Sindikalna Konferencija, Jezerčica, 16-19. novembra, 2005. g.


Konferencija predstavnika sindikata telekomunikacija Mađarske, Srbije i Hrvatske pod pokroviteljstvom Eurofedopa, imala je zadatak da ukaže na zajedničke probleme koji radnicima sindikata učesnika, donosi globalizacija i liberalizacija telekomunikacionog tržišta. Suočeni s kršenjem osnovnih radničkih prava, evidentnim gubitkom radnih mesta, što naravno izuzetno nepovoljno deluje na lokalno okruženje, mi dole potpisani na današnjoj Konferenciji donosimo sledeće

ZAKLJUČKE

1. Navedeni sindikati izražavaju svoju zabrinutost načinom provođenja liberalizacije telekomunikacionog tržišta, a koja u ovom trenutku ima radikalni uticaj na smanjivanje radnih mesta. Velike kompanije, odnosno njihov menadžment, umesto da širenjem usluga i kvalitetom postojećih usluga postižu kvalitetniji radni učinak i veći profit, povećanje profita i konkurentnost na tržištu, vide prvenstveno kroz smanjivanje radnih mesta. 

2. Tražimo od vlasnika i konkurentskih sindikata da se zajedno s našim sindikatima odupru ovom načinu pristupa liberalizaciji, da pooštre odgovornost menadžmenta koji jedino kroz smanjivanje broja zaposlenih vide mogućnost opstanka kompanije.

3. Sindikalna aktivnost na svim nivoima u ovom trenutku ne prati kvalitetno ove trendove kretanja kapitala. Sindikalna nepovezanost i loša koordinacija među sindikatima, daju takvim menadžerima mogućnost za provođenje namere smanjivanja prava radnika. Posebno u delu kolektivnih pregovora i kolektivnog pregovaranja.

4. Poseban negativni primer je delovanje Deutsche Telekoma u Mađarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj, koje je dovelo do velikog gubitka radnih mesta, izostanka novih investicija i na taj način onemogućio očekivane razvojne procese tih zemalja. Smatramo nužnim da se unutar Deutsche Telekoma stvore zajednički kriterijumi očuvanja radnih mesta i radničkih prava, uvažavajući zakonsku regulativu svih članica T grupe. Posebno se to odnosi na način zbrinjavanja viška radnika.

5. Nužno je da u ovom segmentu EUROFEDOP preuzme deo svoje odgovornosti te da se organizuje zajednički sastanak s drugim evropskim centralama kako bi se u završnici i ova naša inicijativa realizovala.

6. Navedeni sindikati i u buduće će razvijati međusobnu saradnju, u ovom kao i u sličnim oblicima. U skladu sa navedenim sačiniće se i poseban program tematske razmene iskustava. 

REPUBLIČKI SINDIKAT RADNIKA HRVATSKE, Jadranko Vehar


SINDIKAT TELEKOMA «SRBIJA», Ivica Cvetanović


SINDIKAT POŠTE I TELEKOMUNIKACIJA MAĐARSKE, Andras Lazar