KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

        На иницијативу Синдиката Телекома „Србија“ директор Дирекције за резиденцијалне клијенте мр Срђан Богосављевић и директор Филијале Београд 1 Весна Лапчевић посетили су данас Кориснички сервис, који има просторије тик уз синдикат и чије проблеме Синдикат, хтео, не хтео дели, па и преживљава. 
        Ненајављено, неприпремљени и по мало збуњени Снежана Поповић и Ненад Копша (чланови нашег синдиката; у више наврата су истицали проблеме са којима се сусрећу), нису знали одакле да почну причу. 
        Не мање је био изненађен и Срђан Богосављевић, не верујући које ствари се у ери разних гисова, тисова. мисова, кисова и осталих ова –раде ручно. Реагујући одмах, уговорио је долазак екипе из Информационих технологија, које ће провести извесно време са запосленима у Корисничком сервису и урадити или прилагодити неке програме потребама Корисничког сервиса.
        Долазак двоје директора је искоришћен и за разговор председника Синдиката Телекома „Србија“ Зорана Мрваљевића са гостима о актуелним проблемима и ситуацији на нивоу Компаније, а поготово на територији Београда.
        Госпођа Лапчевић је истакла да проблема, па и грешака има, али да су минорни у односу на обим посла који се обавља, на целокупан учинак, поготово имајући у виду обим посла, број људи, проблеме са припремом, честу некоординацију и слично, додајући да њена Филијала редовно припрема дневну евиденцију урађеног, сматрајући да то тако мора да буде јер су две београдске Филијале „жила куцавица“ Телекома. Додала је и да има хроничан проблем са недостатком људи и то илустровала примером „Центра“ где има укупно 13 кабловаца и троје на обуци, а покривају Центар, Губеревац и Академију. Они су, рецимо, пребацили 50.000 парица на Академији, уз све остале послове које имају. 
        Директор Филијале 1 је потом рекла да се много енергије губи на администрирању, преклапању ингеренција, па и на нескладним међуљудским односима.
        Директор Дирекције за резиденцијалне клијенте мр Срђан Богосављевић је рекао да се ми бавимо последицама, а не узроцима.  
Као супротан пример, о проблемима о којима је говорила госпођа Лапчевић, сазвао је колегијум на нивоу ТД-а за петак.


Srdjan Bogosavljevic, Vesna lapcevic, Snezana Popovic i Nenad Kopsa: 
obostrano sokantno, ali i korisno


Najmladji klijent u Korisnickom servisu, zbunjeno je cutala i slusala


Ovde se bave tuzbama i otpisom dugova. Saznadosmo da je
pretprosle godine „majka“ Dafini otpisan najveci dug! Nije bila dostupna.


Mozemo li zajedno da olaksamo probleme zaposlenima, bilo je kljucno pitanje!

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, 011/3445-860, факс:011/3446-011
e-mail: sintel@eunet.yu