Република Србија
МИНИСТАРСТВО
ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ
Број: 06-00-230/2004-01/2
Датум: 03.06.2004. године
Б е о гр ад

СПОРАЗУМ
СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СИНДИКАТА "ТЕЛЕКОМ СРБИЈА" А.Д.

        На основу збирних захтева свих синдиката у "Телеком Србија" а.д, као и реализованих активности и разговора у ресорном министарству, потписници овог Протокола преузимају обавезе за реализацију и доносе следеће заједничке закључке:

Тачка 1.

        У циљу нормализације и законитости управљања у "Телеком Србија" а.д, као и успешне реализације наведених тачака овог Протокола, неопходно је хитно деблокирати рад и именовати Управни одбор "Телеком Србија" а.д, што је у заједничкој обавези Министарства за капиталне инвестиције, ЈП ПТТ саобраћаја "Србија" и грчког акционара ОТЕ.

Рок: 1 месец


Тачка 2.

        У заједничком интересу споразумно разрешити питање власничких и управљачких односа између ЈП ПТТ саобраћаја "Србија", "Телеком Србија" а.д, "Мобтела", Поштанске штедионице и издавачке куће "Политика", што је обавеза Министарства за капиталне инвестиције и ЈП ПТТ саобраћаја "Србија".

Рок: 1-6 Месеци


Тачка 3.

        Приликом припреме и реализације процеса евентуалне приватизације и реструктуирања "Телеком Србија" а.д, обавезно омогућити учешће и изјашњавање репрезентативних синдиката.

Тачка 4.

        У процесу даље приватизације и реструктуирања "Телекома Србија" споразумно дефинисати и у сагласности са Законом о приватизацији реализовати права запослених и пензионера на бесплатне акције и право откупа акција по повлашћеним условима.

Тачка 5.

        У циљу заштите вредности "Телеком Србија" а.д. обезбедити да "Телеком Србија" а.д. активно и конструктивно учествује у процесу дерегулације и демонополизације националног телекомуникационог тржишта.

Тачка 6.

        Одмах приступити разрешењу насталих проблема у односима са грким акционаром (ОТЕ - интернационал) и, у зависности од резултата преговора, укључити представнике синдиката ради бржег разрешења настале ситуације, што је обавеза Министарства за капиталне инвестиције, ЈП ПТТ саобраћаја "Србија" и синдиката.

Рок: 1 месец


Тачка 7.

        Заштитити интерес ЈП ПТТ саобраћаја "Србија" и обезбедити уредно сервисирање и отплату њиховог кредита ради исплате 29% акција "Телеком Србија" а.д. (акције италијанског акционара - откуп), што је обавеза Министарства за капиталне инвестиције, као ресорног министарства, као и осталих министарстава у процесу.

Рок: одмах


Тачка 8.

        Хитно покренути изузимање "Телеком Србија" а.д. из Уредбе Владе РС о ограничењу зарада и прибавити сагласности надлежних министарстава, чиме се обезбеђује квалитетније функционисање система и адекватније зараде запослених у Предузећу.

Рок: 1-3 месеца


Тачка 9.

        Што хитније припремити и на седници Управног одбора "Телеком Србија" а.д. усвојити, а затим и применити у примереном року функционалнију организацију Предузећа са циљем квалитетнијег пословања и повећања прихода.

Рок: 3 месеца

Министарство за капиталне инвестиције
Велимир Илић, министар
 

Јединствени Синдикат Телекома Србије
Живан Мандић, председник 
  

Синдикат Телекома "Србија"
Зоран Мрваљевић, председник
  

Синдикат "Телеком Србија" а.д. "Независност"
Драган Панић, председник 
  
Нови Синдикат Телеком
Предраг Пламенац, председник