18. фебруара 2004. године одржаће се састанак стручне радне групе састављене од представника Предузећа и репрезентативних синдиката у циљу разматрања радног материјала и усаглашавања ставова. Договорено је да се одредбе Колективног уговора анализирају по тематским блоковима, с тим да се састанци одржавају свакодневно до завршетка рада стручне групе.

в) 10. марта 2004. године планира се одржавање седнице Комисије за праћење примене и тумачење спорних одредби, која ће у складу са својим овлашћењима размотрити све предлоге за измене и допуне Колективног уговора и утврдити коначан предлог који ће бити упућен потписницима Колективног уговора. Датум одржавања седнице Комисије може се накнадно померити уз усаглашавање све три стране.

За сада комисија има следеће предлоге за измену и допуну КУ од стране запослених:

- дефинисати и убацити у КУ зараду из добити;
    - дефинисати и убацити у КУ да учешће трошкова зараде буде најмање 15% од прихода Предузећа;
    - допунити чл. 68: Предузеће исплаћује запосленоме јубиларну награду за непрекидан рад у ПТТ систему Србије, и то: за 20 година рада у висини 1, за 30 година рада у висини 2, за 35 година рада за жене и 40 година рада за мушкарце у висини 3 просечне месечне зараде у Предузећу у месецу у коме се исплаћује јубиларна награда;
    - у чл. 75: повећати отпремнину у случају отказа Уговора о раду услед техничко-технолошких, економских и организационих промена, са 200 на 1000 евра;
    - исправити уочене неправилности у вези броја нивоа зарада, као и њиховог међусобног односа;
    - дефинисати правилник о напредовању и почети са његовом применом...

Због предвиђене динамике рада Комисије обавештавамо све запослене да до 17.02.2004. г. доставе Секретаријату синдиката своје предлоге за измену и допуну КУ.

Адреса: 11000 Београд, Р. Кораћа 4,
тел: 344 58 52, факс: 011/344 60 11,