ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ
«ТЕЛЕКОМ СРБИЈА» А.Д. БЕОГРАД

ПЛАН И ПРОГРАМ 

СПОРТСКИХ ТАКМИЧЕЊА У ЗАПОСЛЕНИХ У ПРЕДУЗЕЋУ ЗА 2005. ГОДИНУ




БЕОГРАД, Новембар 2004. 

1. УВОД

        Спортска такмичења запослених у Предузећу су у 2004. години на иницијативу Репрезентативних синдиката враћена као манифестација. Одвијала су се као заједничка активност Предузећа и репрезентативних синдиката. По броју непосредних учесника и заинтересованих за спортска такмичења могло се закључити да су врло радо дочекана и наишла на добар одзив.
        Циљеви спортских такмичења, неговање другарства, заједништва и сарадње на принципима уважавања и поштовања, развијање позитивног интерног имиџа Предузећа, јачање лојалности Предузећу и подстицање запослених на продуктивно и рекреативно коришћење слободног времена са крајњим циљем, очување здравствене и радне способности су у потпуности остварени.
        Наредна такмичења би требало да само учврсте постигнуте циљеве, а и да достигнемо циљ јачања свеобухватног имиџа наше компаније и у јавности добијемо место које нам и припада.

2. САДРЖАЈ ПЛАНА И ПРОГРАМА

        Планом и програмом спортских такмичења запослених у Предузећу за 2005. годину обухваћене су следеће области :

  1. Динамика и пропозиције такмичења

  2. Систем такмичења

  3. Спортске дисциплине и број учесника

  4. Одбор и организација такмичења

  5. Финансијски план и логистичка подршка

3. ДИНАМИКА И ПРОПОЗИЦИЈЕ СПОРТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

        Динамика и пропозиције такмичења се спроводе на начин како то утврди посебан одбор – Организациони одбор спортских такмичења, задужен за оперативно спровођење овог плана и програма у складу са обавезама и овлашћењима из одлуке Генералног директора Предузећа.

ДИНАМИКА

        По плану, који је рађен на бази искуства са завршених такмичења, наредна такмичења би требало спровести у периоду Април – Јун 2005. године. 
        Први ниво такмичења требало би да се одвија током априла, други односно регионални у току маја, с тим што треба водити рачуна да се термини по територијама не поклапају. Финални ниво одржаће се у другој половини јуна 2005.године.

ПРОПОЗИЦИЈЕ 

        Пропозиције спортских такмичења са кодексом понашања доноси Организациони одбор, усклађене са правилима игре за сваку дисциплину, које су прописали спортски савези одређених спортских дисциплина. Прилагођавање правила нашим спортским такмичења у погледу дужине трајања и броја учесника у игри, у надлежности је Организационог одбора уз консултацију са капитенима репрезентација региона. Пропозиције се не могу мењати током такмичења.

        По завршетку такмичења и сезоне годишњих одмора, репрезентацију Предузећа би требало укључити у међукомпанијска такмичења унутар наше државе и иницирати спортска такмичења телекомуникационих компанија у земљама региона.

4. СИСТЕМ ТАКМИЧЕЊА

        Спортска такмичења запослених у Предузећу одвијаће се на три такмичарска нивоа од којих су прва два квалификациона у оквирима региона , а трећи односно финални ниво у оквиру Предузећа.

НИВОИ ТАКМИЧЕЊА

I Ниво

        На првом нивоу такмичења су квалификациона и одвијаће се у оквиру региона по градовима у којима су организовани облици рада Предузећа. Овај ниво представља базичан и најмасовнији облик такмичења у погледу броја екипа и појединаца. Број учесника зависиће директно од броја пријављених, односно од заинтересованости запослених.

II Ниво

        Такмичења на овом нивоу су такође квалификациона у оквиру региона и на нивоу региона. Такмичења се спроводе између екипа и појединаца победника са првог нивоа и имају за циљ добијање најбољих појединаца и екипа од који ће бити формиране репрезентације региона. 
        Ова такмичења ће се одржавати на подручјима ТД Београд , ТД Нови Сад , ТД Ниш и ТД Централна Србија.

III Ниво

        На трећем нивоу такмичења су финална на нивоу Предузећа , а учеснице су репрезентације региона састављене од најбољих екипа и појединаца, победника са предходних такмичења.

5. СПОРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ И БРОЈ УЧЕСНИКА

        Спортска такмичења запослених у Предузећу у 2005. години била би у односу на претходна богатија за две нове спортске дисциплине у којима би био заступљен већи број колегиница, те би се на тај начин уравнотежио однос између броја запослених колегиница и броја оних које узимају учешће у спортским такмичењима.

СПОРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ

        Такмичења запослених спровешће се у следећим спортским дисциплинама :
1. Мали фудбал ( сениори и ветерани )
2. Баскет ( жене и мушкарци )
3. Одбојка ( жене )
4. Шах ( жене и мушкарци )
5. Стони тенис ( жене и мушкарци )
6. Пливање ( 50 м – жене и 100м – мушкарци )
7. Атлетика ( 100м – жене и 400м – мушкарци )
8. Пикадо ( жене )

БРОЈ УЧЕСНИКА

1) Број учесника на квалификационим нивоима

        Број учесника на првом нивоу такмичења није ничим ограничен и зависи од броја пријављених за учествовање како екипа тако и појединаца.
На другом нивоу такмичења укупан број такмичара у свим дисциплинама ( екипно и појединачно) на сваком од региона може бити највише 450 такмичара што укупно износи 1800 такмичара за цео други ниво.

2) Број учесника на финалном нивоу

        На трећем односно финалном нивоу број учесника може бити укупно 248 такмичара, односно 62 по репрезентацији региона у свим дисциплинама, екипно и појединачно.
        Под такмичарима се подразумевају само запослени који непосредно учествују у некој од заступљених дисциплина и по један капитен репрезентације региона.
У број такмичара нису укључени чланови Организационог одбора, спортских комисија, техничке комисије, представници средстава јавног информисања, позвани гости као и друга лица која учествују у организацији и спровођењу спортских такмичења.

6. ОДБОР И ОРГАНИЗАЦИЈА ТАКМИЧЕЊА

1) ОДБОР СПОРТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

        У циљу спровођења овог такмичења формираће се «Организациони одбор спортских такмичења запослених у Предузећу» у чијем саставу паритетно учествују по два члана репрезентативних синдиката Предузећа, као и један члан испред Дирекције за персонал и организацију.
        Обавезе и овлашћења Одбора ће се регулисати посебном одлуком Генералног директора Предузећа.
        Одбор оперативно спроводи све активности на реализацији свих нивоа такмичења, а нарочито у погледу почетка, трајања и окончања такмичења сваког нивоа, затим обима и начина такмичења, правила и пропозиција такмичења, као и врсте, обим и садржину трошкова такмичења с тим да је обавезан да спроведе све нивое такмичења закључно са јуном 2005. године.
        Одбор сачињава оперативне планове спровођења такмичења на свим нивоима.
        Реализацију оперативних планова, Одбор може поверити посебним телима, као што су одбори спортских такмичења у оквиру региона (на првом и другом нивоу спортских такмичења) и посебне такмичарске комисије, с тим што Одбор врши надзор и контролу над спровођењем оперативних планова. Приликом формирања регионалних одбора, Организациони одбор ће водити бригу о паритетној заступљеност репрезентативних синдиката у чланству по угледу на свој састав.

2) ОРГАНИЗАЦИЈА СПОРТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

        Организација такмичења ће се спроводити на следећи начин :
1) Организацију такмичења на првом нивоу спроводе репрезентативни синдикати у складу са правилима и инструкцијама Организационог одбора спортских такмичења;
2) Организацију такмичења на другом нивоу спроводе одбори регионалних спортских такмичења под надзором Организационог одбора спортских такмичења;
3) Организацију такмичења на трећем нивоу спроводи Организациони одбор спортских такмичења запослених у Предузећу. 

7. ФИНАНСИЈСКИ ПЛАН И ЛОГИСТИЧКА ПОДРШКА

1) ФИНАНСИЈСКИ ПЛАН

        Трошкове организације и спровођења спортских такмичења сносе заједнички репрезентативни синдикати и Предузеће и то:
- трошкове спортских такмичења на првом нивоу сносе репрезентативни синдикати;
- трошкове спортски такмичења на другом и трећем нивоу сноси Предузеће у оквиру планираних буџетских средстава Дирекције за персонал и организацију за ту намену.

