KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

Број: 833-1/5
Датум: 01.11.2005. године

ИЗВЕШТАЈ СА XXI СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА ТЕЛЕКОМА

        XXI Седница УО је одржана дана 26.10. и 27.10. 2005. године. За запослене су интересантне следеће тачке дневног реда седнице.

        Одобравање ребаланса буџета за 2005. годину.

        Оба представника репрезентативних синдиката су у својим обраћањима Управном одбору истакли да су веома незадовољни ребалансом, јер се први пут после неколико година догодило да укупно повећање зарада у току године буде знатно мање од процента инфлације. Други разлог за незадовољство је тај што Пословодство није испунило обећање да ће повећати износ који се радницима исплаћује приликом добровољног одласка из Предузећа са нето на бруто износ зарада.
        Такође су изразили незадовољство репрезентативних синдиката што нису консултовани нити при изради ребаланса Буџета за 2005, нити при изради предлога Буџета за 2006. годину. Из тог разлога представници синдиката у УО гласали су ПРОТИВ ребаланса буџета.

        Усвајање Стратешких смерница Телекома за период до краја 2009. год.

        Тачка је скинута са дневног реда да би све заинтересоване стране у року од 20 дана могле да доставе своје примедбе, измене и допуне овог документа.
        Нека од решења која је понудио послодавац у делу који се зове „Оптимизација људских ресурса и трошкова рада“, а која подразумевају крајње рестриктивне мере у процесу решавања „суфицитарних људских ресурса“ (како нас је лепо назвао аутор овог предлога) су за Синдикат Телекома „Србија“ потпуно неприхватљива
        Синдикат Телекома „Србија“ ће пословодству предложити сасвим другачије мере за решавање овог проблема, мере које ће одговарати и запосленима и Телекому, и које су већ проверене у пракси неких западноевропских земаља.


        Одобравање Буџета за 2006. годину

        Тачка је скинута са дневног реда јер не постоји неколико основних претпоставки за прављење буџета (пре свега став Владе која треба да одобри предлог буџета). Дат је рок од 20 дана да све заинтересоване стране доставе своје примедбе на предложени текст.

        Информација поводом захтева државних органа везаних за будући статус „ТЕЛУС-а“

        Представник Синдиката Телекома „Србија“ у Управном одбору Предузећа, г. Љубомир Ковачев, изнео је став СТС о овом питању у којем је нагласио следеће чињенице:

        Управни Одбор је усвојио Закључак у којем се каже да би приватизација ТЕЛУС-а у овом моменту изазвала проблеме и са бившим италијанским и са садашњим грчким акционаром Телекома, на основу Уговора о куповини италијанских акција и важећег Акционарског споразума.

Представник
Синдиката Телекома „Србија“у УО
Љубомир Ковачев с.р.

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu