KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

Потписана Конвенција о сајбер криминалу

        Министар правде у Влади Црне Горе, Жељко Штурановић, потписао је у име државне заједнице СЦГ Конвенцију о сајбер криминалу и Додатни протокол уз Конвенцију о сајбер криминалу. 
        Међу облике киберкриминала, који се у Конвенцији наводе, спадају: недозвољени приступ информацијама и њихово илегално пресретање, измена, брисање и фалсификовање података, ометање компјутерских система и пуштање у промет хардвера и софтвера чија је намена илегална. Од осталих облика киберкриминала треба поменути кршење ауторских и сродних права, односно пиратерију на Интернету. 
        После ратификације у Скупштини државне заједнице, домаћи прописи из ове области мораће да буду усклађени са Конвенцијом о борби против киберкриминала усвојеној је у новембру 2001. године у Будимпешти, а коју су до сада потписале 42 земље - 38 чланица Савета Европе и четири земље ван Европе (САД, Канада, Јапан и Јужноафричка република). Конвенцију је досада ратификовало десет земаља. 
        Конвенција, пре свега, дефинише облике киберкриминала. Осим тога, она обавезује земље Савета Европе и Европске уније на међусобну сарадњу и помоћ у борби против киберкриминала. Од развијених европских земаља очекује се да помогну мање развијеним земљама, посебно када су у питању обука и обезбеђивање техничких средстава. 

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu