KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

Добровољно напуштање предузећа

Хоће ли бити четвртог конкурса

        Трећи конкурс за добровољно напуштање Телекома је у току. Задњи дан за подношење молби је петак осми април. У првој недељи трајања конкурса при -мљено је 67 захтева са целе територије предузећа. На претходна два конкурса потрошен је сав новац планиран буџетом за 2004 годину и мањи део планира- ног износа из буџета за 2005 годину тако да је за трећи конкурс остало око 300 милиона динара. 
        Они који планирају буџет и прате његову реализацију не могу да кажу ништа на питање да ли ће бити могућ ребаланс те ставке буџета која се односи на добровољно напуштање у случају да број кандидата буде већи него што то преостала средства дозвољавају. Иза тога следи закључак да је четврти конкурс мало вероватан у 2005 години. Ако дирекцији за људске ресурсе упутите питање «Хоће ли бити четвртог конкурса» вероватно нећете добити никакав одговор. Познато је да Телеком губи монопол у домену стационарне телефо- није, да Влада тражи саветодавну фирму за продају свог дела Телекома, да је конкуренција пред вратима, па је сасвим разумљиво да се нико из руководтва предузећа због могућег пада прихода, не усуђује ни да обећава па ни да прогнозира даљи развој догађаја.
        Ступањем на снагу новог Закона о раду настала је потреба да се постојећи Колективни уговор мења. У оквиру тих промена наш синдикат ће настојати да се у Колективни уговор унесе једна условна одреба која ће знатно повећати износ отпремнине за напуштање предузећа уколико се Телеком прода страном партнеру. Та идеја је врло повољно примљена код запослених. Управни одбор и генерални директор се о томе још нису изјаснили. Ако је Влада већински власник онда и она треба да пристане за такву промену. Опасно би било да се са овом променом Колективног уговора рачуна као сигурном чињеницом приликом одлучивања о будућим плановима сваког појединца.

01.04.05 

Ковачевић. Ж Драган
Представник Синдиката Телекома Србија
у комисији за добровољно напуштање предузећа

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu