KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 
ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

ЈОШ ЈЕДНОМ – О ЗАРАДИ ИЗ ДОБИТИ

        Зарада из добити, популарно названа „13. плата“, у већини случајева - потрошена је пре него што је и добијена. Били су празници, а згодно се наместило, па је и потрајало, и због тога је било затишје о пропустима који су се, приликом доделе зараде из добити, десили. Потпредседник Синдиката Телекома „Србија“ Драган Ж. Ковачевић у свом коментару указује на неке од пропуста који су се догодили, наговештавајући да ће наш Синдикат да покуша да код пословодства издејствује исправљање онога што је могуће и оправдано.

КОМЕНТАР
О ЗАРАДИ ИЗ ДОБИТИ

        Уочи празника добисмо жељно очекивану зараду из добити. Многи су из неопрезности или нужде већ унапред потрошили добијено. Зарада је стигла у последњи час, пред празнике, Васкрс и Први мај. Многи су били толико нестрпљиви да је сваког дана у наш синдикат по сто пута стизало исто питање: када ће да буде зарада из добити.
        Прилика је да поводом тога изнесемо и неке чињенице. Зарада из добити, као обавеза послодавца, није унета у Колективни уговор. Она је у надлежности Скупштине акционара и Управног одбора. Пошто у време доношења Колективног уговора ти органи Предузећа нису функционисали у њега није ни могла да буде унета обавеза послодавца да запосленима омогући додатну исплату по основу зараде из добити. То што смо до сада добили резултат је пре свега успешног пословања и става руководства Предузећа да је добит не само резултат нашег монополског положаја у стационарној телефонији него и великог доприноса запослених. Управо на то је стално указивао наш синдикат, што је руководство Предузећа уважило и реализовало уз пристанак мајстора за „цеђење суве дреновине“ (министар финансија г-дин Динкић). Уосталом, ако хоћемо поштено да говоримо, из те добити за 2004. годину доста је отишло у буџет Републике, доста ПТТ-у, па је ред био да нешто добију и они који су стварању добити највише допринели - а то значи сви запослени у Телекому.
        Мора се истаћи да је мањи број запослених и бивших запослених остао незадовољан начином расподеле која је урађена на основу Одлуке генералног директора. бр.39172/1 од 25.04.05.

  1. Породиље су добиле мање него да су биле током целе године на послу. Оне сматрају да и зарада из добити треба да има исти третман као и редовна месечна зарада. Породиље сматрају да на основу члана 12. Закона о финансијској подршци породицама са децом (Сл.гласник РС.16/02) имају право да им се надокнада зараде за време породиљског одсуства не умањује, па сматрају да исти третман треба да има и зарада из добити.
  2. Зарада из добити за 2004. призната је онима који су поново ангажовани на одређено време у 2005. години и који су се на дан доношења одлуке нашли у списку запослених. Запослени који су у току 2004. године радили на одређено време, а на дан доношења одлуке о исплати зараде из добити нису били запослени у Телекому, нису добили тај очекивани новац. Они сматрају да и њима припада део сразмеран времену које су провели на раду, јер су убеђени да критеријум мора да буде чињеница да су учествовали у стварању добити или нису, а не по томе да ли су се у тренутку доношења одлуке нашли у Предузећу или не.
  3. Зараду из добити за 2004. годину такође нису добили они који су били корисници средстава за добровољно напуштање Телекома. То што су примили новац за добровољно напуштање узето је као довољан разлог за ускраћивање права на зараду из добити што никако не може да буде оправдање. Накнада за добровољно напуштање је накнада за изгубљену зараду у периоду од потписа уговора о добровољном напуштању Предузећа па даље, док се зарада из добити за 2004. годину односи на период који је био пре потписа уговора, а припада 2004 години. И у овом случају се одлука није држала једино исправног критеријума, а то је да ли је запослени или бивши запослени учествовао или не у стварању зараде из добити. 
  4. Поред изнетих случајева, појавио се и један мањи број запослених који су имали повреду на раду, а ипак су због такве природе боловања добили умањену зараду. Овај број је веома мали тако да би могли да сматрамо да се ради о некој случајној грешки која би могла да буде лако исправљена.

        Синдикат ће настојати да укаже пословодству Телекома на недоследности у примени критеријума доделе зараде из добити. Ако би неко желео да нађе оправдање за овакав приступ онда се мора признати да је све морало да буде урађено на брзину тј. последњи дан пред празнике. 
        На крају желимо да поменемо и нешто што је добром делу запослених, у већ претпразничној атмосфери, промакло. У поменутој одлуци генералног директора не говори се о заради из добити него о исплати по основу учешћа у добити за 2004 годину, па је вероватно неко сам себи поставио питање: „Ако ово није зарада, шта је онда“? Вероватно због тога синдикати нису добили својих 1,5% колико се уобичајено одваја од зараде. Тако испада да су синдикални руководиоци својим сталним ангажовањем по овом питању свима допринели осим каси свог синдиката од кога се очекује да разреши све оно што други нису. 

Драган Ж. КОВАЧЕВИЋ

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu