ОДГОВОРИ РУКОВОДСТВА СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА „СРБИЈА“ НА ПИТАЊА ЧЛАНОВА И ЗАПОСЛЕНИХ У ТЕЛЕКОМУ

        Поштоване колеге, сабрало се подоста питања на линку који смо отворили за Вас. Многа су сувисла, али има и неозбиљних, да не употребимо неки тежи израз. Сматрали смо помаком и овакву врсту отварања према чланству. Али, опростићете, неки од нас, очито нису ово схватили озбиљно.
         Но, све једно. Спремни смо да одговоримо на питања. Закључно са бројем 41. Има понављања, има недоречених питања, али и крајње неозбиљних.

Питања из периода март/април 2004.

1. Da li će biti štrajka 1. aprila ili je to samo aprilska šala? Ima li šta novog u vezi 20.marta? Koristite malo bolje sredstva informisanja! Nije ovo Slobino vreme… 
Odgovor: Trinaestu platu smo dobili. Nije bilo lako, ali smo na to navikli. Zajedno sa poslovodstvom našli smo modus da ispoštujemo dogovoreno, jer se Upravni odbor ne sastaje već dugo. Zato se pribeglo isplati iz procenjene dobiti za prva dva meseca ove godine. Bilo je već uobičajene šetnje od ministra do ministra, naslednika onih koji su Sporazum potpisali. Pregovori i „šetnje“ su trajali po ceo dan, do kasno u noć. Prvi april nije bio nikakva šala! Samo se prisetite šta se sve u to vreme dešavalo na Kosovu i Metohiji i kako bi u javnosti odjeknulo da se baš u takvoj situaciji zaposleni u Telekomu bore za trinaestu platu, dok mnogi nisu primili ni osmu, ni desetu, a možda ni jednu! Iz tog razloga nije bilo uputno ni koristiti medije. Ali, zato su se mediji bavili Telekomom i to intenzivno! 
2. Kada će trinaesta plata? 
odgovor: kao pod 1.
3. Odgovori će biti posle 15.u mesecu. Gde možemo da ih nadjemo? 
- Odgovoрi se nalaye na sajtu oko 15. u mesecu, a oko 1. u mesecu u TELEKOM VESTIMA. Nadamo se da ste zadovoljni. 
4.A 13. I po plata? Pozdrav! 
odgovor: Kao pod 1. 
5. Mrvaljeviću - zašto vam smetaju žene? 
odgovor: Pošto se ovo pitanje ponavlja, a ja sam prethodnog meseca pokušao da odgovorim na ovo pitanje, sada Vas molim da Vi meni objasnite na osnovu čega ste to Vi zaključili!
6. Bilo je govora da će sindikat obezbediti bankarske kredite za adaptaciju stanova (kuća) pod povoljnim uslovima. Šta je sa tim?
Odgovor: Mi smo, preko našeg člana u Stambenoj komisiji sa ovom idejom upoznali poslovodstvo, koje je takođe zainteresovano da se obezbede povoljni bankarski krediti za stanove i adaptaciju. Sve je opet zastalo kod Upravnog odbora koji se ne sastaje. Naš sindikat intenzivno o ovome razgovara sa DELTA HOLDINGOM, koji opet čeka da se ova matarija zakonski reguliše, što do sada nije slučaj, pa imamo zelenaške stambene kredite. 
7… ovo su pitanja postavljena do 5. aprila (prim. webmastera) 

RUKOVODSTVO SINDIKATA TELEKOMA „SRBIJA“

Питања из фебруара 2004.

1. Да ли је Тика још увек ту?
- Званично није. Сврати понекад.

2. Када ће се почети са провером фалсификованих диплома, пошто се зна да их у нашој фирми има доста?
- Представници нашег синдиката су ово питање поставили пословодству јесенас. Одговорили су нам да се почело са провером и да је у то укључен и МУП Србије, као што је то већ урађено у ПТТ-у. Ви сте подсетили нас, а ми ћемо поново – пословодство. Хвала Вам.

3. Када ће Синдикат ОДГОВОРИТИ на мој приговор који сам послао 28.02.2003. године? Потписивањем новог Колективног уговора јануара 2003. године примио сам лични доходак из јуна 2002. године. Драган Радоичић CATC Куршумлија
4. Када ће правна служба синдиката одговорити на мој приговор који сам 11.02.2003. године, јер потписивањем новог Колективног уговора у јануару 2003. године, примам лични доходак из јуна 2002. године. Приговор са комплетном документацијом лично је предао мој председник синдиката пок. Биљани Будимир Јарчов. Живадин Спасић – LATC Прокупље
- Због новонастале ружне околности – смрти наше колегинице, молимо обојицу наших чланова, уз извињење, да поново доставе целокупну документацију нашој правници г-ђици Александри Хаџи Костић..

5. Када ће 13. плата?
- Зарада из добити, према Споразуму који смо у октобру потписали са Владом и пословодством, треба да се исплати током марта. Ми данас (15. март) имамо састанак тим поводом са пословодством, па ћемо после тoга имати поузданију и прецизнију информацију. 

6. Шта је одлазак у пензију по сили закона?
7. Услов за одлазак у пензију је 63 године за мушкарца, а не 60!
- У случају када ѕапослени наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа, осигуранику престаје радни однос, без обзира на вољу осигураника. Законом о раду предвиђена је и могућност да се послодавац и запослени споразумеју, те радни однос може да траје без ограничења. Јапанци, скоро да не знају шта је пензија, рецимо...

8. Колики је отпусни рок пре одласка у пензију?
- Пет дана у случају регулисања права из пензијског осигурања. (члан 29 КУ).

9. Шта је потребно од докумената за одлазак у пензију?
- Обратите се Заводу за пензијско и инвалидско осигурање.

10. Шта је са Синдикатом пензионера Телекома, да ли он уопште постоји? Ако га има, дајте и њему мало простора на сајту.
- Послушали смо Вашу сугестију па информације о Синдикату пензионера Поште и телекомуникација већ имате на нашем сајту. Биће и прилог у ТЕЛЕКОМ ВЕСТИМА, а они, иначе имају Изборну скупштину 24. марта са почетком у 11 часова у ТК Центру у Београду. 

11. Да ли ће се делити акције Предузећа? Ако да, када и како?
- По важећем Закону о приватизацији, када се прода 70 одсто предузећа, преосталих 30 одсто се дели на пола: 15 одсто се дели запосленима и пензионерима у виду акција, а преосталих 15 процената иде на тржиште, у слободну продају. Наш синдикат је још јесенас одредио комисију која прати све што се на овом плану дешава. То јој је једини задатак. Поменутим Законом о приватизацији – јавна предузећа предвиђена за приватизацију тек у трећем кругу, а у току је још увек први круг приватизације. Пошто је у међувремену формиран Синдикат пензионера Поште и телекомуникација, коме се, по природи највише жури, они ће нам помоћи у „Акцији за акције“. 
Како год, наш синдикат ни милиметар не одустаје од акција, као ни од одмаралишта, ни акција које ТЕЛЕКОМ има у ЈАТ-у, ПОЛИТИЦИ... Биће то рововска борба! Али – спремно је очекујемо.

12. Да ли Синдикат може од пословодства захтевати да се рачунари, који се више не користе, продају запосленима по некој разумној цени?
- Колико је нама познато, стари рачунари се дају школама и хуманитарним организацијама. Можемо да се распитамо и за овакву могућност.

13. Где и када могу да се виде одговори на постављена питања? До сада то нисам имао прилике да видим.
- Ево овде. На истом месту где су и питања. А нисте могли одговоре да видите јер лепо пише – после 15. ог у месецу. На време.

14. Може ли синдикат да нам обезбеди неку епизодну улогу у следећем филму Здравка Шотре, када смо већ толики донатори кинематографије?
- Е, поштовани колега, синдикат у оваквим ситуацијама статира. Шта Вама пада на памет! Добро је да нисте пожелели да уђете у фудбалску репрезентацију! Додуше, како играју у последње време...

15. У једним дневним новинама сам прочитао да је, за премијеру домаћег филма „Пљачка Трећег Рајха“ у Београду, Телеком закупио целу салу. Питање: 1. Да ли је то тачно? Ако јесте, да ли је и једна карта понуђена запосленима у Телекому?
- Прво, не знамо да ли је цела сала закупљена, те да ли су карте дељене или продаване. Тек, колико нам је познато, само је један наш члан добио пет карата, јер се у право време нашао на правом месту: на преговорима око добровољног одласка из Телекома.

16. Да ли ће монтери у наредном периоду водити обимну документацију, а на терен ићи пешице и бициклом? Сремска Митровица
- Е, то је наша дежурна тема. Речју и сликом, из броја у број, ТЕЛЕКОМ ВЕСТИ указују на проблем. Сви нам веле да се ради на решавању проблема, али – споро то иде. Шефићи не дају „своје корсе“, у Сурдулици (30.000 становника) користе једно буџено „Томосово“ моторче... Наша Комисија за заштиту на раду тражи, тражи... Удружење монтера тражи боље услове. Они обећавају! А кад ће – не зна се.

17. Зашто узимате паре од жена и деце сваке године?
- Деца добијају пакетиће за Нову годину, жене поклон за 8. март. А ту смо и за „Не дај Боже“ ситуације. Пошто питање није баш најјасније, и ако нисмо погодили одговором – јавите се поново.

18. Да ли се месечна карта купује на број дана да би се могло одбити за годишњи одмор од 15 дана, а маркица важи и суботом, недељом и празником, па сходно тумачењу, и они треба да се одбију!
- Инспекција из министарства је боравила у Телекому и уочила неправилности у исплати маркица за превоз. Према захтеву пословодства, које се позива на закон и захтев инспекције, услов за добијање маркице за превоз је: а) да је запослени дошао на посао и б) да је имао трошак за превоз. И то тачно по данима. Ту се јавио проблем унапред плаћене маркице градском превознику. И тако се дошло у ћорсокак. Зато се иде ка оптималном решењу: исплати новца за превоз на руке, али о овоме ће коначно бити одлучено приликом рада на изменама и допунама КУ. 

19. Колика је плата председника синдиката?
- У висини петог степена стручне спреме са 40 година радног стажа. Уз напомену да су му, због синдикалних активности бивши руководиоци „скинули“ два коефицијента. Од новог руководства није хтео да их тражи назад.

20. Зашто Синдикат ћути за ову одлуку за 8. март и за путне трошкове.
- Наш синдикат је својим чланицама поклонио поклон-честитке за 8. март. Предузеће је прихватило нашу иницијативу да уплати донацију Институту за мајку и дете. Слободан дан и гинеколошки преглед су поклони од пословодства. И сматрамо их хуманим гестом. Па, коме се свиђа, свиђа... На добровољној су бази, па коме се иде – нека иде. На преглед.

21. Предлажем да Мрваљевића поставимо за доживотног председника нашег синдиката, јер изгледа да нема квалитетнијег кадра који може да заузме његово место.
- Са овом констатацијом се слаже и замашан део чланства, као и већина делегата на Скупштини нашег синдиката, јер му је поверила четворогодишњи мандат.

22. Колико новца прима Мрваљевић од синдиката и шта има у приватном власништву, и шта имају његова жена, деца?
- Од Синдиката примам 10.500 динара месечно. Немам ни једну дневницу. Возим синдикалног „југа“, који није за дуже релације. Недавно се покварио у Ваљеву. Од имовине, супруга, пензионисана телефонисткиња у Служби 988, са пензијом од 8.000 динара, и ја имамо стан у власништву. Ћерка, удата и давно осамостаљена, тренутно без посла, живи са супругом и ћерком у гарсоњери, а син ми живи у Чикагу и станује код мог рођака. Сви подаци су лако проверљиви!