ШАЉИВ ОСВРТ НА ПОБЕДУ У ЈОШ ЈЕДНОМ „ДРБИЈУ“

Атмосфера уочи почетка дербија је узаврела. Тачно 13.000 гледалаца са купљеним картама с нестрпљењем очекује излазак играча на терен. Дан је сунчан, температура пријатна, пролећна. Трава је негована. Судијска тројка, и делегат утакмице су спремни. Коначно, на зелени тепих истрчава екипа Владе. Публика је дочекује салвом звиждука. То не утиче на њихов елан који им се види на лицима. Делују самоуверено, и поред чињенице да нису имали довољно времена за припреме и уигравање.
А, ево и наших! Излазе играчи Репрезентације. Аплаузи, скандирања, овације. Публика очекује чудо – победу својих, иако неупоредиво слабијих у односу на Владу. Судијска тројка иде ка центру. Публика повицима исказује своје неповерење у судијску непристрасност!
        Како сазнајемо, утемељивач дербија, Ђелић – изводи Почетни ударац. И поред силних Ђелићевих осмеха публици, она остаје хладна и нема. Дерби почиње.
        Ђелић, додаје лопту, коме би другом до свом наследнику на месту центарфора – Динкићу. Овај се брзо ослобађа лопте прецизним пасом по десној страни. Илић прихвата лопту, али не зна шта ће са њоме јер су га добро заградили Мрваљевић и Мандић. Ипак, успева да је дода свом помоћнику Лазићу. Лазић, ипак не успева ништа да уради поред корпулентног Јоксимовића, који је из напада дошао да помогне у одбрани. Лопта завршава у голауту.
        У напад креће Репрезентација. Мрваљевић и Мандић комбинују по средини терена. Прецизна дијагонала на десну страну према Петровићу. Следи центаршут ка Хиберу. Он добро прихвата лопту, шутира... Поред гола.
        Влада почиње напад. Демонстрирају „ситан вез“. Динкић Илићу, Илић Лаловићу... Мрваљевић, видно изнервиран „уклизава “ и избацује лопту у аут. Аут, у висини Репрезентацијиног шеснаестерца, по левој страни изводи Лаловић. Лопту прихвата Динкић и креће да дрибла. Једног, другог, трећег... Мини-шоу Динкића! Време пролази, а Влада као да чува резултат. Динкић не види добро постављеног и ни од кога чуваног Лабуса у противничком „петерцу“. Динкић, коначно губи лопту. Прилази му Лабус и очито, по гестикулацији, грди Динкића.
        Прво полувреме је завршено.
        Освежени играчи излазе на терен. У публици мук. Само једна група најватренијих Репрезентацијиних навијача све време скандира: „У штрајк!“; „Много сте исти“; „Све је исто, само Ђелића нема“...
        Почиње друго полувреме. Мрваљевић до Мандића, он до Панића, овај до Јоксимовића, Јоксимовић до Гавриловића, он до Петровића... Репрезентација полако гради напад. Нешто је повученији Хибер. Играчи Владе покушавају да одузму лопту репрезентацији, али не успевају. И – да видимо шта ће да буде! Петровић испред себе има Динкића, који се повукао у одбрану. Петровић дрибла, варком тела се ослобађа Динкића и шутира! ГОООООООЛ!
        ДОБИЛИ СМО! УСПЕЛИ СМО!
        Поштовани љубитељи спорта, поздрав до новог дербија у јуну, па у септембру, па опет на пролеће, све до укидања Уредбе, која је чак и спорт уназадила!

Гордана ЈАНИЋИЈЕВИЋ - ПОТПАРА