iz internet izdanja od 16.07.2004.

Vukoica Šćekić, zamenik ministra za rad o izmenama Zakona o radu

Pojačana uloga kolektivnog ugovora

        Beograd - Novi zakon o radu, koji bi u formi nacrta početkom septembra trebalo da se nađe na dnevnom redu Vlade Srbije, ne predstavlja zaokret u odnosu na sadašnji, već se novim odredbama dograđuju postojeće kako bi sistem radnih odnosa bolje funkcionisao. Koristeći iskustva iz dosadašnje primene, i direktive Evropske unije, novim zakonom se nastavlja reformski koncept sadržan i u postojećim rešenjima Zakona o radu. Zakon će zahvaljujući izmenam postati efikasniji, a takođe će se smanjiti mogućnost zloupotreba koje su prema postojećem zakonu postojale - najavljuje u razgovoru za Danas Vukoica Šćekić, zamenik srpskog ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Reprezentativnost poslodavaca i sindikata

Odredbe novog zakona o radu, kako je objasnio Vukoica Šćekić, menjaju način utvrđivanje reprezentativnosti poslodavaca, ali ne i sindikata.
- Predložena je promena pri utvrđivanju reprezentativnosti udruženja poslodavaca i predviđeno je da se ona veže i za broj zaposlenih kod poslodavaca u udruženju poslodavaca, a ne samo za broj poslodavaca u udruženju. Uvodi se i mogućnost preispitivanja reprezentativnosti poslodavaca i sindikata u roku od godinu dana od dana utvrđivanja takvog njihovog statusa. Pri utvrđivanju reprezentativnosti sindikata neće biti promena, zadržan je osnovni princip prebrojavanja članstva - objasnio je Šćekić.

        On je objasnio da je Ministarstvo veoma blizu konačne verzije teksta novog zakona o radu. Prednacrt je poslat Međunarodnoj organizaciji rada koja do 15. avgusta treba da dostavi svoje eventualne sugestije.
        - Nakon toga tekst će biti finalizovan. Ukoliko i bude bilo nekih primedbi ili razmimoilaženja u viđenjima, uveren sam da one neće značajno menjati tekst i predložena rešenja. Očekujem da će se pred Vladu naći ovakav ili neznatno dorađeni tekst, a zatim sledi skupštinska rasprava - objašnjava Šćekić.
        Zamenik ministra za rad navodi da u novom tekstu radnog zakona postoje potpuno nove odredbe, ali i dopune, inovacije i poboljšanja postojećih odredbi.
        - Najznačajnije novine su zabrana diskriminacije uneta prema direktivama Evropske unije, rešenja vezana za obavezu obrazovanja i stručnog usavršavanja radnika, potraživanja zaposlenih u slučaju stečaja, odnosno nelikvidnosti poslodavca, prava zaposlenih prilikom promene poslodavaca i rešenja kojima se u sistem vraća volonterski i dopunski rad - navodi Šćekić.
        On ističe da je odredbama novog zakona pojačana uloga kolektivnog ugovora u sistemu radnih odnosa, jer je striktno utvrđeno kada se umesto kolektivnog ugovora može zaključiti pravilnik o radu, i kada se kao jedini akt kojim se uređuju radni odnosi u preduzeću može koristiti ugovor o radu.
        - Jedno od najvažnijih dopuna je bolja zaštita zaposlenih od otkaza ugovora o radu i tzv. ugovora pod izmenjenim uslovima, čime će se smanjiti zloupotrebe. Novim zakonom o radu biće propisana obaveza donošenja programa za utvrđivanje viška zaposlenih, što takođe predstavlja potez usklađivanja sa direktivama EU - najavio je Šćekić neke od najznačajnijih promena koje će u sistem radnih odnosa uneti novi zakon o radu. 

I. Kljajić