KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

УСВОЈЕН НОВИ ПРАВИЛНИК О РЕШЕВАЊУ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА У ПРЕДУЗЕЋУ ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ "ТЕЛЕКОМ СРБИЈА" ад

        Много је времена протекло, много разлога и потреба је било да се донесе нови Правилник о решевању стамбених потреба у нашем Предузећу. На задњој седници Управног одбора Предузећа одржаној 28.01.2005. године, усвојен је нови текст и замењен Правилник из давне 1993. године (много година примењивани "туђи" Правилник). Интересовање радника да се донесе нови Правилник било је велико обзиром на превазиђена решења која је садржао стари Правилник.
        Нека практичана решења у примени старог Правилника и многа тумачења која су морала бити донета сада су садржана у новом тексту.
        Опште узев нови Правилник је бољи, мада је концепт правилника остао исти, па из тог разлога ћемо Вам у прикладној форми скренути пажњу на неке битне промене неких института препуштајући "проучавање" овог акта сваком заинтересованом запосленом када он буде објављен у нашем службеном Гласнику (Надамо се у довољном броју примерака).
        Овај Правилник прецизно у члану 4 опредељује - које то запослено лице је без стана. "Сматра се да је запослено лице без стана уколико оно или чланови његовог породичног домаћинства у месту рада или насељеном месту, које гравитира месту рада из којег се може редовним срествима јавног саобраћаја долазити на посао, нема стан или породичну стамбену зграду у својини, и не користи по основу уговора о закупу државни или друштвени стан".
        Једна од набитнијих измена Правилника је – Начин решавања стамбених потреба радника - доделом зајма за куповину стана или породичне стамбене зграде или за побољшање услова становања. Ово ћемо ближе појаснити кроз институт - Давање стамбених зајмова.
        Значајно су измењени у поглављу – Основи и мерила за утврђивање реда првенства и то:
        У погледу броја бодова које запослени стиче на име стамбене ситуације у члану 10. Правилника учињена је битна промена тако што:
        "Стамбена ситуација запосленог лица, одређује се према месту рада или насељеном месту које гравитира месту рада из кога се може редовним средствима јавног саобраћаја свакодневно долазити на посао и одлазити са посла.

        Број бодова за стамбену ситуацију одређује се на следећи начин:
        1. подстанару 
а) преко10 година 160 бодова
б) од 5 до 10 година 155 бодова
ц) од 2 до 5 година 150 бодова
2. запосленом лицу које станује у неусловном
или у неконфорном стану 
140 бодова
3. запосленом лицу које станује код родитеља или родитеља брачног друга или код сродника у правој линији сродства у стану површине
а) до 15 м2 по члану породичног домаћинства 135 бодова
б) преко 15 м2 по члану породичног домаћинства 120 бодова
4. запосленом лицу које станује у стану на коме има право сусвојине
а) до 15 м2 по члану породичног домаћинства 125 бодова
б) преко 15 м2 по члану породичног домаћинства 115 бодова
5. запосленом лицу које користи службени стан 112 бодова
6. запосленом лицу које станује у неодговарајућем по површини стану или згради у својини запосленог лица или његовог брачног друга, и то: 
а) до 10 м2 по члану пор. домаћинства 100 бодова
б) од 10 м2 до 15 м2 по члану пор. домаћинства 80 бодова
ц) од15 м2 до 20 м2 по члану пор. домаћинства 60 бодова
д) преко 20 м2 по члану пор. Домаћинства 40 бодова

        До две године подстанар се бодује у претходном стамбеном статусу" ...
        У члану 11. Правилника су дата тумачења уобичајених норматива које ће запосленог много прецизније упутити како да ближе определи свој захтев за решавање своје стамбене потребе.

        По осноу радног доприноса, запосленом лицу припадају бодови сразмерно његовом учешћу у стварању добити Предузећа тако да се: 
        "Број бодова по основу радног доприноса добија на основу нивоа послова утврђених сходно члану 9 Колективног уговора Предузећа за телекомуникације "Телеком Србија" ад, на тај начин што за најнижи ниво зараде запосленом лицу припада 5 бодова, а за сваки следећи ниво зараде додаје по један бод"
        По основу инвалидности и здравственог стања запосленог лица и члана његовог породичног домаћинства, запосленом лицу припада следећи број бодова:
        "По основу инвалидности и здравственог стања запосленог лица и члана његовог породичног домаћинства, запосленом лицу припада следећи број бодова:

- за инвалидност при којој настане потпуни губитак радне способности због промене у здравственом стању проузрокованих повредом на раду и професионалном болешћу 10 бодова
- за инвалидност при којој настане потпуни губитак радне способности због промена у здравственом стању проузрокованих повредом ван рада или болешћу, које се не могу отклонити лечењем или медицинском рехабилитац 7 бодова
- по основу трајне и тешке болести 5 бодова

        Постојање инвалидитета доказује се правоснажним решењем надлежног органа пензијског и инвалидског осигурања." ......
        У ставу четири члана 16 Правилника побројане су трајне и тешке болести као и начин доказивања овог основа за бодовање.
        У поглављу –Давање стамбених зајмова, уређена је расподела срестава зајма на основу стамбене угрожености по следећим мерилима (број бодова да би се урадила листа стамбене угрожености ):
        -За сваког запосленог подстанара 100 бодова 
        -За сваку годину радног сража запосленог без решеног стамбеног пирања два бода.
        У члану 23 Правилника уређени су облици решавања стамбених потреба запослених на сасвим нови начин –што сматрамо најбитнијом новином у Правилнику.
        "Према облицима решавања стамбених потреба доделом зајма, у Предузећу се утврђују следеће листе реда првенства :
    1. за доделу зајма за изградњу или куповину стамбене зграде или стана
    2. за доделу зајма за побољшање услова становања у стану у својини запосленог или члана породичног домаћинства који даје оверену сагласност

        Листе реда првенства утврђују се за сваки организациони део Предузећа посебно.
        При расподели укупних средстава за решавање стамбених потреба доделом зајма, за куповину и изградњу стана не може бити одређено мање од 70% укупних средстава. 
        Запослени може да захтева решавање стамбене потребе само једним од облика одређних претходним ставом" .......
        Ова измена има за последицу да ће многи запослени преко посебне листе за побољшање услова становања решити свој стамбени проблем тако што ће себе пријављивати за очекиване наследнике некретнина (куће или стана) када је у питању имовина оца или мајке или члана породичног домаћинства, побољшавајући своје услове становања овом врстом кредита на посебној бод листи где су сви учесници равноправни у погледу стартних бодова. Овим ће расподела средстава кредита бити са већом дозом поштења у примени овог Правилника, чиме ће се са знатно мење средстава решити већи број захтева. На овај начин ће запослени бити доведеен у приближно исти положај -да има исте или сличне услове становања: да може у стану или кући коју ће наследити или пак уз писмену сагласност члана породичног домаћинства доградити недостајући стамбени простор, урадити купатило, подове, уградити грејање, увести воду и слично.
        Најчешћа примедба запослених на одредбе строг Правилника је била - износ зајма за решавање стамбени потреба. Тај износ је знатно повећан са 35% на износ до 50% од просечне тржишне цене припадајућег стана, како је то регулисано чланом 25 Правилника. Овим чланом је прецизиран и састав Комисије за процену тржишне вредности непокретности која је битна за утврђивање тржишне цене стана, затим код процене побољшпања услова становања и код утврђивања вредности стана или породичне стамбене зграде коју запослени има у месту која се налази ван места из којег радник може свакодневно да долази или не може да долази на посао. У састав комисије се налазе запослени правне, економске и грађевинске струке.
        Генерални директор досноси Одлуку о утврђивању запослених који су остварили право на доделу стамбеног зајма на основу Коначне листе реда првенства-против које одлуке запослени може повести спор пред надлежним судом.
        У члану 28 Правилника су уграђени услови за добијање и враћање зајма тако да се за – куповину, односно изградњу стана рок отплате опредењује на 25 година, са грејс периодом од једне године, док је тај рок за зајам за побољшање услова становања 15 година,а сама отплата зајма је везана за вредност еура према стедњем курсу НБ Србије у моменту исплате зајма, у динарској против вредности.
        У чановима 32 и 33 Правилнка прецизно је уређен однос између запосленог и Предузећа за случај раскида уговора о зајму. Запослени је дужан за случај раскида уговора о зајму сходно одребама овог Правилника – да року од 30 дана од дана раскида уговора, врати укупан износ неотплаћеног зајма, и то са законском каматом и свим другим трошковима.
        У састав Стамбене комисије укључени су и представници Синдиката.
        Посебно треба нагласити одредбу члана 41 Правилника - Да документација коју запослени подноси уз захтев мора бити истинита и да запослени који намерно у захтев унесе нетачне податке или прећути неке околности које су од утицаја за диношење одлуке о додели зајма, примениће се одредбе Уговора о раду које се односе на осговорност запослених.
        Треба очекивати да ће пракса у примени овог Правилника показати евентуалне недостатке ако су учињени у решавању једног од најважнијих права запослених.

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu