KÎÍÔÅÄÅÐÀÖÈ£À
ÑËÎÁÎÄÍÈÕ ÑÈÍÄÈÊÀÒÀ

ÑÈÍÄÈÊÀÒ ÒÅËÅÊÎÌÀ "ÑÐÁÈ£À"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

Mr Rodrigo de Rato y Figaredo,
Managing Director of the International Monetary Fund, and

Mrs. Anne O. Krueger,
First Deputy Managing Director of the International Monetary Fund.

Poštovani,

        Kao predsednik Sindikata Telekoma „Srbija“ i kao Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata (koja okuplja preko 130.000 članova sindikata u javnim - državnim preduzećima u Srbiji), molim Vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja koja se tiču budućnosti javnog sektora u Srbiji, a time i zaposlenih u tom sektoru, naših članova.
        Naime, u Srbiji, kada god se obratite nekome iz Vlade, pogotovo ministru finansija, i ranijem g. Djeliću i sadašnjem g. Dinkiću, i pitate ih o budućnosti javnih preduzeća u Srbiji, odmah počnu da ponavljaju kako je privatizaciju, restrukturiranje, otpuštanje i slično uslovio Međunarodni monetarni fond. Kada tražite ikakav papir – ne dobijete ga. 
        Zato me interesuje čime se Vlada Srbije, i prethodna i sadašnja, obavezala prema MMF-u?
        Konkretno:

  1. Da li „Telekom Srbija“, po preporuci MMF-a, mora da otpusti oko 1000 čistačica i portira, iako posluje dobro i finansijski to može da podnese, a ovi radnici su potrebni? Pogotovo radnici iz obezbedjenja!
  2. Da li je Vlada Srbije u obavezi zbog MMF-a da ograniči plate zaposlenima u Telekomu Srbija, iako je akcionarsko društvo, a ne klasično državno preduzeće? Valja reći da je „Telekom Srbija“ prošle godine investirao u nove tehnologije, fiksnu i mobilnu telefoniju, 320 miliona evra sopstvenog novca!
  3. Da li je MMF prepreka za podelu besplatnih akcija zaposlenima u Telekomu?
  4. I, konačno, vezano za Telekom: da li je MMF uslovio privatizaciju Telekoma kao obaveznu, pre svega – mobilnu telefoniju, iako je u većini zemalja Evrope država ostala vlasnik većinskog upravljačkog paketa u nacionalnim telekomunikacionim kompanijama?
  5. Da li je MMF uslovio Vladu Srbije da privatizuje najveći deo Elektroprivrede Srbije?
  6. Da li je MMF uslovio Vladu Srbije da izdvoji rudnike iz sastava Elektroprivrede Srbije, koji, bez pomoći, mogu samo da se zatvore?
  7. Da li je tačno, da će, kako se tvrdi, zbog uslovljavanja MMF-a, u vlasništvu Srbije, posle privatizacije Elektroprivrede Srbije – ostati samo sistem za prenos električne energije?
  8. Da li MMF direkto utiče na cenu kilovat-časa električne energije u Srbiji?
  9. Da li je interes MMF-a bio da se skoro sve najveće srpske banke (dve su lako mogle da se oporave) zatvore i tako 10.000 zaposlenih ostane na ulici, bez posla?
  10. Upravo se najavljuje privatizacija još nekoliko srpskih banaka. Ako i ta privatizacija bude kao prethodne, zaposleni, a članovi našeg sindikata, se boje za svoja radna mesta!

        Naš sindikat nema ništa protiv privatizacije, ali uz jasan plan i ista pravila. Uz argumente. Nama je jasno da bez pomoći stranog kapitala, naša privreda ne može da se oporavi. Ali, smatramo i da ne možemo tek tako olako da rasprodajemo vitalne sisteme zemlje! S druge strane, ne može se sve to tako olako da radi bez sredstava za valjani socijalni program, jer već imamo 950.000 nezaposlenih. Dobar deo njih je u dobi od 45-60 godina. Ko će njih da zaposli?
        Sindikat želi u svim ovim procesima aktivno da učestvuje i pomogne. Ne želi samo da bude nemi i nemoćni posmatrač.
        Ideja da se razjasni pozicija MMF-a u odnosu na javna preduzeća u Srbiji, i „Telekom Srbiija“, kao moju matični kompaniju, nastala je posle informacije da je u Vladu Srbije stiglo neko, navodno, pismo od MMF-a u kome se zahteva smanjenje plata u javnim preduzećima. Mi tu informaciju, i pored brojnih pokušaja, nismo uspeli da proverimo, pa smo odlučili da vam se direktno obratimo. Zato i molimo za direktan odgovor. Jer, šta god ko ovde želeo da učini na brzinu, što će naići na loš odjek u javnosti, odmah isturi to kao Vaš diktat! Zato je MMF jedna vrsta baba-roge u Srbiji, ali kojom se ne plaše deca već odrasli.
        Verujući da ćete naći vremena i interes da demantujete ružnu sliku o sebi stvorenu na ovom prostoru, nadamo se odgovorima na postavljena pitanja. Istovremeno Vas molimo da nas ne upućujete na svoje predstavnike ovde, jer sa njima ni do sada nismo uspeli da uspostavimo dobar kontakt.
Uz najbolje želje i zahvalnost za vreme koje nam budete posvetili,

G. Zoran Mrvaljević, 
Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, 
i predsednik Sindikata Telekoma „Srbija“ 

Ñåêðåòàðè¼àò ÑÈÍÄÈÊÀÒÀ ÒÅËÅÊÎÌÀ "ÑÐÁÈ£À" 

11000 Áåîãðàä, Ðàäèâî¼à Êîðàžà 4
òåëåôîí: 011/3445-852, 011/3445-860, ôàêñ:011/3446-011
e-mail: sintel@eunet.yu