ЕКСКЛУЗИВНО

МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ: ЗАПОСЛЕНИМА У ТЕЛЕКОМУ БИЋЕ ДОБРО!

        Новоизабрани министар за капиталне инвестиције, под које спадају и телекомуникације, г. Велимир Илић, своју прву изјаву у овом својству, дао је главном и одговорном уреднику ТЕЛЕКОМ ВЕСТИ – Гордани Јанићијевић – Потпара. Било је само седам минута на располагању, али је г. Илић обећао подужи интервју ускоро.

- Какво је Ваше размишљање о перспективи Телекома? Колико уопште познајете ситуацију у „Телекому Србија“?
- Ја доста добро познајем ситуацију у Телекому, која је, знам, врло компликована, али то је једна добра фирма, један велики српски гигант и многи ме зову, зову, питају, доносе документацију... Ја ћу врло брзо доћи у Телеком. Разговараћемо о свему. Ја имам један циљ: да Телеком ради добро, да буде добра фирма, да решимо питање са Мобтелом и сматрам да ћемо то успешно урадити. Верујем да ће сви запослени у Телекому бити задовољни.

- Један од великих послова у Предузећу је реорганизација, јер организација коју су поставили Италијани можда може да функционише у Италији, али код нас оваквих какви јесмо – не може. Да ли ће руководство имати Вашу подршку за другачију, примеренију реорганизациј, чиме би и запослени били задовољнији?
- Ја ћу уложити максимум напора да сви запослени у Телекому буду задовољни. Многи из Телекома се боје, позивају ме и питају шта ће и како ће бити, али ја желим само да им поручим да неће бити никаквих проблема. Проблеме ће имати само они који су се огрешили о закон! Они морају да се плаше! 

Телеком је прошле године проглашен најуспешнијом компанијом у Србији и Црној Гори, као и најуспешнијом телекомуникационом компанијом у Југоисточној Европи. Инвестирано је 300 милиона евра, а процењени профит је 100 милиона евра. Почело се са исплатом дивиденди акционарима. Хоћете ли поспешити овај узлазни ход Телекома?
- Покренућемо, радићемо много, видећете. Ја сам човек врло енергичан. Радим 20 сати дневно. Сви они који су се уплашили, нешто их копка, са њима нешто није у реду: или су неквалитетни кадрови или је то нека негативна селекција, или имају проблеме друге природе. Нема разлога, јер до сада где год сам радио професионално, у општини Чачак, рецимо, сви су били презадовољни. Максимум су добили, али ја сам човек који воли ред. Ја се надам да ћемо успети, видећете. 

Интересују ме могућа персонална решења за, рецимо, Вашег помоћника за телекомуникације.
- Сви су то изузетни стручњаци, али нестраначке личности, људи који никад нису били ни у једној партији. 

- Имам и једно провокативно питање: да ли ће се десити да бар у телекомуникацијама ситуација, какву смо имали једно време: примат Краљева и краљевачких кадровада сада заузму Чачани и чачански кадрови?
- То ми није била пракса. Кадрови у унутрашњости треба да јачају у својој средини у погледу на остале кадрове. Не треба их посебно доводити, осим ако је неко баш неопходан. Али, неке ствари морају да се реше. Ја знам то најбоље. Чачак је увек био кажњаван: никад нису имали своју пошту, свог директора и свој Телеком, увек је то било или у Ужицу, Краљеву итд. То је некоректно јер смо увек били кажњавани као нека жестока опозиција. Надам се да ће многе неправде које су биле, да се исправе, а да нове нећемо да правимо. 

Влада – Ваше министарство и синдикат?
- Сасвим нормалне релације. Синдикат ради свој посао, ми радимо свој посао и сви се трудимо да направимо заједнички резултат. Према томе, ја сам ту да водим политику на нивоу државе, као министар, да организујем то све и да будем контакт са светом, да помогнем многе здраве програме, пројекте, да донесемо разноразне законске одредбе које ће створити амбијент за још бољи рад. Синдикат треба да ради свој посао: да се увек буни и бори да радници имају боље и веће плате, да буде виши стандард, да буду бољи услови рада.

Срећно. Дајемо рок 100 дана.

Гордана ЈАНИЋИЈЕВИЋ - ПОТПАРА


ВЕЛИМИР ИЛИЋ

     Рођен је у Чачку 28. маја 1951. године.

     Ожењен, отац петоро деце.

     Основну школу и гимназију завршио је у Чачку. У Београду је дипломирао на Технолошком факултету 1976. године.
     Као приправник радио је у "Градитељу" у Горњем Милановцу, где се задржао још годину дана, а потом постаје приватник.

ПОЛИТИЧКИ АНГАЖМАН

     Улази у политику 1990. оснивањем СПО-а у Чачку и постаје народни посланик у српском парламенту. Преузима надлежност над СПО-ом у Чачку када је странка имала миноран удео у локалној власти.
    1996. је изабран за градоначелника Чачка.
     У пролеће 1998. формира "Нову Србију".
     Са Новом Србијом, Велимир Илић је такође и оснивач Савеза за промене и ДОС-а.
     На изборима у септембру 2000. године изабран је за посланика у Већу грађана Савезне скупштине и за одборника Скупштине општине Чачак, након чега поново бива изабран за градоначелника Чачка.