КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

Београд, Француска 6
e-mail: kss.sindikat@sezampro.yu  

ОТВОРЕНИ ПОЗИВ ПРЕМИЈЕРУ 
- Војиславу Коштуници

     Поштовани председиче,


     Време које је требало до сада да искористимо, како би нашли прихватљиво решење за реорганизацију и “утезање” јавних предузећа за будућу “тржишну” конкуренцију и Вашој влади, а и нама је на измаку.
     Последљи је час да седнемо за сто и покушамо да пронађемо начин да запослени у јавном сектору што безболније прођу ове неминовне процесе.
Без укључивања репрезентативних синдиката из јавног сектора, процес нећете завршити ни успешно, ни на време. Сукоби ће бити неминовни, а губитници ћемо на крају бити сви.
     Никада се нећемо сложити са ставовима Ваших саветника, попут Велимира Илића, Млађана Диникића, Александра Тијанића и њима сличних, који не само да не уважавају синдикате већ крше и основна синдикална права и слободе. 
За нас, као представнике запослених у јавном сектору, је недопустиво понашање наведених “експерата”, који у јавности шире неистине и дезинформације о “паразитској” позицији јавних предузећа. Истина је сасвим другачија. Ви врло добро знате да је овај сектор стуб сваке привреде, да је свакој власти, па и Вама служио за одржање социјалног мира. Због тако ниских цена услуга, али и пљачке и привредног криминала, доведен је у положај у којем се и данас налази. 
     Ко је за то крив и да ли ће икада одговарати, макар и морално у овој нашој “правној” држави? Чије интересе заступају наведени министри из Ваше Владе, који желе на силу да разбију (реструктурирају) јавни сектор и спреме их за приватизацију? Ко ће бити одговоран за судбину наших радника и њихових породица, када они већ сутра остану без посла?
     Конфедерација слободних синдиката тражи да прихватите одговорност и доспеле “рачуне”, јер Bас је овај народ изабрао и указао Вам поверење. Наша обавеза је да пронађемо прихватљиво решење за раднике и не дозволимо да једини платимо цех, јер смо за то најмање одговорни. 
     Синдикалне протесте и штрајкове у јавном сектору нећете угушити договорима и споразумима са лидерима, који иза себе немају подршку чланства, а који се називају репрезентативним. 
     Овај пут Вам се јавно обраћамо, да отворимо прави социјални дијалог о ономе што нас чека, јер званичним путем нисмо добили никакав одговор на више пута упућене Вам позиве. 
     Такав начин комуникације са доказано репрезентативним синдикатима није примерен демократији и Европским стандардима, за које се и Ваша Влада залаже. 

     Времена за чекање више немамо, “зрело је”…

Конфедерација слободних синдиката

........................... к с с.........

11 000 Б Е О Г Р А Д, ФРАНЦУСКА 6
услужни телефони: 3223-540; 3222-455; 3223-957; 3223-392; 3220-699; факс:3225-166;
e-mail : kss.sindikat@sezampro.yu 
Синдикат радника ЕПС-а; Синдикат радника НИС-а; Синдикат ПТТ Србије;
Јединствени синдикат Телекома Србије; Синдикат Телекома “Србија”; 
Синдикат финансијских организација Србије; Унија синдиката; 
Синдикална организација “Дунав Осигурање”
Унија независних синдиката РТБ БОР;Синдикат РТС-а и као послатрач Унија просветних радника Србије