Прошле недеље, челници нашег синдиката боравили су у Тимочкој крајини и посетили неколико градова. Поред осталог, боравили су и у Кладову. Одатле је донет полуписмени памфлет, један у дугом низу сличних, који на рачун нашег синдиката пише тзв. Јединствени синдикат. До сада смо се бавили својим послом и нисмо одговарали на сличне провокоције и увреде. Овог пута – хоћемо, јер је „дара превршила меру“. Памфлет врви од неистина и инсинуација. Просудите сами. 


ЈЕДИНСТВЕНИ СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ

Отворено писмо Чланству Синдиката Телекома Србија

Где је?Шта ради?И куд се дену онај чувени револуционарни синдикат(петоктобарски)

И гле чуда ево и њега! Увек је ту међу првима кад се кадровира и политика справом или не умеша у наше предузеће. Шта ће те људи су од великог искуства па би била грехота да се и овом приликом не умешају. Успели су и удружење монтера да инструирају и увуку у целу ову причу. Јасно је ко дан свакоме а коме није биће врло брзо да за остварење свог спаса на синдикалној сцени не бирају ни средства ни начина, по цену живота или смрти. До јуче су ћутали о фирми да је успешна, да може сама , крили су то од кога?3ашто? Па зар то није за похвалуАли то им тада није требало па сад брже боље спашавај се ко може, посегни за свим и свачим само да се опстане. Радници !Чланство! Ко су они ? Коме они требају, ту су само кад су потребни за злоупотребу, и да неком ужем кругу људи спашавају
Г........ЦЕ.
Колеге драге пробудите се и отрезните се, зар вам до сада и без ове наше писаније није довољно јасно да треба рећи ЗБОГОМ Лриватном предузећу Зорана Мрваљевића званом Синдикат Телекома Србија.
Неће те ваљда срљати заједно са Властољубивим великим поглавицом који као незаменљиви продужи свој радни век за ДВЕ године.
Ево ових дана хвале се како ће се мењати,професионализовати и у Европу на велика врата ући.Пстоје две циничне ствари и једна огољена према свом чланству а то су:
Ево чувеног и САМОИЗАБРАНОГ председника синдикалне организације Зајечар који је на челу комисије за израду новог статута(човек стручан и ако је електро струке).Ништа неби било чудно да се то исто нешто раније није десило и у случају такође изабраног без избора негде на синдикалном канабету господина (Ви у Нишу већ знате на ког мислимо) и ангажоваше као изузетног кадра за писање колективног уговора, кога углавном само они који га писаше и разумеју.Штаће те тако Вам је то КО ЗНА, ЗНА СИ ЗНАЊЕ.
А оно треће вам је(огољено) кад се даде један јунак председник њихове скупштине,устаде човек више пута и то јавно и рече следеће СПАС ЈЕ ЉУДИ САМО У ЈЕДНОМ СИНДИКАТУ ТО МОРАМО ХИТНО УРАДИТИ ИЛИ НАМ СЕ ЛОШЕ ПИШЕ.
Да би се опасност по пропаст синдиката (читај великог вође) отклонила дуго су поменутог ЈУНАКА убеђивали да се смири и не лупета. И гле чуда на крају су успели како : Понудили човеку месту у управном одбору предузећа испред свог синдиката, на запрепашћење свих нас ЈУНАЧИНА то прихвати и заврши кратку али примећује те благородну каријеру.Штаће те паре су важније од свега па и од јунаштва, од кога он није имао вајде а поготову Велики Вођа.
Све што написаше у својем часопису (синдикална радио ТВ ревија) у вези статута и организационе шеме свог будућег еуропског синдиката ми смо по одавно имали и спровели у дело у Шта се можете уверити на лицу места од наших синдикалних- активиста или на сјту (www. jedinstveni-sindikat.org.yu) и видећете да болесно љубоморни умови преписаше све од нас.Многе су ствари више пута у протеклој години преписане или покрадене као идеја (као на пример индентификациона картица) , јер су само толико од своје способности показали.
А шта смо ми урадили:
-Покренули процес за добијање бесплатних и повлашћених деоница за све у Телекому, ПТТ-у, пензионере и остале, скидање уредбе о ограничењу зараде, вратили радничко спортске игре,изборили зараду из добити, вратили старе и учврстили нове конкретне везе са синдикатима Грчког и Кипарског телекома.Потписасмо уговоре о сарадњи ,узајамној помоћи,размени искустава и бесплатној обуци синдикалних активиста са синдикатима Телекома Р.Српске и Ц.Горе,Отворисмо дијалог на релацији Нашсиндикат-Министарсво и Влада-пословодство и Грчки партнери , где су нам се придружили и синдикати ПТТ-а (њих око 18.000 чланова),а то све у циљу што боље припреме за реструктуирање и евентуалну продају Телекома ( Што најискреније то не би смо желели)
И на крају где год се окренете и контактирате колеге синдикалце других фирми па чак и оне из Грчке и Кипра, чујете један синдикат а ређе ћете чути неколико (стим што је онај главни са чланством од 85-90% од укупног броја запошљених).Ако смо стварно добра и на цени фирма како се прича, не дозволимо да будемо синдикална брука и штета по све запошљене у фирми а и ван ње.
ЗАТО ПОТПИШИТЕ ПРИСТУПНИЦУ ЈЕДИНСТВЕНОГ СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ ТРЕНУТНО БРОЈ ЈЕДАН У ПРЕДУЗЕЂУ СА ОКО 6.000 ЧЛАНОВА И КОЈИ МНОГО ОБЕЋАВА!

Председник 
Регионалног Одбора Ниш

с.р. Братислав Лазић


ЛЕГЕНДА:

  Црвена боја: Ово је мали допринос нашег синдиката описмењавању председника Регионалног одбора Ниш ЈСТС-а. Црвеним словима су унете све исправке.
  Зелена боја: сумњива реченична конструкција са нејасним одговором на питање: шта је писац хтео да каже.
  Плава боја: коментар на делове текста где је аутор „побркао лончиће“
  Љубичаста боја: крајње дискутабилно, на граници лажи!

Информативна служба Синдиката Телекома „Србија“

 

ЈЕДИНСТВЕНИ СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ

Отворено писмо чланству Синдиката Телекома Србија

Где је? Шта ради? И куда се дену онај чувени револуционарни синдикат= (петоктобарски)? Хвала на питању, ту смо где смо и били. Вредни, радни, са обиљем идеја, али и резултатима (види сајт: www.sindikat-telekoma.co.yu и ТЕЛЕКОМ ВЕСТИ). Чак се и револуционарност није изгубила: ето мало ратујемо са ресорним министром. Па, ето, мало покушавамо (баш данас шаљемо елаборат стручњака око повећања плата са све табелама и кривуљама којима доказујемо да се повећање зарада, унутар Уредбе, истопило одавно) да се изборимо за пристојно повећање зарада. Добили смо битку за то да нема отпуштања вишка запослених. Идеја је наша, а ви сте се накнадно (као и обично) придружили, да оснујемо Агенцију преко које бисмо збринули чистачице и портире. Има тога доста... www.sindikat-telekoma.co.yu
И гле чуда, ево и њега! Увек је ту (овде би требало да се стави узвичник или тачка, па да се великим словом започне следећа реченица), међу првима, када се кадровира (некњижевни израз) и политика, с правом или не, умеша у наше Предузеће. Шта ће=те, људи су од великог искуства (уобичајено: са великим искуством), па би била грехота да се и овом приликом не умешају. Успели су и Удружење монтера да инструирају и увуку у целу ову причу. Јасно је к’о дан свакоме, а коме није биће врло брзо, да за остварење свог спаса на синдикалној сцени не бирају ни средства ни начин(а), по цену живота или смрти. (Хвала Богу, на синдикалној сцени се добро котирамо, чак ни ви не можете ништа да урадите без нас! До сада нам, хвала Богу, нико није умро, чак смо сви у доброј психо-физичкој кондицији, што смо показали на Радничко-спортским играма). До јуче су ћутали о фирми да је успешна (исправније: до јуче су ћутали да је фирма успешна), да може сама= (недоречено: шта може сама), крили су то. Од кога?=3ашто? Па зар то није за похвалу?= Чекали смо да то неко други оцени. По тој оцени смо најбољи у Југоисточној Европи, што би и вас требало да радује. Надамо се. Али, то им тада није требало, па сад брже, боље спасавај се ко може, посегни за свим и свачим, само да се опстане. Радници=!=Чланство! Ко су они=? Коме они требају? Ту су само кад су потребни за злоупотребу, и да неком ужем кругу људи спашавају Г...ЦЕ.
Колеге драге, пробудите се и отрезните се! Зар вам до сада, и без ове наше писаније, није довољно јасно да треба рећи ЗБОГОМ Приватном предузећу Зорана Мрваљевића званом Синдикат Телекома Србија. Колико је моћан Зоран Мрваљевић нека илуструје чињеница да он нема право гласа на седницама Извршног одбора! А колико му је јако његово „предузеће“ нека илуструје чињеница да никада није наплатио ни једну дневницу, да једино троши новац за путарину, да се скромно облачи, да је скоро увек у минусу у банци, да плаћа летовања своје деце из сопственог џепа, на рате, да ни једну бенефицију није за себе искористио. Ми то знамо, а сви заинтересовани могу да дођу и увере се у све наводе. Ми немамо шта да кријемо. Нити да се правдамо! 
Неће=те ваљда срљати заједно са Властољубивим великим поглавицом који, као незаменљиви, продужи свој радни век за ДВЕ године. (таман до истека мандата који му је поверила Скупштина нашег Синдиката)
Ево, ових дана хвале се како ће се мењати,=професионализовати и у Европу на велика врата ући. (ви сте већ у Европи, судећи по бројним контактима које имате са иностраним синдикатима (додуше, нешто је све јужно), о чему редовно читамо у вашим новинама, што нас радује)=Постоје две циничне ствари и једна огољена према свом (сопственом) чланству, а то су:
1.Ево чувеног и САМОИЗАБРАНОГ (откуд знате: да ли сте присуствовали седници нашег ИО) председника синдикалне организације Зајечар који је на челу Комисије за израду новог статута=(човек стручан и ако је електро - струке). Како сте му Ви проверавали стручност?!
2.=Ништа не=би било чудно да се то исто, нешто раније, није десило и у случају такође изабраног, без избора, негде на синдикалном канабету господина (у нашем синдикату немамо ни једно канабе) (Ви у Нишу већ знате на кога мислимо) (Али ми у Београду то не знамо па горимо од жеље да чујемо име! Зар Вам је понестала храброст да етикетирате, пардон, именујете? Добро, добро. Распитали смо се ми у Нишу и сазнали да је тај члан најлегалније изабран: Био је председник подружнице, па је постао члан Одбора СО Ниш, па га је 19 чланова Одбора изабрало за председника СО. Легално и демократски. Е, али, сазнадосмо још нешто од наших колега из Ниша: па Ви сте, господине Лазићу, били у Мрваљевићевом синдикату! То подсећа на ону причу о постанку ђавола као „палих анђела“. И, кажу колеге, био Вам је добар Мрваљевићев синдикат док сте могли да организујете приватне туристичке туре по Бугарској (бувљак у Илинцима, касније Метро), користећи меморандум нашег синдиката. Онда су се колеге побуниле, поготово они из Комисије за друштвени стандард, који су о овоме свему морали да одлучују, а нису ни знали шта радите... И, сада највише на свету мрзите оне који нису „пали“) и ангажоваше као изузетног кадра за писање Колективног уговора, кога углавном само они који га писаше и разумеју.Само заборависте да кажете да је и Ваш синдикат ставио потпис на тај неразумљив КУ, по коме Ви можете, рецимо, толико да се шеткате и бавите „синдикалним“ активностима! Или, да ли Ви то, можда, одричете да сте ишта радили на том „неразумљивом“ КУ? Што би највећим делом и одговарало истини! Али, зашто сада Ваши чланови Комисије траже примену одредби из КУ, поред измена и допуна? =Шта=ће=те! Тако Вам је то. КО ЗНА, ЗНА СИ ЗНАЊЕ. Мало неразумљив локализам, некњижеван, у сваком случају.
А оно треће вам је=(огољено) кад се даде један јунак председник њихове скупштине,=устаде човек више пута и то јавно и рече следеће: СПАС ЈЕ, ЉУДИ, САМО У ЈЕДНОМ СИНДИКАТУ. ТО МОРАМО ХИТНО УРАДИТИ ИЛИ НАМ СЕ ЛОШЕ ПИШЕ. (Од Вашег синдиката смо небројено чули ову причу, али без конкретних аргумената, без начина на који би се то урадило. Да ли би ваљало да се спроведе поновни упис у синдикат, да се запослени наново изјасне, или... Да ли сте Ви намерно довели у забуну запослене називајући свој синдикат ЈЕДИНСТВЕНИМ. Да ли сте се Ви, господине Лазићу, „продали“ ЈСТС-у за функцију председника региона Ниш , или сте продали идеју о јединственом синдикату? Узгред, знате ли да имамо основа да Вас кривично гонимо јер сте злоупотребили наш назив додајући префикс „јединствени“ чиме сте довели у заблуду запослене?).
Да би се опасност по пропаст синдиката (читај великог вође) отклонила дуго су поменутог ЈУНАКА убеђивали да се смири и не лупета (некњижевни израз). Нисмо Вас видели на нашој Скупштини, па смо фасцинирани Вашом обавештеношћу И гле чуда, на крају су успели. Како=: Понудили човеку место у Управном одбору Предузећа испред свог синдиката. На запрепашћење свих нас, ЈУНАЧИНА то прихвати и заврши кратку, али примећује=те, благородну каријеру.=Шта=ће=те? Паре су важније од свега, па и од јунаштва, од кога он није имао вајде, а поготову Велики Вођа. Зоран Мрваљевић Вам се захваљује на комплименту. А ми, гле чуда, бирамо најбоље за важне функције, па чак и када се са њима у по нечему не слажемо. Уосталом, факти говоре сасвим другачије: годину дана пре Скупштине нашег синдиката (јануар 2004.) на којој је потвђен избор Љубомира Ковачева, била је јавна расправа. Месец дана је база имала могућност да предлаже кандидате. Онда је Комисија предложила осморо најбољих. Па је Извршни одбор гласао и одлучио. Господин Ковачев је победио, а друго место деле са истим бројем гласова (11) Саша Патровић из Ниша и Симеон Митревски из Београда. Чињеница да је г. Ковачев мислио другачије од већине, није омела Скупштину да верификује одлуку ИО. Демократски и легално. Вербални деликт је укинут. Али није клевета, увреда части, душевна бол и слично, па г. Лазић треба да буде срећан ако „не закачи“ неку кривичну пријаву. А да ли можда можете да докучите зашто је г. Ковачев остао усамљен у свом ставу? Да ли мислите да су сви кратког памћења? Не, варате се. На срећу, постоје бројни материјални докази зашто је овај синдикат и под каквим околностима основан! Управо сте ви баштиници старог синдиката, па имате чланове по инерцији, па имате по коју фалсификовану приступницу, па наследисте целокупну инфраструктуру бившег (старог Голубовићево-Јакшићево-Јокићевог синдиката са све ламбадом, јоргованкама и ПАРАМА) синдиката. Тачно је: ми са оваквим представницима Вашег синдиката нећемо! Ни по коју цену! Да се не лажемо! Није да нисмо покушали. Прву иницијативу је још 1997. године, за време ПТТ синдиката, покренуо председник наше СО Зајечар Аксентије Стојиљковић. Па, било је чак 14 планова, које је Аца Стојановић и екипа нашег синдиката из Ниша покренула, да се кроз акције дође до заједничког синдиката, а ВАШ синдикат није озбиљно ни једну прихватио! Па, куда ћете више, када нису хтели са нама заједно у штрајк! Толико о крађама идеја, преписивању, акцијама и уједињењу. 
Да ли можемо заједно када нас у вашим новинама блатите све време. То радите и по терену. Овај памфлет је један у низу доказа! ОК. Синдикална борба подразумева здраву конкуренцију, која не преза и од понеког напада. Али, аргументованог, утемељеног на чињеницама, а не на инсинуацијама! Синдикална борба подразумева и синдикалну солидарност. Ми не видесмо „с“ од солидарности с ваше стране! На нашем ИО више пута је речено и одлучено да ми не бежимо од уједињења, али не са оваквом руководећом гарнитуром Вашег синдиката.

Зашто Ваш синдикат инсистира на уједињењу? Да бисте били Велики Калиф уместо Великог Калифа? Да бисте нешто прикрили? Утопили? Рецимо да бисте прикрили чињеницу да баш у Нишу имамо дупло више чланова од Вашег синдиката! Или чињеницу да ни Београд више не контролишете? Да ли ви то као немате унутрашњих проблема? Узгред, да мало прозборимо и о вашем представнику у УО Телекома. Када већ помињете 5. октобар, да Вас информишемо да је господин Драган Лукић пре 5. октобра, био на другој страни. Тренутно је шеф Приступне мреже Филијале 2 Београд, а истовремено био је, па је дао оставку на место председника СО Мрежна група. Кога он представља у УО? Пословодство (директоре и шефове) или запослене? А можда је био кандидат за наследника председника вашег синдиката, па је у маниру оних пре 5. октобра „умирен“ местом у УО. А као доказ синдикалне солидарности, ваш представник у УО, незаконито кажњава председника Новог Синдиката Телекома, јер изгледа да он и даље не воли оне са супротне стране. 
Да ли смо се ми вама бавили до данас? Нисмо. Сматрали смо ружним да се синдикати између себе јавно „блате“. Али сте ви претерали! Овај занимљив памфлет је био згодан да вам већ једном одговоримо. Вама више нећемо да се бавимо. Енергију, као и до сада, ћемо усмерити ка добрим стварима за запослене, као што је, рецимо, допунско пензијско осигурање. 

Све што написаше у свој(е)м часопису (синдикална радио ТВ ревија) у вези статута и организационе шеме свог будућег европског синдиката ми смо по=одавно имали и спровели у дело у шта се можете уверити на лицу места од наших синдикалних- активиста или на сајту (www. jedinstveni-sindikat.org.yu) и видећете да болесно љубоморни умови преписаше све од нас. Ми љубазно молимо запослене да посете и сајт Синдиката Телекома „Србија“: www.sindikat-telekoma.co.yu, па да упореде посету, број информација, вести, акција и нарочито датуме. А истинољубиве позивамо код нас да у нашој архиви погледају ко шта и колико ради. А ту су и паметне справе – компјутери, који бележе тачно време настанка рада на неком документу. За паметне – више него довољно података да схвате суштину. Истовремено бисмо замолили запослене да анализирају ТЕЛПРЕС и ТЕЛЕКОМ ВЕСТИ. Простим увидом се лако да видети да је „ревија“ окренута запосленима, а ТЕЛПРЕС углавном се бави нашим синдикатом, и међународном активношћу. Просто Вам завидимо на толикој опуштености и решеним свим проблемима. Додуше, намеће се, логично, једно питање: када успевате, од силне међународне и међусиндикалне активности да се бавите проблемима запослених? Сетићемо се нашег боравка у Чачку, када је и настала иницијатива за споразум са ресорним министарством, на НАШ УЛТИМАТУМ (20.05. и 21.05. 2004. www.sindikat-telekoma.co.yu), чијим се потписивањем хвали Информативна служба Вашег синдиката. Том састанку није присуствовао Ваш председник. Нити ико кога је он одредио. Рекао је да има друге обавезе! Погледај сајт Синдиката Телекома „Србија“ и увери се у истинитост наведеног, или прочитај исто у ТЕЛЕКОМ ВЕСТИМА! Многе су ствари више пута у протеклој години преписане или покрадене као идеја (као на пример индентификациона картица)=, јер су само толико од своје способности показали
А шта смо ми урадили:
-=Покренули процес за добијање бесплатних и повлашћених деоница за све у Телекому, ПТТ-у, пензионере и остале, скидање Уредбе о ограничењу зарада, вратили радничко-спортске игре,=изборили зараду из добити, вратили старе и учврстили нове конкретне везе са синдикатима грчког и кипарског
Телекома.=Потписасмо уговоре о сарадњи=,=узајамној помоћи,=размени искустава и бесплатној обуци синдикалних активиста са синдикатима Телекома Р.=Српске и Ц.=Горе.=Отворисмо дијалог на релацији наш=синдикат-Министарство и Влада=-=пословодство и Грчки партнери=, где су нам се придружили и синдикати ПТТ-а (њих око 18.000 чланова),=а то све у циљу што боље припреме за реструктурирање и евентуалну продају Телекома (то најискреније (то) не би=смо желели).
И, на крају, где год се окренете и контактирате колеге синдикалце других фирми, па чак и оне из Грчке и са Кипра, чујете један синдикат, а ређе ћете чути неколико (с=тим што је онај главни са чланством од 85-90% од укупног броја запос(шљених).(јасније: с тим што онај главни окупља од 85 до 90 одсто запослених). Ако смо стварно добра и на цени фирма како се прича, не дозволимо да будемо синдикална брука и штета по све запос(шљене у фирми, а и ван ње. Добро је што Ваше колеге Грци и Кипрани не знају српски, када већ говорите о срамоти. На Вашу жалост, ови домаћи, у Компанији и ван ње, знају српски!
ЗАТО ПОТПИШИТЕ ПРИСТУПНИЦУ ЈЕДИНСТВЕНОГ СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ ТРЕНУТНО БРОЈ ЈЕДАН У ПРЕДУЗЕЋУ СА ОКО 6.000 ЧЛАНОВА И КОЈИ МНОГО ОБЕЋАВА! А колико од тога реализује?!

Председник 
Регионалног Одбора Ниш

ср. Братислав Лазић


Брате Братиславе,

Чудим се, брате Братиславе, што ти пишеш чланству Синдиката Телекома „Србија“, а не пишеш свом. Зашто баш том чланству? Има још синдиката у Телекому. Зашто не пишеш и њима? Шта смо ти ми криви? Да тебе неко није други дирао, а ти се наврзао на нас? Да ли те неко наговорио да те глупости ставиш на папир? Леп си, стасит човек, а овако лошу представу о себи си дао. Кажи, просто, шта хоћеш. Овако, видим само мржњу која ти не дâ ни мисао да средиш, ни реченицу добро да саставиш. Много си у том обраћању написао, а ниси рекао шта хоћеш.

Изгледа да раније ниси писао. Шта ли си на писменим задацима из српског језика добијао кад, и после толико просутих речи, ниси успео да кажеш шта је писац хтео да каже. Остало је питање без одговора: „Ко је дирао тебе и твој синдикат?“ Шта вам то смета да живите мирно и радите за добро запослених? Овако испада да нико ништа, осим тебе не види, а ти отвараш очи онима којима се обраћаш. Мислиш ли да су ти, којима се обраћаш, глупи, слепи и глуви.

Зар ниси претпоставио да ово твоје писмо може постићи и супротни ефекат јер си њиме рекао, онима којима се обраћаш, да ништа не виде. Не рече ти, брате Братиславе, што ти ми требамо. Је ли истина да не можеш без нас? Ако ти треба дежурни противник узми мало на зуб и неког другог. Остави нас мало на миру. Ево, ушли смо у период годишњих одмора. Одмори и ти мало, брате Братиславе, ред је. Сјаши мало, брате Братиславе, и седи негде у хладовину. Морам са муком на овој врућини да читам ово твоје писаније. Због њега ми ни пиво више не прија на овој врућини. Да си ми рекао, онако к’о брат брату, шта те мучи не бисмо морали овако да се дописујемо преко новина и преко сајтова. Ја још не могу да верујем да си сву ову мржњу сам произвео у својој глави и просуо на хартију. Ја још мислим да те на ово неко наговорио, јер још верујем да си ми још брат синдикални.

Драган Ж. Ковачевић, 
Потпредседник Синдиката Телекома „Србија“ 


У последњем броју ТЕЛПРЕСА, из пера Александра Младеновића, гле занимљивости, опет из Ниша, по ко зна који пут, освану текст о, поред осталог, њему омиљеном „лику и делу“ - Зорану Мрваљевићу. Пошто је то већ тако, позивамо господина Младеновића да дође на први наредни састанак нашег Извршног одбора и од председника наших синдикалних организација чује зашто наша база, у највећем броју случајева, не жели ни да чује за јединствени синдикат. Место је: Радивоја Кораћа 4, Београд, а о времену ће бити уредно обавештен. Надамо се да ћемо се коначно и лично упознати.

Информативна служба Синдиката Телекома „Србија“