KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

www.sindikat-telekoma.co.yu

УРЕДБА О ОГРАНИЧЕЊУ ЗАРАДА СЕ НЕ ДА!

Председник нашег синдиката г. Зоран Мрваљевић и члан ИО Драган Гавриловић данас у у Министарству финансија разговарали са најближим сарадницима министра Динкића – госпођом Весном Џинић и госпођом Мишелом Николић. Закључка са састанка нема, јер министарство финансија нема ингеренције да укине уредбу, већ иницијативу треба да покрене ресорно министарство. Таква иницијатива је већ покренута, али је питање хоће ли дати икакав резултат.
        Представнице министарства финансија су поновиле аргументе од раније: издвајање пратећих делатности, даља рационализација, линеарно повећање плата, и као круну – мониторинг Међународног монетарног фонда.
        Господин Мрваљевић је оштро реаговао на много пута изговорену аргументацију министарства финансија, а поготово на помен ММФ-а, док је г. Гавриловић изнео податке о преко 4.000 запослених којима је омогућена преквалификација за савремене технологије само током ове године. Уз то, истакнут је позитиван и јединствен пример хуманог решавања вишка запослених кроз Фонд за добровољно напуштање Телекома. Представници синдиката су исказали огромно незадовољство висином зарада, које су сада испод нивоа многих комуналних предузећа, која послују са губицима, па чак и испод многих који се финансирају из буџета. Истакнут је посебан револт висином зарада у Мобтелу, који није под уредбом, а у коме држава чак ни не зна колики јој је капитал, док се о профиту не сме ни да говори.
        Такође се подвукла чињеница да су запослени у Телекому имали највећи инвестициони циклус у Србији протекле године, да је све то урађено сопственим средствима и снагама, који, пак, за тај огроман посао нису могли адекватно да буду награђени. Истакнут је пример монтера који има 83 слободна радна дана као надокнаду за прековремени рад. Да ли он за један радни дан може детету да купи патике, питали су синдикалци!
И поред свега изнетог, све је враћено на пређашње стање – на ресорно министарство, које треба да покрене иницијативу. Међутим, ту иницијативу треба, опет, да прихвати и министарство финансија... Па у круг.
        На крају је г. Мрваљевић рекао да, ако се не уради нешто конструктивно, остаје оно најнепопуларније средство – штрајк. И поред мониторинга ММФ-а.

Информативна служба