KОНФЕДЕРАЦИЈА

www.sindikat-telekoma.co.yu

ПОЛОВНИ КОМПЈУТЕРИ И
ПОВОЉНИ СОФТВЕРИ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ТЕЛЕКОМУ

Председник Синдиката Телекома „Србија“ Зоран Мрваљевић, потпредседник Драган Ковачевић и гл. и одг. уредник Телеком вести Гордана Јанићијевић – Потпара били су у понедељак гости Дирекције за Информационе технологије. Током четворочасовне презентације свих сегмената и активности ИТ разговарало се управо о чињеници да правилан развој ИТ упошљава, а не оставља људе без посла. Чак, када би се све замишљено реализовало – 13.000 запослених је мало за амбициозне али остварљиве планове које ИТ намерава да уради.

Представници нашег синдиката су, фасцинирани урађеним, дометима и плановима које ИТ намеравају да реализују, истакли општу неинформисаност запослених о урађеном, неоправдан страх од губитка посла усвајањем нових технологија, и понајвише чињеницом да су и јавност у Србији, па и ресорна министарства, у потпуном незнању о успеху Телекома, о новим софтверима које су стручњаци ИТ урадили, и неслућеним могућностима за есплоатацију, а тиме и профит.
        Зоран Мрваљевић је истакао да, после свега виђеног, бива тужно када министарство финансија, све позивајући се на ММФ, прича о броју фиксних прикључака на 100 становника, као једином меритуму, а нема представу о технологијама које смо сами створили, и које су савременије од најпознатијих светских.
        Директор Дирекције за ИТ. дипл. ел. инж. Бранимир Перић, који је са својим сарадницима и иницирао овај обострано користан сусрет, истакао је да је само софтвер за ТИС вредан 50 милиона евра. Толико је новца Србија уштедела, а није искључена могућност његове продаје на светском тржишту. Само Словенци су, рецимо, за део сличног софтвера, платили 20 милиона евра. Господин Перић је такође истакао чињеницу да Уредба о јавним набавкама у многоме успорава рад ове Дирекције.
        На питање зашто се ни у самом Телекому не зна о учинку 190 људи у ИТ -у, наши домаћини су слегли раменима, говорећи да уредно шаљу све информације Спољним пословима, као и осталим дирекцијама.
        О свим детаљима – више у следећем броју Телеком вести, а у наставку неколико иницијатива и занимљивости.

Синдикат Телекома „Србија“ и Дирекција за Информационе технологије су се сагласили да се покрене иницијатива и омогући запосленима у Телекому да, под повољним условима, могу да купе „отписане“ компјутере. Истовремено, договорено је да се покрене иницијатива да запослени, који код куће имају своје компјутере, под одређеним условима, могу да добију бесплатно, или под повољним условима, антивирусни програм, Мајкрософтове или друге познатије софтвере.
        Такође је договорено да се запослени, преко сајта нашег синдиката, боље информишу о раду ИТ, а ИТ ће на свом сајту поставити Телеком вести, као што су то урадили са Телеком светом, а све у циљу бољег информисања запослених.

Да ли сте знали:

О свему овоме, опширније у следећем броју Телеком вести!

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

телефон: 011/3445-852, 011/3445-860, факс:011/3446-011
e-mail: sintel@eunet.yu