        Под трошковима се подразумева набавка спортске опреме, реквизита, освежавајућих напитака за такмичаре и такмичарске комисије, трошкови боравка, исхране и превоза учесника спортских такмичења, закуп спортских објеката, услуге позваних судија као и други трошкови везани за позване госте и организацију свечане поделе награда такмичарима.
        Организациони одбор спортских такмичења, у оквиру оперативних планова реализације спортских такмичења, посебно планира потребе везане за коришћење средстава водећи рачуна да иста задовоље потребе свих нивоа такмичења на рационалан начин у оквирима одобрених средстава.
        Планирана средства која су неопходна за реализацију спортских такмичења у 2005-ој години су 4.500.000,00.
        Трошкови организације 2. нивоа такмичења у свим регионима 1.200.000,00.
        Трошкови организације 3. нивоа такмичења 3.300.000,00.

Спецификација трошкова 3. нивоа:

- трошкови смештаја и боравка учесника--------------   1.300.000,00;
- организација свечане поделе награда победницима---    400.000,00;
- закуп спортских објеката ----------------------------      20.000,00;
- услуге судијској организацији ------------------------     40.000,00;
- спортски реквизити ----------------------------------      30.000,00;
- опрема такмичара ------------------------------------ 1.000.000,00;
- штампање пригодног материјала----------------------      20.000,00;
- освежавајући напици ---------------------------------     30.000,00;
- пехари и медаље -------------------------------------      30.000,00;
- награде победницима ---------------------------------    180.000,00;
- превоз учесника --------------------------------------    250.000,00.
=======================================================
Укупно :                                                                      3.300.000,00

2) ОСТАЛИ ПРОГРАМИ ЛОГИСТИЧКЕ ПОДРШКЕ

        Сву неопходну логистичку помоћ реализацији спортских такмичења из овог Плана и програма, као и оперативних планова Одбора, а у циљу рационализације у погледу трошкова и динамике организације спортских такмичења на свим нивоима ( превоз такмичара, реализација плаћања по рачунима, набавка реквизита и опреме и сл.) пружиће, у оквиру својих могућности, за то надлежни организациони делови Предузећа.

8. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

        Право учешћа на спортским такмичењима имају сви запослени који су засновали радни однос на одређено или неодређено време.

        Да би стекли право на учешће, запослени се морају пријавити за учешће на спортским такмичењима на начин, под условима и у року како то утврди Организациони одбор.
        Оранизациони одбор спроводи активности везане за обавештавање и пријављивање запослених, као и све остале припремне радње пре и за време спортских такмичења.
        Информисање запослених са позивом за пријављивање за спортска такмичења покренути почетком марта 2005, путем свих огласних табли у Предузећу, затим на званичним сајтовима свих Дирекција и репрезентативних синдиката као и путем интерне размене. Рок за пријављивање биће двадесет дана од дана објављивања информације и позива. Заинтересовани за учешће на спортским такмичењима ће своје пријаве предавати синдикалним активистима у оквиру радне целине у којој су радно ангажовани.

        Такође Организациони одбор спроводи све активности везане за финална такмичења у погледу избора места одржавања, позивања и дочека позваних гостију, медијске покривености истих, укупне регуларности такмичења и свечане поделе награда најбољим екипама и појединцима.
        Како се овим такмичењима ради и на јачању имиџа Предузећа у јавности, неопходно је остварити непосредну сарадњу са Дирекцијом за спољне односе и од исте добити конкретну подршку на свим нивоима такмичења.

        Организациони одбор има обавезу да о својим потребама и активностима извештава репрезентативне синдикате као организаторе спортских такмичења и Генералног директора Предузећа, као и да истима подноси финансијске извештаје везано за потребе и трошкове одржавања спортских такмичења на свим нивоима такмичења.

        Да ће се овај Програм спровести у целини гарантују својим потписима репрезентативни синдикати, као и генерални директор Предузећа.

ПРЕДСЕДНИК 
ЈЕДИНСТВЕНИ СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА СРБИЈА 
Славољуб Кандић 
ПРЕДСЕДНИК
СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА «СРБИЈА»
Зоран Мрваљевић
САГЛАСАН
ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР
ПРЕДУЗЕЋА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ
«ТЕЛЕКОМ СРБИЈА» а.д.
мр Драшко Петровић