KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

Број: 498/3
Датум: 29.04.2004. године

"УВЕК КОРАК ИСПРЕД"


        Знали смо и пре последње Скупштине да се време, када ћемо морати да се променимо из корена, неумитно приближава и да наш Синдикат мора да се трансформише у Предузеће за решавање проблема радника у Телекому и да су нам за тако нешто потребни стручни и способни људи који ће се тим послом бавити професионално. Елем, знали смо пробали овако или онако, мучили се и на крају пресекли. Желимо ли да 2005. годину, која ће пред нас поставити изузетно тешке задатке за решавање дочекамо спремно, јачи у сваком погледу, од организационог, персоналног до финансијског, одлука је пала на Скупштини децембра 2003. г. Изабрана је нова Статутарна комисија и она је од 11.03.2004. г. почела са радом, сваког четвртка. Комисија је стално радила у проширеном саставу што је само допринело квалитету.
        На адресу Комисије пристигло је пет предлога за измену, допуну или комплетно нови Статут. Са малим разликама, које нису биле битно супростављене, одмах се видело да сви тежимо истом. Предавање које је члановима Комисије одржала г-ђа Мирјана Бјелобаба, као стручни сарадник, само је доказало да су нам тежње савремене, напредне и уједно, разјаснило неке недоумице, поготову код питања: како то синдикати раде тамо у "белом свету" (наравно где то добро функционише) .
        До краја априла Комисија ће изаћи са предлогом новог Статута пред чланове Извршног одбора синдиката, који би требало да дају сагласност и зелено светло за стављање предлога на јавну расправу. У мају месецу ледио би обилазак свих синдикалних организација на терену, а онда с' Божјом помоћи у јуну и Скупштина после које ће, искрено се надамо Синдикат Телекома " Србија " бити " светски , а наш " .
        Шта је то, што носи предлог за израду новог Статута?
        Прво и најбитније је да прелазимо на професионални начин рада у синдикату, мада ће, у прво време он бити полу-професионалан, што ће зависити од тренутне финансијске ситуације синдиката. Њеним побољшањем, чему ће тежити сваки члан синдиката, професионалност ће бити израженија. Што већа професионалност, то већа самосталност и надамо се далеко квалитетнији наступ према свима који се оглушују о права радника у Телекому.
        Да би смо били светски, професионални, експедитивни, рационално организовани, да би се средства синдиката трошила строго по правилнику о матерјално-финасијском пословању, да би смо основали јак штрајкачки фонд, предлажемо да код нас, као и код оних, код којих то већ одавно добро функционише, нема више застарелог начина синдикалног организовања. Синдикална организација са бројним одборима, који имају хроничан проблем обезбеђивања кворума, делује инертно и успорава динамику решавања проблема. Трансформације друштва у транзицији, намећу нам ефикаснији начин организовања. Задатке које је требало да обављају одбори, пренећемо на изабране појединце, који ће имати јасна задужења са јасном одговорношћу и биће матерјално стимулисани сразмерно томе колико је чланство задовољно и бројно. 
        Размишљало се и о томе да нови Статут доноси и нове изборе. Став Комисије је да, у прелазном периоду, до редовних избора у јуну 2005. г. Скупштина именује вршиоце дужности нових функција (којих до сада није било) и на њих постави праве људе. Била би то и својеврсна провера функционисања нове организације и способности постојећег кадра да се носи са савременим начином рада.
        Чланство на одређеној територији - целини ( око 100-150 чланова ) бирало би повереника по двокружном систему (до избора у јуну 2005. г. садашњи председници СО били би повереници). Повереник би од послодавца добио већи фонд сати за бављење сундикалним радом, био би стимулисан за синдикални рад из средстава синдиката и имао право да сам изабере сараднике - асистенте на терену (пандам садашњим синдикалним подружницама) или слично .
        На региону (а било би их 6) повереници би између себе бирали председника Регионалног одбора–координатора. Он би био ослобођен редовног посла, такође додатно стимулисан из средстава синдиката, са секретаром и канцеларијом, а преко њега и повереника би се решавали задаци и проблеми везани за чланство такорећи на лицу места.
        Највиши орган Синдиката између две седнице Проширеног председништва, било би Председништво, а њега би сачињавали: Председник, три потпреседника (за финансије, унутрашњу организацију и информисање), генерални секретар и шест председника Регионалних одбора–координатора што би било укупно 11. Далеко мање људи на састанку у Београду, лакши и ефикаснији начин рада, договарања и одлучивања, а и мање трошкова о чему смо стално причали на састанцима Извршног одбора. Председник, потпреседници и генерални секретар би били професионалци, ослобођени посла у предузећу и додатно стимулисани из средстава синдиката, са јасним задацима и одговорностима. Све чланове Председништва бирало би чланство по истом принципу као и поверенике.
        Да би сачувалу принцип чврсте везе између Председништва синдиката и чланстава, без задржавања или цензурисања идеја и предлога на региону, сваки члан синдиката чија идеја или предлог буде уврштен у дневни ред седнице Председништва, обавезно ће присуствовати седници Председништва и лично образложити предлог. 
        Председништво има Савет синдиката, који сачињавају стручњаци из разних области и које Председништво ангажује по потреби.
        Проширено председништво било би састављено од Председништва и свих повереника, а састајало би се по потреби и приликом доношења најбитних одлука које регулише Статут.
        За савремени начин рада синдиката потребна су и стална финансијска средства стечена искључиво на законским основама. За израду периодичних извештаја, завршног рачуна и савета из области финансија Синдикат је већ ангажовао овлашћену агенцију. Она ће за нови Статут дати предлоге по свим питањима како изналажења, тако и пласирања финансијских средстава синдиката .
        После јавне расправе, консултације са правницом синдиката, а по потреби и стручним сарадницима, комплетан нови статут био би припремљен за Скупштину, и чланство би са њим било упознато најмање 10 дана пре седнице Скупштине.
        Обавештавамо све чланове, а и оне који то нису, да ће све добронамерне сугестије за израду Статута које буду упућене на адресу Комисије бити узете у разматрање и унете у нови Статут о чему ћете бити обавештени у неком од следећих бројева Телеком вести и на сајту Синдиката www.sindikat-telekoma.co.yu.

Председник Статутарне комисије
Стојиљковић Аксентије, с.р.
064-145 00 45

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, 011/3445-860, факс:011/3446-011
e-mail: sintel@eunet.yu