KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

www.sindikat-telekoma.co.yu

Потписана Конвенција о сајбер криминалу

Министар правде у Влади Црне Горе, Жељко Штурановић, потписао је у име државне заједнице СЦГ Конвенцију о сајбер криминалу и Додатни протокол уз Конвенцију о сајбер криминалу.
        Међу облике киберкриминала, који се у Конвенцији наводе, спадају: недозвољени приступ информацијама и њихово илегално пресретање, измена, брисање и фалсификовање података, ометање компјутерских система и пуштање у промет хардвера и софтвера чија је намена илегална. Од осталих облика киберкриминала треба поменути кршење ауторских и сродних права, односно пиратерију на Интернету.
        После ратификације у Скупштини државне заједнице, домаћи прописи из ове области мораће да буду усклађени са Конвенцијом о борби против киберкриминала усвојеној је у новембру 2001. године у Будимпешти, а коју су до сада потписале 42 земље - 38 чланица Савета Европе и четири земље ван Европе (САД, Канада, Јапан и Јужноафричка република). Конвенцију је досада ратификовало десет земаља.
        Конвенција, пре свега, дефинише облике киберкриминала. Осим тога, она обавезује земље Савета Европе и Европске уније на међусобну сарадњу и помоћ у борби против киберкриминала. Од развијених европских земаља очекује се да помогну мање развијеним земљама, посебно када су у питању обука и обезбеђивање техничких средстава.

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

sindikat.telekoma@telekom.yu