KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

ОДГОВОР ЈСТС-У И СИНДИКАТУ „НЕЗАВИСНОСТ“ ИЗ КРАЉЕВА

        Господа Трикош и Весковић неодољиво подсећају на ону двојицу фамозних „Мапетоваца“ који седе у ложи, ништа не раде и имају примедбе на све живо. 
        Тако су седели на састанку у Краљеву, ничим нису допринели одржавању састанка, али имају примедбе. Бројне. Несувисле.
        Хајде да анализирамо само неке контрадикције:

  1. Скуп и симпозијум су различити појмови. Синдикат Телекома „Србија“ није имао амбицију да организује симпозијум, али ако га г. Весковић тако доживљава, хвала му на комплименту. Увек је најслађе када то долази од директне конкуренције (која седи у ложи и гледа);

  2. Скромније звучи – скуп никако није могао да буде режиран јер се дешавао уживо и свако је могао да учествује у њему. Па и поменута господа (која су седела у ложи). Они су то чак и радили, али је остало незабележено, колико је било бледо и незанимљиво.

  3. Господин Павловић није био ни позван, али је био колегијалан и дошао да се јави, поздрави и поприча са колегама, иако је приватно боравио у Краљеву. 

  4. Председници наших СО из Крагујевца, Крушевца, Јагодине и Ниша су дошли спремни на састанак, те су поставили питања на која су их занимали одговори. Узгред, овај скуп није организован за град Краљево, већ за седиште целе ТД Централна Србија. 

  5. Посао новинара јесте да поставља питања. Да су поменута господа из ложе били занимљиви, завредили би пажњу професионалног новинара. 

  6. Господин Мрваљевић је само прокоментарисао стање ствари у ресорном министарству: ресорни министар је именовао свог заменика, иако је знао за очигледан сукоб интереса. Потом га је заменио, али новог није именовао. На иницијативу ЈСТС-а потписан је и споразум између репрезентативних синдиката у Телекому и ресорног министарства. Рок за реализацију истекао је 1. октобра. Ни једна тачка није реализована. Даље, Стратегија о развоју телекомуникација, о чему је заправо, говорио господин Мрваљевић, наишла је на неподељену критику стручне јавности, о чему сведоче бројне полемике у медијима. Да ли су ово разлози за аплаузе ресорном министру? Да ли однос ресорног министра према телекомуникацијама пре не подсећа на циркус? Да ли г. Весковић, оваквим резоном, жели добро својој компанији, која мора да се суочава и са оваквим проблемима, уместо да јој ресорно министарство „дува у леђа“ и даје максималну подршку зарад даљег унапређења и увећавања државне имовине. 

  7. Господа из ЈСТС-а и „Независности“ која и није репрезентативан синдикат, немају од чега да се ограђују јер ни у чему нису ни учествовали. Захваљујући добром васпитању председника СО Краљево Синдиката Телекома „Србија“ – били су лично позвани, као и многи други пријатељи и колеге нашег краљевачког председника.

  8. Е, а што сте Ви, господине Весковићу, били погођени чињеницом да нисте били у могућности да се зближите са пословодством, саветујемо Вам да се пожалите свом ГО, па да и Ви добијете прилику кроз организацију сличног скупа, да се зближите максимално са оним директорима које позовете и који Вам се одазову.

        Нерепрезентативна краљевачка „Независност“ је за нијансу инспиративнија за одговор. 
        Непотписани аутор (један из Мапетовске ложе), каже како је унапред договорено да синдикалци и запослени постављају питања менаџменту, када - гле неправде, менаџмент – одржа монолог. Уме ли г. Непотписани „независни“ да чита? 
        Непотписани, независини господине, Ви имате свој краљевачки део менаџмента за скоро сва питања (ваљда су упућени у проблематику својих дирекција). Нама је био циљ да се запосленима објасни нови диференцирани модел расподеле, као и планови развоја Предузећа и могућности запошљавања евентуалног технолошког вишка. Чини нам се да ова проблематика далеко надмашује Ваш локал-патриотски проблем: где ће, по новој организацији, да буде седиште ТД-а?! 
        И гле, није Вам локал-патриотски, сметало да то буде у Краљеву, док је Телекомом жарио и палио г. Нешовић! По том истом принципу, инсинуирате г-ђи Ђуровић „њену тежњу“ да седиште ТД Централна Србија буде у Крагујевцу. Ви сте то питање поставили, без обзира што обмањујете јавност да сте били онемогућени, добили сте од г-ђе Ђуровић и коректан одговор, а ми додајемо: у Србији постоје само четири града, као регионална центра (локални избори и локална управа): Београд, Ниш, Нови Сад и Крагујевац. Ваљда је логилка Телекома више него исправна и целисходна, када следи државну?!
Поставили сте и добили одговор на питање о запосленима на одређено време (89 одсто запослених у Телекому је на неодређено време – то је био одговор на ваше питање, који Вас није задовољио? Зар не?) 
        Г. Мрваљевић, непотписани „независни“ господине – долази по потреби на састанке ЗА АКЦИЈЕ, а не на састанке непостојећег конзорцијума (види М. Вујаклија, консорцијум). Узгред, на овонедељном састанку то, што Ви зовете конзорцијумом, је прихватило наш СПОРАЗУМ о борби за акције. И да Вас подсетимо – наш синдикат, онда када Вашег није било ни у повоју, настао је због срамне продаје Телекома и губитка права запослених на акције! Па наше силне тужбе одавно овим поводом чаме у судовима! О чему, ви колега причате? Па распитајте се пре него што реагујете на нешто!
        И на крају, непотписани независни господине – још једном Вам скрећемо пажњу да сте Ви промашили тему: нисмо ми дошли у град Краљево, већ седиште ТД Централна Србија. Поготово нисмо дошли да спасавамо Краљево! Од кога, узгред? Од кога су угрожени запослени у краљевачком Телекому? По чему, осим по г. Нешовићу, Краљево има приоритет у, односу на Крушевац, који такође може да се бори за седиште ТД Централна Србија. 
        И, на крају, ако сте баш у толикој мери заинтересовани за судбину Краљева, активирајте се политички па, као одборник, покушајте да помогнете свом граду!
        А то што се и Ви ограђујете од нечег у чему нисте учествовали и са чим немате везе – објављујемо и плакат у коме лепо пише шта ће се дешавати. Што је најављено, то је и реализовано. А Вама – широко поље за сличан скуп са Вашим сценаријем.
        Нама преостаје да са нестрпљењем очекујемо следећу епизоду „Мапет-шоуа“.
        На крају, Синдикат Телекома „Србија“, због повољног одјека краљевачког скупа, добио је позив из више градова да дође и да на сличан начин презентује тренутно стање и перспективе Телекома. Први наредни скуп ове врсте је у Ужицу. А потом у Војводини.

Гордана Јанићијевић – Потпара ср,
Шеф Информативне службе
Синдиката Телекома „Србија“

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, 011/3445-860, факс:011/3446-011
e-mail: sintel@eunet.yu