KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 
ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

Синдикалци Средње и Источне Европе се удружују:

„ПОЛОЖАЈ ПОШТЕ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА И ПРАВА РАДНИКА“

била је тема конференције, одржане у Селцу-Хрватска у периоду 31.03. до 03.04.2005. године у организацији Републичког Синдиката Радника Хрватске – РСРХ, под покровитељством ЕУРОФЕДОП-а. Први пут на оваквом скупу учествовала је делегација Синдиката Телекома „Србија“ ( у саставу: Небојша Вучинић, Мирослав Јоксимовић, Ивица Цветановић, Миладин Филиповић) и имала је запажен наступ.

        Учесници Конференције су се међусобно информисали о стању у својим срединама, односно проблемима везаним за приватизацију (највише у телекомуникацијама) и права радника пре и после промене власничке структуре. 
        Сама чињеница да је Дојче Телеком присутан у скоро свим земљама бивше Југославије, а да нама предстоји реструктурирање и приватизација, дошли смо до интеренсантних информација које би требало да нам помогну, како нас не би задесила иста или слична судбина.
        Ситуација у земљама, чије су делагације биле присутне, ни мало није ружичаста ни сјајна.
        Колеге из других земаља су, као прво своје негативно искуство, истакле чињеницу да синдикати нису имали никакву подршку послодаваца, односно својих Влада, које су учествовале у продаји својих телекомуникационих компанија Дојче Телекому. Они нису имали слуха за мишљења синдиката и упозорења о негативним појавама условљеним таквом продајом, што се касније рефлектовало на права запослених и појаву технолошког вишка. 
        С обзиром да синдикати нису имали довољно свесно чланство, као најбитнији фактор у таквим ситуацијама, импотентност чланства је произвела последице приватизације. 
        Једном речју, цунами Дојче Телекома направио је праву катастрофу.

У име делегације С ТС
Небојша ВУЧИНИЋ

Осим делегације Синдиката Телекома „Србија“, присутне су биле и делегације: Синдиката ПТТ-а Србија, СО Пошта Црне Горе, Конференција Синдиката Поште Словеније, СО ЈП Македонска пошта, СОЗПТ-Словачки Синдикат Пошта и Телекомуникација, ДРВКОМ – Немачки синдикат и представник ЕУРОФЕДОП-а, ФЦГ – Аустријски синдикат и Грана пошта и телекомуникација у ЕУРОФЕДОП-у и, наравно, наш домаћин РСРХ.



Усвојена Декларација би требало да обавезује синдикалце Источне и Средње Европе на сарадњу


И хрватска штампа је посветила пажњу Конференцији. Чак је емитован и прилог на Хрватској телевизији



Поздравна реч домаћина – Јадранко Вехар, председник Републичког синдиката радника Хрватске.


Радни део Конференције


с лева на десно : Славко Топалов (Синдикат ПТТ-а Србије), Радоје Ераковић (Синдикат пошта Црне Горе), Миладин Филиповић, Мирослав Јоксимовић, Небојша Вучинић, Ивица Цветановић ( Синдикат Телекома „Србија “)


Наша делегација ће пренети лоша искуства у приватизацији како бисмо избегли негативне последице исте. 


Willy Russ делегат Немачког синдиката (DPVKOM) и потпредседник EUROFEDOP-а, Томислав Киш (преводилац), Manfred Wiedner из аустријског синдиката (FCG) и Председавајући огранка Пошта и телекомуникација при EUROFEDOP-у.


Цунами Дојче Телекома оставио је пустош у Словачком Телекому, искуство је које су нам пренеле колеге из Словачког синдиката пошта и телекомуникација 


Дојче Телеком је према Хрватским колегама био мало нежнији: с лева на десно Тања Јустић, Јадранко Вехар, Жељко Видаковић и Фрањо Језерчић ( РСРХ)


Радоје Ераковић из СО Пошта Црне Горе


Још увек су своје газде, Конференција поште и телекома Словеније: Јоже Ожек, Само Подгорник и Срба Крстић (Словенац из Смедерева, родом) ( с лева на десно)


Хрватске колеге су за наш синдикат спремили пригодан поклон – уметничку слику


И ми смо адекватно одговорили : наш бренд- шљивовица путује у Немачку (додуше, пошла јесте, али не зна се да ли је и стигла...)


Хотел Марина: перверзија од луксуза!


Све је још мало као пре ?!?

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu