IZJAVA ZA NOVINARE , 25.04.2005.

        Poštovana gospodo,

        Koristim ovu priliku da Vas u ime Saveta za ostvarivanja prava zaposlenih i bivših zaposlenih na akcije, srdačno pozdravim i da Vas pozovem da u narednom periodu pratite naše aktivnosti. Cilj ove konferencije za novinare jeste prezentacija jednog novog pristupa svih sindikata u sistemu PTT-a, Telekoma i bivših zaposlenih, ka uspešnoj realizaciji tržišnog restrukturiranja i privatizacije jednog od infratsrukturnih javnih preduzeća. 

        Imajući u vidu da se proces restrukturiranja i privatizacije svih javnih preduzeća u Srbiji odvija:

        Ceneći neophodnost tržišnog restrukturiranja i privatizacije delova ili celine sistema PTT Srbije i Telekoma i sve posledice koje mogu proisteći po socijlani položaj zaposlenih i bivših zaposlenih, svi sindikati koji deluju u okviru poslovnog sistema PTT Srbije i Telekoma su se saglasili:

        Nakon kraćih dogovora, SVI sindikati koji deluju u sistemu PTT i Telekomu su potpisali Sporazum, o saradnji kojim se osniva Savet za ostvarivanja prava na akcije u JP PTT i Telekomu sa osnovnim ciljem da se izvrši svaki mogući pritisak na Vladu da:

        Svi potpisnici Sporazuma o formiranju Saveta koji predstvljaju oko 40.000 zaposlenih, bivših zaposlenih i penzionera ovih preduzeća, čvrsto su opredeljeni da jedinstveno istraju do kraja u ostvarenju ovih krajnje razumnih, opravdanih i minimalnih zahteva za zaštitu svojih prava i stvaranju uslova za što efikasniju transformaciju ovih preduzeća u moderne i efikasne kompanije spremne da se uhvate u koštac sa konkurencijom i promenama koje nas sve očekuju.

        Imajući u vidu složenost problematike kojom ćemo se u narednom periodu baviti, Savet je angažovao Branka Pavlovića i Nebojšu Medojevića kao konsultante.

        Savet je, u medjuvremenu, poslao dopise sa zahtevom za prijem nadležnim ministrima, gospodi: Velimiru Iliću, Mladjanu Dinkiću, Slobodanu Laloviću i Predragu Bubalu. Sa izuzetkom gospodina Slobodana Lalovića, od ostalih još uvek nismo dobili odgovor. Smatramo da je nedopustivo ovakvo ponašanje nadležnih ministara. Savet podržava izjave ministra finansija gospodina Mladjana Dinkića, da zaposleni u javnim preduzećima treba da dobiju besplatne akcije i nadamo se da će nam u relativno kratkom roku omogućiti prijem radi dogovora o budućoj saradnji na realizaciji, po svemu sudeći, nespornog zahteva zaposlenih u PTT i Telekomu da dobiju besplatne akcije. 

        Savet se nada da će ovakva praksa rešavanja problema u javnim preduzećima kroz dijalog i participaciju, omogućiti postizanje preko potrebnog socijalnog i šireg društvenog konsenzusa oko ubrzavanja zaostalih reformi u Srbiji.